Λίγες ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν και μετά την γνωστοποίηση της μεγιστοποίησης των μέτρων ασφαλείας στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Ακρωτήρι Χανίων αλλά και στην Νατοϊκή ναυτική βάση στο Μαράθι, στον κόλπο της Σούδας εμφανίστηκαν κάποια «περίεργα» σκάφη.

Κάποιοι αρχικά θεώρησαν πως επρόκειτο για τα ταχύπλοα σκάφη του προσωπικού ασφαλείας της βάσης στο Μαράθι. Όμως τελικά, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Flashnews.gr, πρόκειται για 4 θαλάσσια drone που επιστρατεύτηκαν από τις ΗΠΑ για να εκτελούν όλο το 24ωρο περιπολίες στον κόλπο της Σούδας και κυρίως στην είσοδο του κόλπου πέριξ της ναυτικής βάσης στο Μαράθι.
Τι είναι τα Seasats και ποιες οι δυνατότητές τους

Πρόκειται για αυτόνομα ρομποτικά σκάφη made in USA με την ονομασία Seasats ή Seasats Autonomous Surface Vehicles – ASVs. Είναι υπερσύγχρονα, μη επανδρωμένα θαλάσσια ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί για να εκτελούν μακροχρόνιες αποστολές, λειτουργώντας χωρίς πλήρωμα με τεχνητή νοημοσύνη και αισθητήρες. Υπάρχουν σε διάφορους τύπους – κάποια με μήκος 4 μέτρων κινούνται με ηλιακή ενέργεια, επιτρέποντάς τους να παραμένουν στη θάλασσα για εβδομάδες ή μήνες. Χρησιμοποιούνται από το US Navy για επιτήρηση, αναγνώριση, ηλεκτρονικό πόλεμο και περιπολίες.







