Στο τραπέζι η επαναφορά αστυνομικής φύλαξης δικαστών που χειρίζονται επικίνδυνες υποθέσεις

Όσα ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), Μαργαρίτα Στενιώτη

Must Read

Ιδιαίτερα θορυβημένη η δικαστική κοινότητα με την σωρεία σοβαρών υποθέσεων που έχει να διαχειριστεί και τα συνεχή κρούσματα βίας σε βάρος της…

«Πρώτη φορά φτάνει στα χέρια δικαστή ένας εκρηκτικός μηχανισμός» είπε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) Μαργαρίτα Στενιώτη, κατά την παρουσία της στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, μία μέρα μετά τον εντοπισμό φακέλου παγιδευμένου με εκρηκτική ύλη, που είχε ως τελικό προορισμό και παραλήπτρια την πρόεδρο Εφετών!

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική/εγκληματική ενέργεια», η Μαργαρίτα Στενιώτη έμίλησε για «ελλιπή μέτρα φύλαξης», καλώντας την Πολιτεία, στην οποία η Ένωση έχει προσφύγει πολλάκις, να ασχοληθεί ιδιαιτέρως με το σοβαρό ζήτημα. Τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής «ολοκληρωμένου πλάνου προστασίας/φύλαξης, τόσο των δικαστικών μεγάρων, όσο και των δικαστών».

Αναφορικά με τους συναδέλφους της, ζήτησε από την Πολιτεία να επανέλθει η φύλαξη στις περιπτώσεις δικαστών που χειρίζονται υποθέσεις με υψηλή επικινδυνότητα. «Ο θεσμικός ρόλος του δικαστικού λειτουργού ενέχει επικινδυνότητα, επομένως μπορούν να φύγουν αστυνομικοί από την φύλαξη επιχειρηματιών, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα ιδιωτικά να έχουν φύλαξη. Ο δικαστής δεν έχει» είπε η κ. Στενιώτη.

Η πρόεδρος της ΕνΔΕ δήλωσε ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται απειλές και βία, αλλά δεν πτοούνται, είναι μέρος του λειτουργήματος», υπενθυμίζοντας προ διμήνου περιστατικό στην Αθήνα. Όταν σε πυλωτή συναδέλφου της εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός και υπήρξε ανάληψη ευθύνης, 15 μέρες αργότερα.

Σε ό,τι αφορά τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι «η μαγνητική πύλη στην κεντρική είσοδο δεν είναι αρκετή, διότι υπάρχει πρόσβαση κι από άλλες εισόδους. Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι αυτός ο φάκελος περιείχε 500 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης (σ.σ. ζελατοδυναμίτιδα). Έφυγε από το ισόγειο και ανέβηκε τρεις ορόφους χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανέναν». Σχολιάζοντας το γεγονός ότι αναφερόταν ως αποστολέας η ΕνΔΕ, είπε ότι επρόκειτο για «τέχνασμα μιας και η παραλήπτρια δείχνει εμπιστοσύνη στον αποστολέα».

Ο Νίκος Βόκας, εκπρόσωπος Τύπου του Εφετείου Θεσσαλονίκης, εξήγησε: «Ενέργειες οργανωμένης βίας, όπως η χθεσινή στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, αναμφίβολα δυναμιτίζουν την κοινωνική ειρήνη, τον στοιχειώδη αυτό όρο της κοινωνικής συμβίωσης, όμως δεν κλονίζουν την δημοκρατία στην χώρα μας. Οι αντοχές του Έλληνα δικαστή, όπως έχει ιστορικά αποδειχθεί, αντιστέκονται σε κάθε είδους αυθαίρετη επίδειξη δύναμης. Η δικαιοσύνη μιας χώρας μετριέται με το σθένος και την ποιότητα των δικαστών της. Και ευτυχώς, στην πατρίδα μας, ο Έλληνας δικαστής, παρά τις όποιες προκλήσεις, είναι και θα παραμείνει ο αδιασάλευτος Εγγυητής του κάθε πολίτη απέναντι στην ιδιωτική, την οικονομική και την κρατική βία».

Παράλληλα και μετά τις φωνές που ακούγονται, ενισχυμένα συγκριτικά με προηγούμενα 24ωρα είναι τα μέτρα ασφαλείας στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Δικηγόροι, δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι, όπως και πολίτες εισέρχονται μόνο από την κεντρική είσοδο (επί της 26ης Οκτωβρίου), περνώντας από την πύλη X-RAY ή με την επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας. Η πλαϊνή είσοδος από το ΙΚΑ-Πύλης Αξιού παρέμεινε κλειστή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This