Καιρός: Εκρηκτικός συνδυασμός «hot, dry, windy» – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Συνιστάται προσοχή στους πολίτες

Must Read

Υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα με τις καιρικές συνθήκες που ανέλυσε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, να ευνοούν το ενδεχόμενο φωτιάς. 

Η ενίσχυση των βόρειων ανέμων που θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ, σε συνδυασμό με την εδραίωση πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών, αυξάνει σημαντικά την ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων. Οι επικίνδυνες συνθήκες, θα συνεχιστούν όλη την ημέρα, καθώς θα επικρατεί ο ιδιαίτερα επικίνδυνος για δασικές πυρκαγιές τύπος καιρού Hot + Dry + Windy (Ζεστός, ξηρός και ανεμώδης).

Αναλυτικότερα σήμερα:

  •  Πάρα πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Καβάλα (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου), Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο, Αττική, Βοιωτία, Β. και Κ. Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα, και περισσότερο τοπικά σε Λακωνία, Αρκαδία, Αχαϊα, Φθιώτιδα και Ν. Εύβοια.
  • Τοπικά υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία αναμένεται σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική (Κασσάνδρα), Πέλλα, Σέρρες, Δράμα, και Δ. Κρήτη.
  • Κατά τόπους μέτριο/υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από επαγωγική στήλη (πυροεπαγωγικές) δασικές πυρκαγιές αναμένεται σε Ηλεία, Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες η εκτιμώμενη περιεχόμενη υγρασία των νεκρών δασικών καυσίμων δεν θα ξεπερνά κατά τις μεσημεριανές/απογευματινές ώρες το 10 – 12%, στοιχείο που θα διευκολύνει την ανάφλεξη, διατήρηση και μετάδοση της φωτιάς, ενώ θα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα (12 – 14%) και κατά τη διάρκεια της νύχτας, περιορίζοντας το νυχτερινό «παράθυρο ελέγχου» της φωτιάς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This