Υπ. Υγείας για τον καύσωνα: Προσοχή στους ηλικιωμένους και τα παιδιά – Ποιες περιοχές θα «ψηθούν»

Οδηγίες προφύλαξης - Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι 12 με 5 έως την Κυριακή

Must Read

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος για μερικές κατηγορίες πολίτων όπως είναι οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά από το νέο «κύμα» καύσωνα που έχει κάνει την εμφάνισή του από σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει μέχρι την Κυριακή με τις θερμοκρασίες να φτάνουν ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Το «καμπανάκι» έκρουσαν οι ειδικοί του Υπουργείου Υγείας οι οποίοι έκαναν νωρίτερα σήμερα μια έκτακτη ενημέρωση για τους πολίτες δίνοντας οδηγίες για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε τώρα που ο υδράργυρος θα σημειώσει άνοδο.

Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση:

Ποιες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Δημήτρη Χατζηχριστοδούλου οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, γυναίκες που θηλάζουν, όσοι έχουν χρόνια προβλήματα με καρδιά ή πνευμονοπάθειες, άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, παχύσαρκοι, όσοι εργάζονται σε εξωτερικό χώρο, αυτοί που κάνουν χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών, άτομα που έχουν άλλο νόσημα όπως γαστρεντερίτιδα ή πυρετό.

Ο ειδικός της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου τόνισε ότι ειδικά για τους ηλικιωμένους να μην βγαίνουν έξω ενώ αν χρειάζεται να το κάνουν να είναι τις απογευματινές ώρες. Παράλληλα, να μην κυκλοφορούν ώρες με υψηλές θερμοκρασίες, να μην τους αφήνουμε ποτέ σε κλειστό αυτοκίνητο, πάντα να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες υγρών και να είναι πάντα σε κλειστό και δροσερό χώρο.

Τα άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για προβλήματα καρδιολογικά ή αναπνευστικά χρειάζεται προσαρμογή της θεραπείας του. Σε περιπτώσεις, δε, που μιλάμε για άτομα σε περιοχές με φωτιά καλό είναι να κλείνουμε παράθυρα και να φοράμε μάσκα όπως αυτή για τον κορωνοϊό.


Για τα παιδιά η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Το πιο σημαντικό όπως είπε είναι να «προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν»
.Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες.
Παράλληλα, τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών από τις 12 μέχρι τις 5 πρέπει να μένουν μακριά από τον ήλιο, ιδανικά μέσα σε σπίτια και όχι σε θάλασσες και βεράντες.
Η ειδικός τόνισε πως τα παιδιά δεν θα πρέπει να βρίσκονται στις παραλίες το μεσημέρι, όταν η θερμοκρασία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.
Δείτε τι είπε:

 

Τι να κάνουμε σε περίπτωση θερμοπληξίας ή θερμικής εξάντλησης

«Αν κάποιος εκτεθεί στον ήλιο και τη ζέστη και δεν αισθάνεται καλά τότε κινδυνεύει να έχει θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία» είπε από την πλευρά του ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Όπως εξήγησε αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα», ανέφερε.

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δέρμα τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση. Τον δροσίζουμε με πάγο και βρεγμένες πετσέτες και του βγάζουμε τα ρούχα για να αποβάλει τη θερμότητα ενώ τον μεταφέρουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε σε νοσοκομείο» πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε στον καύσωνα

Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών «πρέπει»

  • να πίνουμε υγρά
  • να έχουμε κλειστά παράθυρα
  • να κάνουμε χλιαρά ντους
  • να κάνουμε ελαφρύ ντύσιμο
  • να έχουμε διατροφή με συχνά μικρά γεύματα όχι λιπαρά

Δεν πρέπει

  • να υπάρχει έκθεση στον ήλιο
  • να μην κάνουμε χρήση καφέ ή αλκοόλ
  • να μην ασκούμαστε
  • να μην χρησιμοποιούμε φούρνο
  • να μην καπνίζουμε στο σπίτι

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

  • Παραμονή σε χώρους που κλιματίζονται.
  • Ντύσιμο ελαφρύ και άνετο με ανοιχτόχρωμα ρούχα από πορώδες υλικό, ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα.
  • Χρήση καπέλου από υλικό που να επιτρέπει τον αερισμό του κεφαλιού.
  • Χρήση μαύρων ή σκουρόχρωμων γυαλιών ηλίου με φακούς που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.
  • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Αποφυγή πολύωρων ταξιδιών με μέσα συγκοινωνίας που δε διαθέτουν κλιματισμό.
  • Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίζουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους λαμβάνοντας υπόψη τις γενικές οδηγίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
  • Πολλά χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και τοποθέτηση δροσερών επιθεμάτων στο κεφάλι και στο λαιμό.
  •  Μικρά σε ποσότητα και ελαφριά γεύματα φτωχά σε λιπαρά, με έμφαση στη λήψη φρούτων και λαχανικών.
  • Λήψη άφθονων υγρών (νερού και χυμών φρούτων), ιδιαίτερα από τα βρέφη και τους ηλικιωμένους και αποφυγή του αλκοόλ. Αν η εφίδρωση είναι μεγάλη, συστήνεται η πρόσθετη λήψη μικρών δόσεων αλατιού.
  • Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους, από τον οποίο θα λάβουν επιπρόσθετες οδηγίες ανάλογα με την κατάστασή τους, καθώς και οδηγίες για την πιθανή αλλαγή της δοσολογίας της φαρμακευτικής τους αγωγής.
  • Οι ηλικιωμένοι να μην εγκαταλείπονται μόνοι τους, αλλά να εξασφαλίζεται κάποιο άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο «φούρνο»

Στο υψηλότερο επίπεδο (κατηγορία 3 – ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) θα βρεθούν σήμερα Πάτρα και Λάρισα σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr για την δεύερη φάση του καύσωνα που ξεκίνησε σήμερα.

Για αύριο, δε, Παρασκευή, στην «κόκκινη» κατηγορία 3 όσον αφορά τον καύσωνα Κλέων θα βρεθούν Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Πάτρα, ενώ ένα «σκαλί» κάτω, στο επίπεδο επικινδυνότητας 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) θα βρεθούν τα Ιωάννινα.

 Κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι

Κλειστοί θα παραμείνουν από σήμερα έως και την Κυριακή οι αρχαιολογικοί χώροι από τις 12 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα λόγω του καύσωνα. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού, η επανέναρξη λειτουργίας θα είναι στις 17.30. Σε περίπτωση που υπάρξει μεταβολή των καιρικών συνθηκών, το Υπουργείο Πολιτισμού θα επανέλθει με νέα ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων θα μεριμνήσουν για την ενημέρωση όλων των υπαλλήλων τους και για τη λήψη των ενδεδειγμένων μέτρων, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας τους. Ενδεικτικά, επισημαίνεται ότι για τις εργασίες σε εξωτερικούς χώρους, επιβάλλεται η διαμόρφωση σκιερού μέρους για τα διαλείμματα και ο προγραμματισμός των εργασιών, ώστε να γίνονται στις ώρες, που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη.

To έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας:

Σήμερα οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.

Αύριο έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Πιο συγκεκριμένα :

1. Σήμερα Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου

β. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 και τοπικά στην κεντρική Μακεδονία τους 39 βαθμούς Κελσίου

δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου

ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν:

α. στην Ήπειρο και τη Μακεδονία τους 38 με 40 και κατά τόπους στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου

β. Στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 40 με 42 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 43 βαθμούς Κελσίου

γ. στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου.

δ. στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.

3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

4. Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

5. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Δείτε επίσης:

Νέος καύσωνας με θερμοκρασίες έως και 45 βαθμούς

ΙΣΑ για τον καύσωνα: «Να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες» – Μέτρα προστασίας για όλους τους πολίτες

Εκρηκτικό κοκτέιλ ο καύσωνας και οι πυρκαγιές – Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This