Τετάρτη 28/7/2021

Κάποιοι επανέφεραν το «table d’hôte» -Κρυφές χρεώσεις ως «δώρο ποτού»

Δώρο… Χριστουγέννων διεκδικούν τα καταστήματα εστίασης, που φτάνουν στο σημείο να χρεώσουν «χαράτσι» εορτών προκειμένου να αυξήσουν τον τζίρο τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση μπαρ στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο εκτός από δύο ποτά που καταναλώθηκαν επέβαλε και ακόμη μία χρέωση, ως «δώρο ποτού». Έτσι οι πελάτες, ενώ έπρεπε να πληρώσουν 9,5 ευρώ για τα δύο ποτά, πλήρωσαν 11,5 ευρώ.

Σημειώνεται πως στα χρόνια των «παχιών αγελάδων» είχε καθιερωθεί η διπλή τιμή -«table d’hôte»- στα κέντρα διασκέδασης. Έτσι οι λάτρεις των μπουζουκιών που ήθελαν να κάνουν ρεβεγιόν Χριστουγέννων ή Πρωτοχρονιάς σε οποιοδήποτε κέντρο καλούνταν να πληρώσουν τα διπλάσια χρήματα.

Η «παράδοση» αυτή, ωστόσο, όχι μόνο σταμάτησε στα χρόνια των Μνημονίων, αλλά πολλά κέντρα προχωρούσαν σε προσφορές προκειμένου να γεμίσουν το μαγαζί τους τις ημέρες των γιορτών. Φέτος φαίνεται πως η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου έχει προκαλέσει ζημιά σε αρκετά καταστήματα, καθώς μεγάλο μέρος των θεριακλήδων έχει σταματήσει να πηγαίνει σε αυτά για διασκέδαση. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι τα μαγαζιά να μετακυλίουν το κόστος της χασούρας στους καταναλωτές επιβάλλοντάς τους μια μορφή δώρου για κάθε ποτό που παραγγέλνουν.

Το αν είναι υποχρεωμένοι οι πελάτες να καταβάλλουν το αντίτιμο που αντιστοιχεί στο «δώρο ποτού» είναι κάτι που οφείλουν να εξετάσουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Ειδάλλως θα πρέπει να επιβληθεί ο νόμος για την προστασία των καταναλωτών και την αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης.

ΑΠΟΔΕΙΞΗ 1
Απόδειξη λιανικής για δύο ποτά με επιπλέον χρέωση, ως «δώρο ποτού»

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δεν παραιτείται!