Καταστροφές και σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία Ciaran – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – Δείτε LIVE την πορεία της

Ξεριζωμένα δένδρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ξηλωμένες σκεπές, κατάρρευση δρόμων, προληπτικές εκκενώσεις οικισμών

Must Read

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κακοκαιρία Ciaran το Σάββατο σε μεγάλο τμήμα της χώρας. Από τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα με τους κατοίκους να δοκιμάζονται για ακόμη μια φορά από την κλιματική κρίση.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο επιδείνωσης καιρού, τις επόμενες ώρες αναμένεται να πληγούν και άλλες περιοχές της ελληνικής επικράτειας με την Πολιτική Προστασία να συνιστά αυξημένη προσοχή στους πολίτες.

 

Αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και ξηλώθηκαν σκεπές στην Ξάνθη

Το πέρασμα της κακοκαιρίας από την Ξάνθη, με την έντονη καταιγίδα να συνοδεύεται από χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, δημιούργησε έντονα προβλήματα στην πόλη.

Ανεμοστρόβιλος αναποδογύρισε αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα και ξήλωσε κεραμίδια από οροφές σπιτιών.

 

Σύμφωνα με το xanthinea.gr, σημειώθηκαν δεκάδες πτώσεις δέντρων μέσα στην πόλη και μεγάλων κλαδιών επί της οδού Γ. Κονδύλη, λίγο πριν το από Αμοιρίδειο.

 

Η Πυροσβεστική εκλήθη να αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ενώ ο ισχυρός άνεμος και η έντονη καταιγίδα προκάλεσαν υλικές ζημιές σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Πτώσεις αντικειμένων από μπαλκόνια προκάλεσαν καταστροφές σε σταθμευμένα οχήματα και ξηλώθηκαν περιφράξεις γηπέδων.

Σε πλήρη εξέλιξη η «Ciaran»: Τα πρώτα σοβαρά προβλήματα από την επέλαση της κακοκαιρίας – Εκκενώθηκε οικισμός στο Αίγιο

Η κακοκαιρία-αστραπή με το όνομα «Ciaran» πλήττει από χθες το βράδυ τη χώρα μας, προκαλώντας ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και ενισχυμένους άνεμους σε αρκετές περιοχές της χώρας, φέρνοντας τους κατοίκους αντιμέτωπους με δεκάδες προβλήματα.

Από σήμερα το πρωί τμήματα της δυτικής Ελλάδας και της δυτικής Θεσσαλίας πλήττονται από ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ από το μεσημέρι, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα επηρεαστούν κυρίως η ανατολική Μακεδονία και το απόγευμα η Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο.

Λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων, έχουν σημειωθεί μεγάλες κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στο Νομό Ιωαννίνων. Ειδικότερα, περιπτώσεις κατολισθήσεων αναφέρθηκαν στα Τζουμέρκα, στον επαρχιακό δρόμο από το γεφύρι της Πλάκας μέχρι τα Πράμαντα, στην Κόνιτσα στην εθνική οδό πριν από τα Μαστοροχώρια και το Πωγώνι, στον δρόμο Δελβινάκι – Πωγωνιανή.

Εξάλλου, λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων, στην πλατεία του Μετσόβου έσπασαν μεγάλα κλαδιά από τα πλατάνια και προκάλεσαν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Τα μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα σε όλα τα σημεία, για να αποκατασταθεί άμεσα η κυκλοφορία στο επαρχιακό δίκτυο.

Αποκλεισμένα χωριά στα ορεινά των Τρικάλων

Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας είναι και οι κάτοικοι των ορεινών Τρικάλων, όπου Καλαμπάκα και Πύλη δοκιμάζονται εκ νέου, καθώς από αργά χθες το βράδυ η ισχυρή βροχόπτωση και η χαλαζόπτωση, καθώς και οι άνεμοι που επικράτησαν, προκάλεσαν πολλές ζημιές στον ήδη επιβαρυμένο ορεινό όγκο.

Όπως ανέφερε στο trikalanews.gr ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Μιχαλάκης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή από την πρώτη στιγμή, πολλά προβλήματα αντιμετωπίζει το χωριό Κλεινοβός και ειδικότερα το οδικό του δίκτυο, που έχει γίνει μη προσβάσιμο για τα άλλα χωριά. Αντίστοιχα, έχουν σημειωθεί πολλές κατολισθήσεις, ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι δρόμοι προς Μεσοχώρα και Παλαιοχώρι.

Την ίδια ώρα, μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και το δίκτυο ηλεκτροδότησης στα ορεινά της περιοχής της Καλαμπάκας με το ρεύμα να έχει επανέλθει μόνο στη Διάβα Καλαμπάκας, όπου οι κάτοικοι βυθίστηκαν από χθες το βράδυ στο σκοτάδι. Στο επίκεντρο των καταστροφών, εξάλλου, βρίσκεται η Κρανιά, όπου οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια και οι χείμαρροι απειλούν ακόμη και κτήρια.

Στο μεταξύ, από τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την περιοχή κατέρρευσε τμήμα του δρόμου Φλώρινας – Καστοριάς. Πρόκειται για σημείο στο κέντρο του χωριού Πισοδέρι, όπου ένα μεγάλο τμήμα, ακριβώς δίπλα στην άσφαλτο κατέρρευσε, ενώ φαίνεται πως έχει ραγίσει και η άσφαλτος στο συγκεκριμένο σημείο.

Προς το παρόν, έχει τοποθετηθεί σήμανση, ώστε να αποφεύγεται το συγκεκριμένο τμήμα του δρόμου από τους οδηγούς. Σημειώνεται ότι, στον ίδιο δρόμο, σε περίπου 20 χιλιομετρα απόσταση, έχει καταρρεύσει η μία λωρίδα κυκλοφορίας εδώ και μήνες και έχει τοποθετηθεί φανάρι για την διεξαγωγή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Προληπτική εκκένωση οικισμού στο Αίγιο

Προληπτικά εκκενώθηκε ο οικισμός Βιλιβινιώτικα στο Αίγιο λόγω κατολισθήσεων, με την αστυνομία να αναφέρει πως οι 17 κάτοικοι του οικισμού μεταφέρονται σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Ελαιώνα.

 

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, κλιμάκια πυροσβεστών έχουν επέμβει σε οκτώ περιστατικά που αφορούσαν κοπές δένδρων και αφαίρεση αντικειμένου πριν πέσει σε πεζοδρόμιο από μπαλκόνι πολυκατοικίας σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα εξακολουθεί να διεξάγεται η κυκλοφορία προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιάλειας, λόγω κατολίσθησης χωμάτων που καταγράφηκε προχθές το πρωί, μετά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Επιτόπου συνεχίζουν να εργάζονται μηχανήματα, προκειμένου να αποκατασταθεί με ασφάλεια η κυκλοφορία των οχημάτων.

Επίσης, κλειστή παραμένει η παλαιά εθνική οδός Πατρών – Αθηνών στο ύψος των διοδίων Ελαιώνα και στην περιοχή Μετόχι, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών έπειτα από έντονη βροχόπτωση. Ακόμη, εξακολουθεί να παραμένει κλειστή σε διάφορα σημεία η επαρχιακή οδός Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς, εξ αιτίας κατολίσθησης χωμάτων και φερτών υλικών.

Χωρίς ρεύμα περιοχές της Κέρκυρας, σακιά με άμμο ως  οχυρωματικά έργα στην Πάτρα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρχές και στην Κέρκυρα για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας που ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με το corfutvnews.gr, η κακοκαιρία έχει προκαλέσει μικροπροβλήματα, ενώ χωρίς ρεύμα παραμένουν περιοχές στο κέντρο της πόλης αλλά και περιφερειακά.

Στη Νότια Κέρκυρα, συγκεκριμένα εκδηλώθηκε φωτιά σε κολώνα της ΔΕΗ στον Χαλικούνα, όπου έσπευσε η πυροσβεστική, ενώ πτώση δέντρου καταγράφηκε στο Σκριπερό, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Στο μεταξύ, μετά τις πλημμύρες από την έντονη νεροποντή της Πέμπτης, οι έμποροι και οι καταστηματάρχες στην Πάτρα αποφάσισαν να επιστρατεύσουν τσουβάλια με άμμο, προκειμένου να προφυλαχτούν από αντίστοιχες καταστάσεις σήμερα.

Σύμφωνα με το thebest.gr που δημοσίευσε και τα σχετικά ντοκουμέντα, τα τσουβάλια είναι ήδη είναι παραταγμένα έξω από τα καταστήματα, προκειμένου να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην επέλαση του νερού.

Mπουρίνια, εξάλλου, εκδηλώθηκαν σε διάφορες περιοχές του νομού Φθιώτιδας, με τις Ράχες Στυλίδας να βρίσκονται στο «επίκεντρο», καθώς βάρκες αναποδογύρισαν ή βγήκαν στη στεριά, ενώ οι δυνατοί άνεμοι σε συνδυασμό με την ισχυρή καταιγίδα προκάλεσαν ζημιές στις εγκαταστάσεις των καταστημάτων στην παραλιακή, αφού ο νοτιάς έβγαλε τη θάλασσα μέχρι το δρόμο, ο οποίος γέμισε με φερτά υλικά.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Στην επικαιροποίηση του Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο εκδόθηκε την Πέμπτη 2/11 προχώρησε νωρίτερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Δείτε LIVE την προρεία της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με αυτά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • Το Σάββατο (04-11-23)

α. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία.

β. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

  • Την Κυριακή (05-11-23)

α. Τις πρώτες πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Β. Οι ενισχυμένοι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά φτάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται εντάσεις πρόσκαιρα έως και 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23).

*φωτο αρχείου

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This