Κραυγή μικρομεσαίων! «Η κυβέρνηση μας ξέχασε»

Έμποροι και επιχειρηματίες στην εστίαση διαμαρτύρονται για το κόψιμο από προγράμματα στήριξης

Must Read

Έντονη δυσφορία επικρατεί στην αγορά για τα νέα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και για τον αποκλεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα προγράμματα στήριξης. Τις τελευταίες ημέρες, τόσο Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) έστειλαν επιστολές στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενημερώνοντάς τον για την πολύ δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι δύο κλάδοι, χτυπώντας το «καμπανάκι» «για λουκέτα και απολύσεις εργαζομένων.

Οπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, παρά τα διογκωμένα προβλήματα και τον ισχνό τζίρο, παραμένουν αποκλεισμένες από τα προγράμματα στήριξης της επανεκκίνησης. Τονίζει ότι στα χείλη κάθε εμπόρου βρίσκεται το ερώτημα: «Γιατί οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις εν τέλει αγνοήθηκαν χωρίς πειστικό λόγο;» Υπογραμμίζει πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο για τη βιωσιμότητα των εμπορικών ΜμΕ, με τη ρευστότητα να παραμένει ανύπαρκτη, χωρίς πλέον να μπορεί να καλυφθεί από τις προσωπικές εφεδρείες των επιχειρηματιών.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ώστε να επιλυθούν σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης ζητά και η ΠΟΕΣΕ. Μεταξύ άλλων, εισηγείται την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για Ιούλιο – Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021, την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση, επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα, αλλά και την κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για τη διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που, λόγω των περιοριστικών μέτρων, δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με απόλυση. Σε δεύτερη επιστολή της, η ομοσπονδία κάνει λόγο για κατάφωρη αδικία σε βάρος των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης και άνιση αντιμετώπισή τους αναφορικά με την επιβολή των προστίμων και των ποινών.

Το ζήτημα του αποκλεισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό έθεσε και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εξήγησε πως πολύ μεγάλο ποσοστό -περίπου το 60%- των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληρεί τα κριτήρια, περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις και τελικά ένα πολύ μικρό ποσοστό μπορεί να έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This