Έρχεται Ελλάδα η Frontex στις 17/7 και θέλει απαντήσεις – Τι είπε ο Μηταράκης με τον επικεφαλής της

Επίσης: Με επιστολή του ο Λέιτενς ζητά διευκρινίσεις από το Λιμενικό για δύο περιστατικά που φέρεται να έγιναν στη Λέσβο

Must Read

Ο επικεφαλής της Frontex θα βρεθεί στην Ελλάδα στις 17 Ιουλίου για επίσημη επίσκεψη όπως αποκάλυψε το Open, ενώ νωρίτερα το Associated Press είχε αναφέρει, ότι η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ζητήσει «διευκρινίσεις και πληροφορίες» από το ελληνικό Λιμενικό για δύο υποτιθέμενες περιπτώσεις παράνομης απέλασης μεταναστών, δήλωσε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος.




Ο αξιωματούχος είπε ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Χανς Λέιτενς έγραψε σε έναν ανώτερο αστυνομικό αξιωματούχο που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διοικητικό συμβούλιο της Frontex, ζητώντας απάντηση έως τις 10 Ιουλίου.

Η επιστολή, την οποία αποκάλυψε η ισπανική εφημερίδα El Pais, αναφερόταν σε δύο υποτιθέμενα περιστατικά στις 11 και 22 Απριλίου στα ανοιχτά της Λέσβου στο ανατολικό Αιγαίο.

Το πρώτο περιστατικό αναφέρθηκε από τους New York Times, οι οποίοι βασίστηκαν σε βίντεο που παρείχε ακτιβιστής. Ισχυρίστηκαν ότι οι ελληνικές αρχές απέλασαν παράνομα μια ομάδα μεταναστών που είχαν φτάσει στη Λέσβο, αφήνοντάς τους σε μια σωσίβια σχεδία στη θάλασσα για να τους παραλάβουν οι τουρκικές αρχές.

Στη δεύτερη περίπτωση, ένα πορτογαλικό σκάφος της Frontex που βοηθούσε στην περιπολία της περιοχής σταμάτησε ένα σκάφος που μετέφερε μετανάστες και το παρέδωσε στην ελληνική ακτοφυλακή, η οποία φέρεται να το ανάγκασε να επιστρέψει στα τουρκικά ύδατα.

Η επιστολή του Λέιτενς ανέφερε ότι η Frontex έχει ξεκινήσει μια «Έκθεση Σοβαρών Συμβάντων» για την υπόθεση της 11ης Απριλίου, η οποία «επιβεβαιώνει τη σοβαρότητα των καταγγελιών».

«Γνωρίζω ότι ενδέχεται να υπάρχουν έρευνες σε εξέλιξη σχετικά με τα γεγονότα που αναφέρονται παραπάνω», γράφει ο Λέιτενς. «Ωστόσο, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι υψίστης σημασίας για τη Frontex να λαμβάνει όλες τις διευκρινίσεις και πληροφορίες που είναι αυτή τη στιγμή στη διάθεση του ελληνικού Λιμενικού Σώματος ενόψει της τρέχουσας και μελλοντικής συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και της Frontex».

Ο Λέιτενς ζήτησε επίσης από την Ελλάδα να δημοσιοποιήσει εικόνες και βίντεο από το σκάφος της ακτοφυλακής που εμπλέκεται στο υποτιθέμενο περιστατικό της 11ης Απριλίου. Το δημοσίευμα των New York Times ανέφερε ότι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν με φορτηγό σε μια παραλία της Λέσβου και παραλήφθηκαν από ταχύπλοο σε σκάφος της ακτοφυλακής, το οποίο φέρεται να τους άφησε να παρασυρθούν σε μια σωσίβια σχεδία.

Όπως γράφει το AP, η χώρα μας έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι επαναπροωθεί μετανάστες που εισέρχονται στα ελληνικά ύδατα πίσω στη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας, χωρίς να τους επιτρέπει να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Υπήρξαν παρόμοιοι ισχυρισμοί και για τη μεταχείριση της Ελλάδας προς τους μετανάστες που περνούν τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Η ελληνική Κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η μεταναστευτική της πολιτική είναι «αυστηρή αλλά δίκαιη».

Επίσης, όπως αναφέρει το AP, η ακτοφυλακή της Ελλάδας έχει επικριθεί έντονα για τον χειρισμό της στο πολύνεκρο ναυάγιο της 14ης Ιουνίου στα ανοιχτά της Πύλου.

Επικοινωνία Μηταράκη με τον επικεφαλής της Frontex

Σύμφωνα με το Open, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης, μίλησε χθες το απόγευμα με τον επικεφαλής της Frontex και του επεσήμανε ότι ο οργανισμός είναι ο βασικός σύμμαχος της Ελλάδας στο επιχειρησιακό σχέδιο φύλαξης των συνόρων μας.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά την επίσκεψη της 17ης Ιουλίου θα τεθεί από την Ελλάδα επί τάπητος το επιχειρησιακό σχέδιο φύλαξης των συνόρων, ενώ αναμένεται να ζητηθεί και ενίσχυση από τη Frontex σε θάλασσα και Έβρο.

Όλα αυτά ωστόσο, έρχονται σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα και τις πληροφορίες του ξένου Τύπου, ότι η συνοριακή υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι μόνο ετοιμάζεται να «ραπίσει» τη χώρα μας για τους χειρισμούς της στο ναυάγιο της Πύλου, αλλά υπάρχει και απειλή αποχώρησης από την Ελλάδα, λόγω των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και θεμάτων των μεταναστών.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This