Τέταρτη δόση: Ποιοι θα αναγκαστούν να εμβολιαστούν ξανά!

Τι θα αποφασίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Must Read

Εδώ και μήνες έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο μίας επιπλέον, αναμνηστικής δόσης αλλά όχι για όλους. Κάθε φορά που ανοίγει μία συζήτηση είναι μία εισαγωγή σε κάτι που σίγουρα θα γίνει πράξη!

Αυτή τη φορά, η χορήγηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου μπαίνει και επίσημα στο τραπέζι της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Αφορά ωστόσο στα άτομα άνω των 50 ετών. Η Επιτροπή θα συζητήσει και θα κληθεί τελικά να αποφασίσει για το αν είναι σκόπιμη μια δεύτερη ενισχυτική δόση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, δεδομένου ότι η προστασία από τα εμβόλια μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Ποιοι θα κάνουν τέταρτη δόση εμβολίου

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ο εμβολιασμός με τέταρτη δόση δεν θα αφορά αμέσως όλους τους άνω των 50 ετών. Εκτιμάται ότι θα προτεραιοποιηθούν σε υποομάδες όπως είχε γίνει στην πρώτη φάση του εμβολιασμού, δηλαδή πρώτα θα εμβολιαστούν οι άνω των 85 ετών, μετά οι 80-84 ετών και ούτω καθεξής. Η σύσταση θα αφορά και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

«Η ενδεχόμενη χορήγηση τέταρτης δόσης δεν αφορά τα άτομα του γενικού πληθυσμού, αλλά άτομα μεγάλης ηλικίας με αυξημένο κίνδυνο νόσησης λόγω ηλικίας και συνεπώς λόγω γήρανσης και του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει διαπιστωθεί επιστημονικά για την 4η δόση ότι δεν προσφέρει πολλά στον γενικό πληθυσμό σε σχέση με την τρίτη δόση.

Όμως για τα ηλικιωμένα άτομα, την ομάδα που κατά προτεραιοποίηση εμβολιάστηκε πρώτη, και αυτές οι μικρές αλλαγές της ανοσιακής ενίσχυσης μπορεί να κάνουν τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται αποδεκτός ένας δεύτερος επαναληπτικός ή αναμνηστικός εμβολιασμός για τους ηλικιωμένους και ευάλωτα άτομα σε δομές, με διαφορετική ηλικία ανά κράτος. Η Σουηδία προτείνει άτομα άνω των 80 χρόνων, η Γερμανία άνω των 70, η Αγγλία άνω των 75» ανέφερε με νόημα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This