Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανδρών της ΕΜΑΚ που βρέθηκαν στην Αλβανία μετά τον φονικό σεισμό

Must Read

Είναι οι άνθρωποι της «αντίθετης κατεύθυνσης». Εκεί που οι άλλοι φεύγουν τρέχοντας από τον τόπο μιας καταστροφής, οι πυροσβέστες κατευθύνονται προς τα εκεί άφοβα, νικούν κάθε κίνδυνο και αγνοούν την κούραση, στην προσπάθειά τους να προσφέρουν βοήθεια και να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Οι άνδρες της ΕΜΑΚ, «άγγελοι» στα χαλάσματα για τους εγκλωβισμένους, δίνουν κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά «χείρα βοηθείας» σώζοντας ζωές!

  • Από την Νάντια Αλεξίου

Και το απέδειξαν ακόμη μία φορά όταν βρέθηκαν πρόσφατα στην Αλβανία μετά τον φονικό σεισμό! Η 1η ΕΜΑΚ από το απόγευμα της Τρίτης 26 Νοεμβρίου 2019 εγκαταστάθηκε στην πόλη Thumane, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, ενώ η 5η ΕΜΑΚ επιχείρησε στο Δυρράχιο. Επί μία εβδομάδα τα μέλη της ελληνικής αποστολής πάλευαν μέσα στα συντρίμμια και τα χαλάσματα για να εντοπίσουν ζωντανούς.

«Όπως διαπιστώσαμε και μας εξήγησαν οι ντόπιοι χτίστες, οι κατασκευές των κτιρίων ήταν χωρίς σκυρόδεμα, χωρίς σινάζια, δεν είχαν πλέγματα και τα τούβλα που ήταν τοποθετημένα δεν είχαν δέσιμο! Τα πιο επικίνδυνα ήταν τα κτίρια που υπέστησαν μερική κατάρρευση. Είχε πολλούς μετασεισμούς και ενώ επιχειρούσαμε μέσα σε αυτά, έπεφταν τμήματα του κτίσματος! Υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να εγκλωβιστούμε και εμείς μέσα στο κτίριο» αποκαλύπτουν στην «Espresso» οι πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ.

«Η σκέψη μας ήταν στους εγκλωβισμένους»

Η γνώση της ελληνικής γλώσσας από τους ντόπιους βοήθησε πολύ τις προσπάθειες των Ελλήνων πυροσβεστών. «Βγάλαμε δύο πρώτους, ένα ζευγάρι εν ζωή. Δεν νιώσαμε στιγμή ανασφάλεια. Ίσα ίσα, άκουγαν ότι μιλούσαμε ελληνικά, βλέπανε τη σημαία. “Έφαγα ψωμί εγώ από την Ελλάδα!” μου είπε ένας από τους ντόπιους. Παρά την καταστροφή, θέλανε να μας δώσουν ό, τι μπορούσαν, καθώς είχαν απόλυτο σεβασμό σε ό, τι κάναμε εκεί» αναφέρει ο πυρονόμος Ηλίας Γερεντές.

«Δουλεύαμε σερί και όταν πηγαίναμε για ξεκούραση οι σκέψεις μας ήταν εκεί πίσω, στους ανθρώπους που ήταν εγκλωβισμένοι, στους συναδέλφους που επιχειρούσαν και ίσως ήθελαν βοήθεια» σημειώνει ο πυρονόμος Κωνσταντίνος Κοτσώρης.

«Όλοι θέλουμε να γυρίσουμε στις οικογένειές μας. Το καθήκον σε κάποιες περιπτώσεις μας σπρώχνει να πάρουμε μεγαλύτερα ρίσκα» εξηγεί ο πυροσβέστης Αλέξανδρος Μαριόλης. «Εκεί, σκέφτεσαι να σώσεις τον άνθρωπο, να βοηθήσεις τους εγκλωβισμένους» συμπληρώνει.

Στην αποστολή της 1ης ΕΜΑΚ συμμετείχαν και πυροσβέστες, με την πρώτη τους αποστολή σε σεισμό. «Ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία τα όσα νιώθεις και όσα ζεις. Ήταν σημαντική η βοήθεια των παλαιότερων, όταν είσαι μέσα στην τρύπα και αισθάνεσαι τον σεισμό, να σου μιλάνε για να ξεπερνάς τον φόβο της κατάρρευσης. Παίρνεις τεράστια δύναμη. Είναι το καθήκον που μας σπρώχνει να πάρουμε κάποια επιπλέον ρίσκα, υπερβάλλοντας σε κάποιες περιπτώσεις. Είναι συγκλονιστικό συναίσθημα» τονίζει ο πυροσβέστης Νίκος Σεβαστάκης.

Μάχη με τον χρόνο

Σπουδαίο ρόλο στο δύσκολο έργο των ανδρών της ΕΜΑΚ είχαν και τα εκπαιδευμένα να ανιχνεύουν ζωή σκυλιά της υπηρεσίας. Ο Όσκαρ, το καφέ μαλινουά, με τον συνοδό εκπαιδευτή πυροσβέστη Βαγγέλη Αλεξανδρή, αλλά και η Έλσα, το ζαχαρί λαμπραντόρ με χειριστή τον πυρονόμο Θανάση Ευγενικό.

«Η μεγαλύτερη απογοήτευσή μας είναι όταν ένας άνθρωπος απεγκλωβίζεται νεκρός. Νιώθεις εκείνη τη στιγμή τόσο μικρός και αποδέχεσαι την ανθρώπινη απώλεια. Είχαμε μια τέτοια περίπτωση στην Αλβανία. Ο σκύλος έδωσε ένδειξη σε έναν από τους εγκλωβισμένους. Έφυγε ο άνθρωπος στα χέρια μου» αναφέρει ο πυρονόμος Μιχάλης Βάσιλας.

«Ήταν μάχη με τον χρόνο, αιώνιος εχθρός σου ο χρόνος. Πρέπει να αφήσεις το άγχος σου, γιατί ο σκύλος σου σε νιώθει. Ευτυχώς δεν είχαμε τραυματισμούς στα σκυλιά μας. Έχουν χαθεί σκυλιά έτσι, γιατί είναι συνθήκες δύσκολες και επίπονες για τον σκύλο που έχει εκπαιδευτεί για να βρίσκει ανθρώπους και ριψοκινδυνεύει από τη θέλησή του να μας ευχαριστήσει» σημειώνει ο χειριστής σκύλου Ευγενικός Αλεξόπουλος και προσθέτει: «Είδα άλλη αποστολή που δεν ανέβαιναν πάνω τα σκυλιά τους και μου έκανε εντύπωση! Εμάς μας βοήθησαν εξαιρετικά και τα δύο σκυλιά που είχαμε μαζί μας».

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες τους

Οι μαρτυρίες τους για όσα βίωσαν συγκλονίζουν. «Ήμασταν σε ετοιμότητα και κληθήκαμε 26 πυροσβέστες από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 5η ΕΜΑΚ της Ηπείρου να βοηθήσουμε στις έρευνες διάσωσης μετά τον καταστροφικό σεισμό της Αλβανίας. Χωριστήκαμε σε ομάδες των δέκα, με τους υπολοίπους να στήνουν σκηνές και να λειτουργούν βοηθητικά. Είναι ομαδική δουλειά η διάσωση» εξηγεί ο επιπυραγός της 1ης ΕΜΑΚ Δημήτρης Ρούπας.

Δείτε επίσης: Αλβανία: Βίντεο που κόβουν την ανάσα από τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ στα χαλάσματα

Ο επιπυραγός Δημήτρης Ρούπας μαζί με την ομάδα του ανέσυρε την πρώτη ζωντανή, μια 45χρονη γυναίκα, η οποία ήταν στο σπίτι της μαζί με τον σύζυγό της, που δεν τα κατάφερε…

«Είχε ακούσει ότι με λένε Δημήτρη και φώναζε το όνομά μου. Ήταν δυνατή, δεν παραπονέθηκε. Όταν έφτασα κοντά της μέσα στο λαγούμι, ήταν τρομαγμένη. Το χέρι της το δεξί ήταν παγιδευμένο στην πλάκα και το αριστερό ανάμεσα σε πλάκα και στο ψυγείο, ενώ το κεφάλι της απείχε δύο πόντους από την πλάκα. Σπάσαμε το μπετό με προσοχή για να μη χτυπήσει στο κεφάλι. Όταν τη βγάλαμε, ηρέμησε. Καθάρισα το πρόσωπό της με ένα κομμάτι ύφασμα που είχα μαζί μου. Περίεργο συναίσθημα. Πρέπει να φοβόμαστε για να σεβόμαστε τον κίνδυνο» θυμάται και σκύβει με ταπεινότητα το κεφάλι.

Σε άλλη περίπτωση, θυμάται τον άνθρωπο που είχαν μαζί τους από την πρώτη ως την τελευταία ημέρα, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή δεν τους είχε πει αυτό που ανακάλυψαν στη συνέχεια. «Ήταν ένας άνθρωπος που τον είχαμε στην αποστολή μαζί μας ως διερμηνέα. Αυτός ο άνθρωπος ήταν εκεί μαζί μας όλες τις ώρες. Με το κτίριο να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας! Δεν μας είχε πει ότι στο κτίριο όπου επιχειρούσαμε ήταν εγκλωβισμένο το παιδί του! Του υποσχέθηκα ότι θα παλέψω για να το βγάλω» θυμάται συγκινημένος ο επιπυραγός Δημήτρης Ρούπας.

Οι άνδρες της 1ης ΕΜΑΚ:

  • Δημήτρης Ρούπας, επιπυραγός
  • Βαγγέλης Αλεξανδρής, πυροσβέστης χειριστής σκύλου, 1η ΕΜΑΚ
  • Ευγενικός Αθανάσιος, πυροσβέστης χειριστής σκύλου, 1η ΕΜΑΚ
  • Μιχάλης Βάσιλας, πυρονόμος
  • Μάνος Λατσούνης, πυρονόμος
  • Ηλίας Γερεντές, πυρονόμος
  • Κωνσταντίνος Κοτσώρης, πυρονόμος
  • Νίκος Σεβαστάκης, πυροσβέστης
  • Αλέξανδρος Μαριόλης, πυροσβέστης
  • Κώστας Χαρλαύτης, πυροσβέστης
  • Μάριος Μαραγκός, πυροσβέστης

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This