Ο Γιάννης Μιχαηλίδης σταμάτησε την απεργία πείνας μετά από 68 ολόκληρες ημέρες – Τι ανακοίνωσε ο ίδιος

Η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σημαντικά, με την προσωπική γιατρό του να αναφέρει πως ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα

Must Read

Μία μόλις ημέρα μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, με τη βιαιότητα των δυνάμεων καταστολής προς κάθε κατεύθυνση να γίνεται βασικό θέμα συζήτησης στα ΜΜΕ και στα social media, ο Γιάννης Μιχαηλίδης αποφάσισε να τερματίσει την απεργία πείνας, μετά από 68 ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας απέρριψε χθες Πέμπτη το αίτημά του αποκαλούμενου «τοξοβόλου του Συντάγματος», ο οποίος διεκδικεί το δικαίωμα του να αποφυλακιστεί με όρους, την ώρα που η κατάσταση της υγείας του έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η προσωπική γιατρός του Γιάννη Μιχαηλίδη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση υγείας του αναρχικού απεργού πείνας, αναφέροντας πως έχει επιδεινωθεί ραγδαία, ενώ ανά πάσα στιγμή ενδέχεται να πέσει σε υπογλυκαιμικό κώμα. Σημειώνει, επιπλέον, πως ακόμα και δύο γουλιές νερό του δημιουργούν αναγωγή.

Σύμφωνα, πάντως, με το lamiareport.gr, μετά την απόρριψη του αιτήματος της υπό όρων αποφυλάκισής του, ο Γιάννης Μιχαηλίδης, ο οποίος νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, ξεκίνησε χθες απεργία δίψας. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές προς το παρόν.

Υπενθυμίζεται πως ο 34χρονος κρατούμενος, πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για υφ’ όρων απόλυση (έχει εκτίσει τα 3/5 της 20ετούς ποινής που του έχει επιβληθεί και τα 2/5 της ποινής για την απόδραση), ωστόσο το Δικαστικό Συμβούλιο Άμφισσας του έχει αρνηθεί το αίτημα. Έτσι προσέφυγε στο Συμβούλιο Εφετών Λαμίας που εξέδωσε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Την Τετάρτη 6 Ιουλίου υπήρξε απορριπτική εισαγγελική πρόταση ως απάντηση στην έφεση του συνηγόρου του απεργού πείνας στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Άμφισσας, πρόταση με την οποία ευθυγραμμίζεται πλέον και το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας.

Η δήλωση του Γιάννη Μιχαηλίδη για τον τερματισμό της απεργίας πείνας του

«Βρίσκομαι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσω ότι διακόπτω αυτόν τον δύσκολο αγώνα, χωρίς να έχω κερδίσει κάτι ουσιαστικό. Ωστόσο δεν ολοκληρώθηκε αυτός ο αγώνας και δεν σκοπεύω να τον αφήσω ανολοκλήρωτο. Η διακοπή είναι προσωρινή.

Κάποιοι απ’ τους λόγους είναι οι προφανείς. Κάποιοι δεν είναι. Ζητώ συγγνώμη από όσους με στήριξαν που δεν μπορώ να μοιραστώ τους λόγους δημόσια αυτή τη στιγμή. Σε περίπτωση που χρειαστεί θα επανέλθω, θα εξηγήσω αναλυτικά δημοσίως τους λόγους που επέλεξα την προσωρινή διακοπή.

Θα συνεχίσω να διεκδικώ αυτό που δικαιούμαι και ευελπιστώ να μη χρειαστεί να επανέλθω. Το σύστημα δικαιοσύνης έχει εξευτελιστεί. Μοναδική επιτυχία της απεργίας πείνας μέχρι στιγμής ότι ανέδειξε τις αντιφάσεις του. Όσον αφορά το ανάχωμα που επιχείρησα να βάλω, υπήρξαν οι τοποθετήσεις των νομικών, που μεταβάλλουν το κλίμα που έπαιζε, της λογικής “πέτα τους μέσα και πέτα τα κλειδιά”.

Το προσωπικό μου αίτημα όμως παραμένει στον αέρα. Και η δέσμευσή μου ότι δεν θα σταματούσα, αυτή τη στιγμή φαντάζει προδομένη. Αυτό με βαραίνει φυσικά, και ας γνωρίζω ότι η πρόθεσή μου είναι -αν χρειαστεί- να συνεχίσω σε πιο γόνιμο χρόνο στο άμεσο μέλλον.
Αλλά όπως είπα και πριν, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ειπωθούν όλα και ελπίζω να μην χρειαστεί να ειπωθούν.

Κλείνοντας αυτή την ανακοίνωση, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όσους με στήριξαν με οποιοδήποτε τρόπο. Όσους πήραν θέση, όσους τοποθετήθηκαν, όσους υπερέβησαν τους κοινωνικούς τους ρόλους επειδή κυριάρχησε η ενσυναίσθηση. Αλλά κυρίως όσους πάλεψαν με νύχια και με δόντια να σπάσουν την επιβεβλημένη σιωπή, όσους ξυλοκοπήθηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, όσους ρίσκαραν και όσους πείνασαν στις φυλακές. Στους τελευταίους οφείλω τη ζωή μου. Αν δεν είχαν συμβεί όλα αυτά, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχαν οι προϋποθέσεις να αναστείλω.

Αυτά προς το παρόν. Εξακολουθώ να προσβλέπω στην άμεση απελευθέρωσή μου».

Το ιστορικό της υπόθεσης

  • Καταδικασθείς σε ποινή κάθειρξης 47 ετών και 8 μηνών, εκ των οποίων εκτιτέα τα 20 με συγχωνευτική απόφαση του Δ’ Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.
  • Κρατήθηκε από την 1η/2/2013 έως την 7η/6/2019 και από την 29η/1/2020 έως σήμερα, ήτοι 8 έτη και 10 μήνες πραγματικής κράτησης.
  • Έχει συμπληρώσει τις τυπικές προϋποθέσεις για την υφ’ όρον απόλυσή του, καθώς έχει εκτίσει τα 3/5 του συνόλου της ποινής συνυπολογιζομένων των ευεργετικών ημερομισθίων και το 1/3 του πραγματικού χρόνου έκτισης παραμένοντας εντός του σωφρονιστικού καταστήματος.
  • Όσο είναι κρατούμενος έχει πραγματοποιήσει ευεργετικά υπολογιζόμενα ημερομίσθια (1594 ημέρες), τα οποία συνίστανται σε εργασία εντός του σωφρονιστικού καταστήματος και σε φοίτηση στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
  • Έχει σχεδόν ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχοντας περάσει επιτυχώς 52 μαθήματα από το σύνολο των 107 μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος. Αυτή τη στιγμή απομένουν 15 μόλις μαθήματα για τη λήψη του πτυχίου. Έκανε χρήση μάλιστα άνω των 200 εκπαιδευτικών αδειών και δεν προέβη σε καμία έκνομη ενέργεια.
  • Με την απόλυσή του έχει φροντίσει να έχει νόμιμη και γνωστή κατοικία και εξασφαλισμένη εργασία σε τομέα συναφή με τις σπουδές του (μελισσοκομία).
  • Καθώς πληροί τις προϋποθέσεις άσκησε νομότυπα την αίτησή του περί υφ’ όρον απόλυσης ενώπιον του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Άμφισσας, η οποία απερρίφθη.

Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Δείτε επίσης: ΕΔΕ και μετακίνηση αστυνομικών ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. – Σάλος από τις εικόνες βίας στη χθεσινή πορεία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This