Η κακοκαιρία «Daniel» μετατρέπει σε «υγειονομική βόμβα» τον θεσσαλικό κάμπο – Κίνδυνος για έξαρση λοιμώξεων από τα λιμνάζοντα ύδατα

Ήδη καταγράφονται τα πρώτα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και δερματικών παθήσεων - Άκρως απαραίτητη η χρήση αντικουνουπικών από τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές

Must Read

Σοβαρότατοι οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την απελπιστική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας κατά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας «Daniel», με τους ειδικούς να προειδοποιούν τους κατοίκους στις πληγείσες περιοχές να αποφεύγουν κάθε επαφή με τα λιμνάζοντα ύδατα χωρίς τις απαραίτητες προφυλάξεις.

«Μια απέραντη υγρή χωματερή είναι όλος ο θεσσαλικός κάμπος και ένα νεκροταφείο ζώων, που είναι μία κατάσταση που εν δυνάμει είναι μια “υγειονομική βόμβα”», τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Αν δούμε για παράδειγμα τον τυφώνα Κατρίνα που είχαμε στη Νέα Ορλεάνη πριν το 2005, πριν περίπου 18 χρόνια, θα δούμε ότι εκεί διαμορφώθηκε μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που βλέπουμε στο θεσσαλικό κάμπο. Εκεί είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση λοιμώξεων και πάρα πολλές χιλιάδες περιστατικά καταγράφηκαν και τυφοειδούς πυρετού και μικροβιακής δυσεντερίας, όπως επίσης και οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες και είχαμε και εκεί ακριβώς επειδή και εκεί ενδημεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και στη χώρα μας, όπως και στην περιοχή της Θεσσαλίας που είχαμε και φέτος περιστατικά, είχαμε μια πολύ μεγάλη έξαρση του ιού του Δυτικού Νείλου», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τις δηλώσεις της Ειρήνης Αγαπηδάκη στην ίδια εκπομπή, ο κ. Τσακρής είπε πως με τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται αυτή τη στιγμή, την υγρασία τη μεγάλη που υπάρχει, σίγουρα θα έχουμε αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών που εν δυνάμει μπορεί και πάλι να έχουμε μια έξαρση. Γι’ αυτό και θα πρέπει να χορηγηθούν και αντικουνουπικά στους κατοίκους στις περιοχές εκείνες.

Και κάτι που επίσης έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι ένα άλλο νόσημα, το οποίο ενδημεί και στη χώρα μας, η λεπτοσπείρωση, που μεταδίδεται από τα προϊόντα μεταβολισμού των τρωκτικών από τα ποντίκια. Τα ποντίκια πάνε ακριβώς εκεί που έχουν σχηματίσει όλα αυτά τα λύματα και τώρα προσπαθούν να βρουν τροφή, με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιθανόν για έναν πληθυσμό, ο οποίος δεν παίρνει τα προστατευτικά μέτρα, να εκτέθηκε σε ένα τέτοιο μικρόβιο.

Αναφερόμενους, κατόπιν, στους κατοίκους των πλημμυρισμένων περιοχών είπε πως «είναι ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, είναι άτομα τα οποία έχουν πολύ έντονο στρες, μετατραυματικό στρες, κακουχία, δεν τρέφονται σωστά. Όλες αυτές οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ευνοούν ακόμα περισσότερο την εκδήλωση μιας λοίμωξης. Αυτό είναι κατανοητό. Από κει και πέρα χρειάζεται σίγουρα να μην εκτεθούμε σε νερό. Θα πρέπει να φοράμε μπότες, γάντια, το νερό οπωσδήποτε να είναι εμφιαλωμένο, για οποιαδήποτε χρήση, θα πρέπει να καθαριστούν σιγά σιγά τώρα ό,τι υπάρχει μέσα στο σπίτι να απολυμανθεί, να γίνει χλωρίωση γιατί είναι τα πάντα μολυσμένα. Και ένα άλλο πρόβλημα που έχουν αυτοί οι κάτοικοι, οι οποίοι είναι μάλιστα ηλικιωμένοι, δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα. Τα Κέντρα υγείας, υποδομή των Κέντρων Υγείας αυτή τη στιγμή έχει καταστραφεί σε πολλές περιοχές και το πρόβλημα επιτείνεται και πως θα πρέπει η πολιτεία και όλοι μας με αλληλεγγύη να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Όσον αφορά δε στην παρουσία των εθελοντών και των διασωστών στις πληγείσες περιοχές, ο καθηγητής μικροβιολογίας υπογράμμισε πως «φυσικά δεν είναι μόνο οι κάτοικοι. Είναι και αυτοί που προστρέχουν, που προσφέρουν τη βοήθειά τους στις περιοχές αυτές και γι’ αυτό σε αυτές τις περιπτώσεις, αν υπάρχουν τέτοιοι, όταν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, θα πρέπει να χορηγηθεί η απαραίτητη αντιβίωση, η οποία θα αποτρέψει την πιθανή εκδήλωση μιας τέτοιας λοίμωξης. Και θα πρέπει να γίνουν και εμβολιασμοί όπως είναι για τον τυφοειδή πυρετό, για την ηπατίτιδα που κινδυνεύουν αυτοί οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, όπως και άλλα βασικά εμβόλια».

Να γίνει εκτίμηση του κινδύνου για επιδημία

«Θα πρέπει κατ’ αρχάς να γίνει μια εκτίμηση κινδύνου. Τι περιμένουμε να έχουμε έξαρση και τι μπορεί να κάνει η επιδημία σε αυτές τις περιοχές. Να εκτιμηθεί κίνδυνος με βάση κυρίως το ποια νοσήματα ήδη ενδημούν στις συγκεκριμένες περιοχές και να υπάρχει και πολύ καλή επιτήρηση, δηλαδή να υπάρχει ένα σύστημα να οργανωθεί ένα τέτοιο σύστημα που να καταγράφει το οποιοδήποτε σύμπτωμα, αν είναι δυνατόν δεν είναι πολύ εύκολο βέβαια αυτό να γίνει, αλλά να μπορεί να καταγραφεί οποιοδήποτε σύμπτωμα σχετίζεται με κάποια από αυτές τις λοιμώξεις, ώστε πολύ έγκαιρα να μπορέσουμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα ώστε – σίγουρα θα έχουμε περιπτώσεις λοιμώξεων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις επιδημίες γρήγορα, να μπορούμε να παρέμβουμε και να αποφύγουμε τις επιδημίες και από κει και πέρα να μπορούν να οργανωθούν έστω σε περιοχές που είναι ασφαλείς πρόχειρες μονάδες παροχής βοήθειας, φαρμακευτικής αγωγής και πρώτης βοήθειας για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τέτοια περιστατικά», πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Τσακρής.

Ερωτηθείς δε για το εάν ποιοι από τους ανήκοντες σε κάποια ευπαθή ομάδα μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο, σημείωσε πως «οι νεφροπαθείς που χρειάζονται συνεχώς νοσηλεία και να επισκεφτούν τις αντίστοιχες μονάδες. Είναι μια κατηγορία ανθρώπων που σίγουρα χρειάζεται να πάρουμε πιο άμεσα ακόμα μέτρα», ενώ αναφερόμενος εκ νέου στον τυφώνα Κατρίνα, επισήμανε ότι «πολλές από τις περιοχές ακόμα και σήμερα δεν έχουν ξανά κατοικηθεί. Οι άνθρωποι φύγανε και δεν ξαναγύρισαν πίσω. Είναι κάτι που πρέπει να το έχουμε υπόψη μας για τη Θεσσαλία. Να μην δούμε πάλι ερημοποίηση περιοχών και χωριών σε αυτές τις περιοχές».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This