Μπακογιάννης και Ίδρυμα Ωνάση προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με τον στολισμό της Αθήνας

Must Read

Στον διαστημικό μπλε φωτισμό της Βασιλίσσης Σοφίας, που μόνο Χριστούγεννα δεν θυμίζει, αλλά αντίθετα μοιάζει με διαφημιστική καμπάνια της ταινίας «Ο πόλεμος των άστρων», αναφέρθηκε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος για άλλη μία φορά προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Η κατακραυγή για τον φωτισμό της Βασιλίσσης Σοφίας είναι πρωτοφανής, καθώς οι πολίτες ασκούν αυστηρότατη κριτική στον μηδενικό έλεγχο και εποπτεία του εγχειρήματος από τον Κώστα Μπακογιάννη, ενώ κάποιοι από αυτούς φτάνουν στο σημείο να λένε ότι «θα αναπολήσουμε τις εποχές του Καμίνη»!

Δείτε επίσης: Χριστουγεννιάτικος στολισμός με κατασκευές από εργαζομένους του δήμου Πατρέων

Ο κ. Μπακογιάννης, που απηύθυνε κάλεσμα σε εταιρίες, ιδρύματα και σωματεία, μια και ο δήμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στον εορταστικό στολισμό όλης της Αθήνας, τους άφησε ελεύθερους να πράξουν ό,τι εκείνοι νόμιζαν σωστό, μετατρέποντας την Αθήνα σε Πατρινό Καρναβάλι και, όπως όλα έδειξαν, δεν υπήρχε καμία μέριμνα να ελεγχθεί τι θα τοποθετήσει κάθε εταιρία ή ίδρυμα στους αθηναϊκούς δρόμους. Οπως είπε σχετικά ο δήμαρχος Αθηναίων στον Σκάι, ο στολισμός και ο φωτισμός δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, εκφράζοντας την ελπίδα του ότι όταν αυτό γίνει, θα αλλάξουν τα αρνητικά σχόλια. Βέβαια, κάπου εδώ θα πρέπει να θυμίσει κάποιος στον κ. Μπακογιάννη ότι απομένουν γύρω στις 15 ημέρες για τα Χριστούγεννα, οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς πότε θα ολοκληρωθούν, ενώ η ελπίδα δεν φτάνει μόνο για να διοικήσεις τον κεντρικό δήμο της χώρας.

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την ενέργειά του, δήλωσε πως το κέντρο της πόλης «ήταν υποφωτισμένο, σε κακή κατάσταση και πολύ μεγάλα κομμάτια της Αθήνας ήταν ξεχασμένα, ξεγραμμένα και έμεναν σκοτεινά», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να φωταγωγεί την Αθήνα με όποιον τρόπο θέλει και χωρίς να υπάρχει κανένας έλεγχος και εποπτεία.

Στο κάλεσμα του Δήμου Αθηναίων ανταποκρίθηκαν 19 ιδρύματα, εταιρίες και σωματεία, που υιοθέτησαν μεγάλους δρόμους και πλατείες, σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη. «Αυτό είναι σημαντικό γιατί μας επέτρεψε για πρώτη φορά να φωτίσουμε δεκάδες δρόμους και πλατείες σε όλη την Αθήνα. Αν κάνετε μια βόλτα στην Αχαρνών, τη Λιοσίων, τη Μιχαλακοπούλου, στα Κάτω Πατήσια, υπάρχουν πολλά μέρη που για πρώτη φορά οι άνθρωποι δεν αισθάνονται ξένοι μέσα στην πόλη που ζούνε» σημείωσε.

Η απάντηση του ιδρύματος Ωνάση

Σε αδιανόητες δικαιολογίες και προφάσεις προχώρησε η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση Αφροδίτη Παναγιωτάκου μιλώντας στον ραδιόφωνο σταθμό Παραπολιτικά 90,1 αναφορικά με την κατακραυγή για τον δήθεν χριστουγεννιάτικο φωτισμό της Βασιλίσσης Σοφίας, που σίγουρα δεν έχει σε τίποτα να κάνει με το πνεύμα των Χριστουγέννων ή με τη γέννηση του Θεανθρώπου.

Στις δηλώσεις της η κυρία Παναγιωτάκου «κρέμασε στα μανταλάκια» τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, λέγοντας πως το Ιδρυμα Ωνάση ήταν πάντα σε συνεννόηση με τον δήμο και αυτός ο περίεργος φωτισμός είχε και την έγκριση του Κώστα Μπακογιάννη, γεγονός που τον εκθέτει ακόμα περισσότερο.

Με περίσσιο θράσος η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση δήλωσε πως ο δημόσιος χώρος όπως η Βασιλίσσης Σοφίας δεν είναι ιδιόκτητη κρατική περιουσία, αλλά ένας δημόσιος χώρος που είναι όλοι συνιδιοκτήτες και συνδιαχειριστές, θέλοντας να δείξει πως πρέπει οι πολίτες της Αθήνας να είναι και ευχαριστημένοι με αυτό το αποτέλεσμα που ποτέ όμως δεν το επέλεξαν.

«Η ομάδα ήταν κοινή, εμείς και ο Δήμος της Αθήνας. Αρα, λοιπόν, κανένας δεν έκανε ό,τι ήθελε στον δημόσιο χώρο. Η πρόταση ήταν δική μας, αλλά όλα αυτά συναποφασίστηκαν. Φυσικά είχαμε το ΟΚ του δήμου. Αλίμονο αν νομίζει κανείς ότι μπορεί να λειτουργεί όπως θέλει στον δημόσιο χώρο» ανέφερε η κυρία Παναγιωτάκου, αποκαλύπτοντας έτσι πως ο Κώστας Μπακογιάννης είχε πλήρη γνώση αυτού του εορταστικού εκτρώματος.

Κατά την κυρία Παναγιωτάκου αυτός ο φωτισμός στη Βασιλίσσης Σοφίας είναι η δική τους πρόταση για μια σύγχρονη αισθητική, ενώ προκαλούν έκπληξη οι δηλώσεις της για το πώς αυτός ο φωτισμός μπορεί να ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι σημαίνει Χριστούγεννα, μια απάντηση που έχει δοθεί ξεκάθαρα και χωρίς καμία αμφισβήτηση. Το σίγουρο είναι ότι ένας άσπρος και μπλε φωτισμός που παραπέμπει σε καρναβάλι ή σε τσίρκο σίγουρα δεν πρόκειται να προκαλέσει συζήτηση για το τι είναι Χριστούγεννα, γιατί αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων και εκατομμυρίων χριστιανών ορθοδόξων.

Επανερχόμενη στη συνέντευξή της στον φωτισμό και στο ίδιο μήκος κύματος με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη τόνισε πως είναι «ένας φωτισμός που έχει μέσα του χιλιάδες σενάρια που μπορούμε να κάνουμε ως προς τα χρώματα και ως προς το πώς αναβοσβήνουν αυτά. Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, τεστάρουμε τα σενάρια, μέχρι και την Τρίτη θα γίνονται δοκιμές για να δούμε ποια φώτα ταιριάζουν καλύτερα με τα κτίρια των Αθηνών. Στη Βασιλίσσης Σοφίας υπάρχουν νεοκλασικά κτίρια, μοντέρνα κτίρια» τόνισε η κυρία Παναγιωτάκου.

Και η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση συνέχισε τις προκλητικές δηλώσεις της, λέγοντας πως «σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες πλέον οι φωτισμοί δεν είναι μόνο αγγελάκια και αστεράκια επειδή είναι το οικείο. Σε πολλές πόλεις έχουν φωτιστεί από σύγχρονους φωτιστές οι δρόμοι. Το Ιδρυμα Ωνάση υποστηρίζει τον σύγχρονο πολιτισμό, ο συγκεκριμένος φωτισμός έχει προσεγγιστεί με την έννοια μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης», χωρίς βέβαια να μας δίνει ένα παράδειγμα για το ποια ευρωπαϊκή χώρα έχει χριστουγεννιάτικο φωτισμό που θυμίζει τις ειδικές λάμπες ενός κρεοπωλείου.

Τέλος, για την κυρία Παναγιωτάκου, χαρά της ζωής δεν είναι μόνο μια οικογένεια μαζεμένη γύρω από μια βασιλόπιτα, αγνοώντας παραδοσιακά ήθη και έθιμα αυτού του τόπου και σημειώνοντας με έπαρση πως «εμείς δεν εκφράζουμε έτσι την αισθητική προσέγγιση της χαράς της ζωής, έχουμε μια σύγχρονη προσέγγιση και πιστεύουμε ότι μπορεί ο καθένας να είναι ο εαυτός του και να νιώθει ωραία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This