Σπείρα ΑΤΜ: Ποινική δίωξη στους συλληφθέντες – Πήραν προθεσμία να απολογηθούν

Πώς εξαρθρώθηκε η σπείρα

Must Read

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση της σπείρας που είχε «ρημάξει» ΑΤΜ στην Θεσσαλονίκη αλλά και σπίτια η οποία εξαρθρώθηκε από την αστυνομία και οδήγησε σε έξι συλλήψεις.

Η εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των έξι συλληφθέντων.

Κατηγορούνται για διακεκριμένες κλοπές, τετελεσμένες και σε απόπειρα, εγκληματική οργάνωση κι άλλα αδικήματα. Σύμφωνα με τη δικογραφία η λεία τους υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να απολογηθούν σε ανακριτή από όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για προετοιμάσουν την υπεράσπιση τους.

Η σπείρα

Την ησυχία τους θα βρουν…τα αυτόματα μηχανήματα ανάληψης (ΑΤΜ) της Βόρειας Ελλάδας από τη σπείρα που τα είχα βάλει ως μοναδικό στόχο και τα είχε «ρημάξει» έχοντας καταφέρει να αποσπάσει χρήματα που ξεπερνούσαν τα 70.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα, την εξιχνίαση εγκληματικής ομάδας που εμπλέκεται σε διαρρήξεις μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) αλλά και σπιτιών, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. Ως μέλη της συνελήφθησαν έξι Έλληνες (28 έως 39 ετών) και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, με την οποία οδηγούνται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, χθες τα ξημερώματα, στη Νικόπολη Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή ομάδας των ΕΚΑΜ. Προηγουμένως οι συλληφθέντες είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να διαρρήξουν χώρο, όπου υπήρχε τοποθετημένο μηχάνημα ΑΤΜ, σε επιχείρηση που βρίσκεται κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Καβάλας.

Οι διωκτικές Αρχές πραγματοποιούσαν εδώ και καιρό έρευνες για την εγκληματική ομάδα, η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση, ευθύνεται για διάρρηξη που τελέστηκε τον περασμένο Ιανουάριο σε ΑΤΜ στη Θέρμη, με λεία άνω των 72.000 ευρώ.

Ακόμη, τα μέλη της φαίνεται πως εμπλέκονται σε δύο ακόμη απόπειρες διάρρηξης ΑΤΜ, στις περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκηδόνας, ενώ προέβησαν σε διάρρηξη οικίας στο Πανόραμα, απ’ όπου αφαίρεσαν κοσμήματα. Κατηγορούνται δε, για μία απόπειρα διάρρηξης χρηματοκιβωτίου από σπίτι στα Πεύκα.

Ο τρόπος δράσης

Χαρακτηριστικό του τρόπου δράσης τους, όπως προέκυψε από την Αστυνομία, ήταν η μετακίνησή τους με οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης, στα οποία τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες, ενώ κατείχαν ειδικό εξοπλισμό για τη διάρρηξη των ΑΤΜ και των χρηματοκιβωτίων και συσκευές παρεμβολής ή παρακώλυσης σε ασύρματα συστήματα επικοινωνίας (jammer).

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα, δύο κλεμμένες μοτοσικλέτες και μία πινακίδα κυκλοφορίας, εξειδικευμένα εργαλεία – ηλεκτρουδραυλικοί διαστολείς διάνοιξης χρηματοκιβωτίων και ΑΤΜ, διαρρηκτικά εργαλεία, πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ., ένα αυτοσχέδιο κύκλωμα οξυγονοκοπής με φιάλη αερίου-οξυγόνου, ένα αποσυναρμολογημένο πιστόλι, φυσίγγια και γεμιστήρας, όπως επίσης το χρηματικό ποσό των 6500 ευρώ.

Όλοι οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για διάφορα αδικήματα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες παράνομες ενέργειες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:

Ειδική ομάδα αστυνομικών του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έπειτα από επισταμένη έρευνα και συντονισμένες ενέργειες πέτυχε την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, που ενέχεται σε περιπτώσεις διαρρήξεων ΑΤΜ και οικιών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Συνελήφθησαν συνολικά έξι ημεδαποί-μέλη της οργάνωσης ηλικίας από 28 έως 39 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και για παραβάσεις των Νόμων περί όπλων και για παρακολούθηση ραδιοφάσματος.

Συγκεκριμένα, ξημερώματα χθες (11-05-2023), αστυνομικοί της ανωτέρω Υπηρεσίας στο πλαίσιο ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου, με τη συνδρομή ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας εντόπισαν και ακινητοποίησαν στην περιοχή της Νικόπολης τους έξι δράστες, οι οποίοι λίγο νωρίτερα μετέβησαν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που έφερε κλεμμένες πινακίδες κυκλοφορίας σε επιχείρηση στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Καβάλας και αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να διαρρήξουν χώρο όπου υπήρχε τοποθετημένο μηχάνημα ΑΤΜ.

Από την πολύμηνη έρευνα προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι συγκρότησαν ιεραρχικά δομημένη εγκληματική ομάδα, με σκοπό τη διάρρηξη ΑΤΜ και οικιών, με χαρακτηριστικά του τρόπου δράσης τους:

Την μετακίνησή τους με οχήματα μεγάλης ιπποδύναμης, στα οποία τοποθετούσαν κλεμμένες πινακίδες προκειμένου να παραπλανούν τις αστυνομικές αρχές
Την κατοχή ειδικού εξοπλισμού, για τη διάρρηξη των ΑΤΜ και των χρηματοκιβωτίων και
Την κατοχή συσκευών που προκαλούσαν παρεμβολές ή παρακώλυση σε ασύρματα συστήματα επικοινωνίας (jammer).
Από τις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους προέβησαν σε μία διάρρηξη ΑΤΜ στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θέρμης, απ’ όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 72.240 ευρώ, ενώ αποπειράθηκαν ανεπιτυχώς να διαρρήξουν δύο ακόμη ΑΤΜ στις περιοχές του Λαγκαδά και της Χαλκηδόνας.

Επιπλέον, προέβησαν σε διάρρηξη οικίας στην περιοχή των Πεύκων απ’ όπου επιχείρησαν να αφαιρέσουν χρηματοκιβώτιο μεγάλων διαστάσεων χωρίς να τα καταφέρουν, καθώς επίσης και σε διάρρηξη οικίας στο Πανόραμα από το οποίο αφαίρεσαν διάφορα κοσμήματα.

Επιπρόσθετα, αφαίρεσαν τρεις δίκυκλες μοτοσικλέτες από τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης και τρεις πινακίδες κυκλοφορίας από σταθμευμένα οχήματα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των δραστών και σε χώρο-καβάτζα της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Δύο κλεμμένες μοτοσικλέτες και μία πινακίδα κυκλοφορίας,
Ειδικά και εξειδικευμένα εργαλεία-ηλεκτρουδραυλικοί διαστολείς διάνοιξης χρηματοκιβωτίων και ΑΤΜ,
Αυτοσχέδιο κύκλωμα οξυγονοκοπής μετά της φιάλης αερίου-οξυγόνου,
Διαρρηκτικά εργαλεία,
Πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ.,
Συσκευή παρακώλυσης επικοινωνιών,
Εξαρτήματα αυτοκινήτων και ένας κινητήρας,
Ένα αποσυναρμολογημένο πιστόλι,
Φυσίγγια και γεμιστήρας και
Το χρηματικό ποσό των 6.585 ευρώ.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν τέσσερα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν οι δράστες για την πραγματοποίηση των εγκληματικών τους ενεργειών.

Σημειώνεται ότι άπαντες οι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για διάφορα αδικήματα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες έκνομες ενέργειες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.



Δείτε επίσης:

ΕΛ.ΑΣ: Εξαρθρώθηκε σπείρα που είχε «ρημάξει» ΑΤΜ – Ο τρόπος δράσης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This