Αίσχος! Νέα ρύθμιση για τα δασικά αυθαίρετα

Το ΥΠΕΝ ουσιαστικά δίνει παράταση απροσδιόριστης διάρκειας στη διατήρηση των παράνομων κτισμάτων

Must Read

Νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των δασικών αυθαιρέτων επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ρύθμιση που θα ακολουθήσει διαφορετική οδό από τη διαδικασία καταγραφής των οικιστικών πυκνώσεων, που απέτυχε παταγωδώς.

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

Με τον τρόπο αυτόν το ΥΠΕΝ ουσιαστικά κλείνει για μία ακόμα φορά το «μάτι» στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων και δίνει παράταση απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας στη διατήρηση των παράνομων κτισμάτων, καθώς μέχρι να ετοιμαστεί και να ισχύσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο τα εκατοντάδες χιλιάδες αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί σε δάση και δασικές εκτάσεις δεν κινδυνεύουν ούτε με διοικητικές κυρώσεις ούτε φυσικά με κατεδάφιση.

«H πολιτική για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν έχει έως τώρα φέρει αποτέλεσμα. Υπάρχει μια καταγραφή τους μέσω των δασικών χαρτών, όμως δεν έχει υπάρξει καταγραφή αυθαίρετο αυθαίρετο, δηλαδή τι συμβαίνει εντός των οικιστικών πυκνώσεων. Προφανώς χρειάζεται μια νέα πολιτική γι΄ αυτό» εξήγησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου για τη νέα δασική πολιτική. Η ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο, καθώς το ΥΠΕΝ φιλοδοξεί να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερα δάση υπό καθεστώς διαχείρισης, ώστε να πειστεί το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι υπάρχει σοβαρή αλλαγή της δασικής πολιτικής.

Το ισχύον σύστημα για την αποτύπωση, καταγραφή και νομιμοποίηση των οικιστικών πυκνώσεων είχε θεσπιστεί πρώτη φορά το 2016 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη. Από τότε πέρασαν οκτώ χρόνια, οι πυκνώσεις έχουν αποτυπωθεί ως πολύγωνα στους δασικούς χάρτες, αλλά τα αυθαίρετα ούτε καταγράφηκαν ένα προς ένα ούτε τακτοποιήθηκαν, με συνέπεια το θέμα να παραμένει στον αέρα.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην προηγούμενη ρύθμιση του υπουργείου (έκλεισε πριν από έναν χρόνο), αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για προσωρινή εξαίρεση από την κατεδάφιση με καταβολή του παραβόλου ύψους 250 ευρώ υπέβαλαν λιγότεροι από 3.000 ιδιοκτήτες δασικών αυθαιρέτων, όταν ο συνολικός αριθμός των κτισμάτων αυτών αγγίζει το 1.000.000 – αιτήσεις που αντιστοιχούν σε έκταση περίπου 5.000 στρεμμάτων, δηλαδή ούτε στο 1% από τα συνολικά 600.000 στρέμματα που εκτιμάται ότι καταλαμβάνουν οι οικισμοί αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές της επικράτειας.

«Με δεδομένο ότι τα δασικά αυθαίρετα είναι χιλιάδες, καταλαβαίνετε ότι δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα κατεδαφίζουμε όλα. Πρέπει να διαχωρίσουμε οτιδήποτε δεν θα κατεδαφιστεί από το δάσος» είπε ο κ. Σκυλακάκης, στέλνοντας ουσιαστικά το μήνυμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να προχωρήσει σε μαζικές κατεδαφίσεις ακινήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση για τη διαχείριση των δημόσιων δασών, που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να τεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει νέα υβριδικά σχήματα με μετοχική σύνθεση 50%-50% από ιδιώτες επιχειρηματίες του κλάδου της μεταποίησης ξυλείας και δασικούς συνεταιρισμούς, με τη συμμετοχή δασεργατών, που θα λαμβάνουν ετησίως κρατικές επιδοτήσεις και θα αναλαμβάνουν τη διαχείριση των δασών και την εκμετάλλευση της βιομάζας. Στο πλαίσιο αυτό θα εκπονηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα μελέτες διαχείρισης δασών με επικαιροποιημένες τεχνικές προδιαγραφές.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This