Μέσα σε 48 ώρες εκατοντάδες γονείς έσπευσαν να «βαφτίσουν» τα παιδιά τους… online!

Η νέα υπηρεσία παρέχεται στο gov.gr, μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση»

Must Read

Τρελό… σουξέ γνωρίζει η νέα online υπηρεσία της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης, gov.gr, καθώς μέσα στις δύο πρώτες ημέρες από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή, 550 γονείς προχωρήσαν σε ονοματοδοσία και βάφτιση του παιδιού τους μέσω αυτής.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατόπιν κοινής υπουργικής απόφασης των υπουργών Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, ανακοίνωσε σήμερα, με ανάρτησή του στα social media, πως βρέθηκε θετικός στην Covid-19, παρουσιάζοντας ήπια συμπτώματα, χάρη στις τρεις δόσεις εμβολιασμού του-, η νέα υπηρεσία παρέχεται από προχθές, Τρίτη 29/3, με πολύ απλό τρόπο στο gov.gr, μέσα από την ενότητα «Οικογένεια» και την υποενότητα «Γέννηση».

Με αυτόν τον τρόπο, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα και να δηλώνουν το όνομα του παιδιού τους, την βάπτιση του, καθώς και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά την επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη. Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, καθώς ο πολίτης συνδέεται μέσω των κωδικών Taxisnet ή με τους κωδικούς web banking και υποβάλλει τις δηλώσεις ηλεκτρονικά. Η δήλωση ονοματοδοσίας πραγματοποιείται συνδυαστικά και από τους δύο γονείς, ενώ, με την έγκριση και του δεύτερου γονέα, την δήλωση την παραλαμβάνει ηλεκτρονικά ο ληξίαρχος του δήμου όπου δηλώθηκε η γέννηση του παιδιού και προχωρά στην ονοματοδοσία.

Ηλεκτρονική αποστολή της ληξιαρχικής πράξης

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας, η επικαιροποιημένη ληξιαρχική πράξη αποστέλλεται ηλεκτρονικά στη θυρίδα του πολίτη, ο οποίος ταυτόχρονα ειδοποιείται με SMS και email, ώστε να εντοπίσει και να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει το έγγραφο μέσω του my.gov.gr. Το αντίγραφο ενσωματώνει όλα τα χαρακτηριστικά ασφαλείας (Κωδικός QR, Κωδικός ασφαλείας, Προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα) και μπορεί να προσκομιστεί για κάθε νόμιμη χρήση.

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής δήλωσης βάπτισης έχει οποιοσδήποτε γονέας ή ο ανάδοχος, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ο ληξίαρχος, με τον ίδιο τρόπο την καταχωρεί και ο πολίτης ενημερώνεται αντίστοιχα. Όλα τα στοιχεία του πολίτη για την υποβολή των δηλώσεων αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης «ξεκινήσαμε με τη διαδικασία απλούστευσης των ληξιαρχικών γεγονότων, όπως με τη γέννηση ενός παιδιού. Προχωρήσαμε στην ονοματοδοσία, όπου και οι δυο γονείς καλούνται να συμφωνήσουν στη δήλωση ονοματοδοσίας και σε ό,τι αφορά στη βάφτιση – υπάρχουν μετά κάποια έγγραφα που υπογράφονται από τους νονούς και έναν εκ των γονέων. Η καταχώρηση αυτών των εγγράφων πλέον θα είναι ψηφιακή και θα διακινούνται με τον κατάλληλο τρόπο και στις σχετικές υπηρεσίες του κράτους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This