Σεισμοί στη Λέσβο: Κλειστά τα σχολεία την Δευτέρα – Ζημιές σε κτίρια στο χωριό Λεπέτυμνος

Σε ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία, σύμφωνα με ανακοίνωση

Must Read

Κλειστά θα παραμείνουν την Δευτέρα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου δυτικής Λέσβου, μετά με απόφαση του δημάρχου, Ταξιάρχη Βέρρου, μετά τον σεισμό των 4.9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3.52 τα ξημερώματα, αλλά και τον ισχυρό μετασεισμό των 4.7 Ρίχτερ που ακολούθησε στις 8.59.

Ο λόγος που τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά είναι για να ελεγχθούν από κλιμάκια μηχανικών για τυχόν ζημιές από τη σεισμική διεργασία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), βάσει των πρώτων αυτοψιών στα δημόσια κτίρια -κατά κύριο λόγο στις περιοχές του Μανταμάδου, της Κάπης, της Πελόπης, της Στύψης, του Λεπετύμνου και της Αργένου στη βόρεια Λέσβο- ειδικό κλιμάκιο μηχανικών που θα φτάσει στη Λέσβο από την Αθήνα τη Δευτέρα, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους.

Στο μεταξύ, έγιναν γνωστές ζημιές στο χωριό Λεπέτυμνος το οποίο θεωρείται ότι βρίσκεται «πάνω» στο πρωινό σεισμικό επίκεντρο. Τόσο στο νηπιαγωγείο του χωριού, στα γραφεία της κοινότητας και στο ιατρείο όσο και σε περισσότερα από 10 σπίτια, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Κοινότητας Θέμη Καμμένου, διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις που χρήζουν έλεγχο.

 



 

 

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία δεν έχουν αναφερθεί πολύ σοβαρές ζημιές στην υπόλοιπη περιοχή, παρά μόνο κάποιες κατολισθήσεις βράχων στο οδικό δίκτυο της περιοχής και μικροζημιές σε τρία σπίτια στον Μόλυβο και δύο στην Πελόπη. Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένων και των ΕΜΑΚ έπειτα από τις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που εκδηλώθηκαν σήμερα στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ και πρόεδρο της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα αποφάσισαν όπως η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το φαινόμενο προκειμένου να συγκληθεί αν χρειαστεί και όταν έχει στη διάθεσή της επαρκή επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη και τους αρμόδιους δημάρχους από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση και στους οποίους ανέφερε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες είναι έτοιμες να παράσχουν κάθε συνδρομή. Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή το Σχέδιο «Εγκέλαδος».

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε επικοινωνία που είχε ο κ. Στυλιανίδης με τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιο για την Κρατική Αρωγή και την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, συμφωνήθηκε τη Δευτέρα – παρακολουθώντας και την εξέλιξη του φαινομένου – «στελέχη της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) να επισκεφθούν το νησί για αυτοψία στα λιγοστά κτίρια που έχουν μικρές ζημιές σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από σεισμούς, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση (www.oasp.gr).

«Χρειάζεται λίγο προσοχή γιατί το ρήγμα που έδωσε τους σημερινούς σεισμούς είναι κοντά στο μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που διατρέχει το νησί από τον ένα άκρο στο άλλο» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας και Διευθυντής του Γεωδυναμικού ινστιτούτου Άκης Τσελέντης.

«Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και για την ώρα είναι δύσκολο να πούμε κάτι τέτοιο» πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έγραψε μεταξύ άλλων στο facebook, ότι «η περιοχή έχει κάνει σημαντικούς σεισμούς στο παρελθόν»:

«Δυνατός σεισμός μεγέθους 4,8 (Παν/μιο Αθηνών) ή 5,0 (EMSC) στο βόρειο τμήμα της Λέσβου στις 3:53 το ξημέρωμα. Ακολούθησαν μερικοί μικρότεροι. Kαι άλλος στις 8.39 μεγέθους 4,7. Η περιοχή έχει κάνει σημαντικούς σεισμούς στο παρελθόν»

Σε δεύτερη ανάρτησή του έκανε μια πρώτη αξιολόγηση γράφοντας:

Σεισμοί στο βόρειο τμήμα της Λέσβου. Μια πρώτη αξιολόγηση μετά τους πρωινούς σεισμούς μεγεθών Μ4,9 και Μ4,7 και μερικών μικρότερων.
1. Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να τεκμηριώσουμε ότι ο πρωινός σεισμός Μ4,9 ήταν ο κύριος. Τα δεδομένα δεν είναι επαρκή.
2. Η σεισμική δράση εξελίσσεται στο χερσαίο τμήμα του νησιού, όχι στη θάλασσα.
3. Η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σημαντικών σεισμών, π.χ. ο μεγάλος σεισμός στις 7.3.1867, μεγέθους μεταξύ 6,5 και 7,0.
Συνεπώς, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σύμφωνα με όσα προβλέπει το προληπτικό σκέλος του επιχειρησιακού σχεδίου ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ.

(πηγή φωτογραφίας: stonisi.gr, εκκλησία στο χωριό Στύψη)

Δείτε επίσης:

Σεισμοί στη Λέσβο: Κατολισθήσεις και μικροζημιές εν μέσω ανησυχίας – «Χρειάζεται λίγο προσοχή…»
 
Συνεχίζονται τα Ρίχτερ στη Λέσβο – Παπαδόπουλος: «Η περιοχή έχει κάνει σημαντικούς σεισμούς στο παρελθόν»
 
Σεισμός ταρακούνησε τα ξημερώματα τη Λέσβο – Δεν έχει σχέση με τα καταστροφικά Ρίχτερ του 2017

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This