«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας» – Τι εξηγούν Μαγιορκίνης και Λέκκας για το φαινόμενο

«Θα έχουμε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων, των καρκίνων, αλλά και των νευρολογικών και ψυχιατρικών συνδρόμων»

Must Read

Στον πυρήνα των ερευνών της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η έξαρση των ασθενειών, ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής των τελευταίων ετών. Ο καθηγητής γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας αλλά και ο καθηγητής υγιεινής και επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησαν σε πρωινή εκπομπή σχετικά με το φαινόμενο αυτό.

«Αυτές οι απότομες αλλαγές (σ.σ. του καιρού) πάντα υπήρχαν, απλά το τελευταίο χρονικό διάστημα τους δίνουμε ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι σε εξέλιξη η κλιματική κρίση», είπε αρχικά ο Ευθύμιος Λέκκας και συνέχισε:

«Κάθε φορά, όταν βλέπουμε αυτές τις αλλαγές, αυτές μας επηρεάζουν και τις ανάγουμε άμεσα στην κλιματική κρίση. Είναι αλλαγές που πάντα συνέβαιναν. (…) Εξωθούνται τα πράγματα στα άκρα, δηλαδή έχουμε μόνο χειμώνα και μόνο καλοκαίρι και δεν βλέπουμε ενδιάμεσες εποχές. Αυτό εντάσσεται μέσα στη γενικότερη διαδικασία της αλλαγής που έχουμε».

Οι αλλαγές αυτές του καιρού, επηρεάζουν την εξάπλωση ασθενειών με μεγαλύτερη ευκολία, σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα. «Βλέπουμε ότι οι επιστήμες του κλίματος συνδέονται με τις επιστήμες της υγείας. Ουσιαστικά είναι ίδια αντικείμενα που απασχολούν ευρύτερες μάζες, τον κόσμο, και έχουν ιδιαίτερη σημασία στις επιπτώσεις που έχουν στον άνθρωπο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως φαινόμενα εμφανίζονται και σε περιοχές που δεν εμφανίζονταν μέχρι τώρα με ιδιαίτερη ένταση και συχνότητα και προκαλούν μεγαλύτερες επιπτώσεις όχι μόνο σε υποδομές αλλά πρωτίστως στην υγεία των ανθρώπων. «Όλα αυτά συνθέτουν την κλιματική κρίση. Είναι ένα σύνολο φαινομένων που συμβάλλουν στο να έχουμε όλα αυτά και οι επιπτώσεις χρόνο με τον χρόνο τις βλέπουμε να παίρνουν έναν εκθετικό ρυθμό», είπε, ενώ τέλος, έκανε αναφορά και στο 112:

«(…) Σε εκείνο το οποίο προβληματιζόμαστε είναι να δούμε πώς θα εξειδικεύσουμε και γεωγραφικά αλλά και σε επίπεδο πληροφορίας το 112. Αυτό όμως χρειάζεται μεγάλη δουλειά».

«Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την υγεία μας»

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης εξήγησε πως η κλιματική αλλαγή ήδη έχει επηρεάσει στα συστήματα υγείας και την υγεία μας την ίδια. «Εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας, κουνούπια έχουν μετακινηθεί από διαφορετικές περιοχές και πλέον έχουμε κουνούπια που δεν υπήρχαν στην Ευρώπη, να έχουν εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές και στην Ελλάδα, και φέρνουν άλλες ασθένειες», σημείωσε και συνέχισε λέγοντας:

«Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας έχει ως συνέπεια κάποια μικρόβια να έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές. Η τελευταία πανδημία της χολέρας έχει συσχετιστεί άμεσα με την κλιματική αλλαγή και αυτό μπορεί να επιφέρει να έρθουν τέτοια μικρόβια ακόμα και στην Ελλάδα, οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τις επόμενες δεκαετίες».

«Θα έχουμε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων»

Ο ίδιος έκανε σαφές πως η κλιματική αλλαγή φέρνει προβλήματα και σε άλλες ασθένειες που δεν είναι μεταδοτικές, όπως είναι οι χρόνιες. «Θα δούμε αύξηση και των καρκίνων αλλά και σε νευρολογικά και ψυχιατρικά σύνδρομα. Η υψηλή θερμοκρασία έχει συσχετιστεί σίγουρα με αύξηση των αυτοκτονικών διαθέσεων», διευκρίνισε και συμπλήρωσε:

«Θα έχουμε αύξηση των αναπνευστικών λοιμώξεων. Όσοι δεν έχουν κάνει τα εμβόλια της γρίπης και του κορωνοϊού, και μιλάμε για τους ευάλωτους, να πάνε να τα κάνουν. Όσοι είναι ευάλωτοι και έχουν συμπτώματα να κάνουν το τεστ Covid και να αναζητήσουν τη θεραπεία. Όσοι έχουν ανθρώπους στο περιβάλλον τους που είναι ευάλωτοι, να προσέχουν λίγο παραπάνω αυτήν την περίοδο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This