Έντονη απογοήτευση των Ευρωπαίων για τις διαπραγματεύσεις με την Κίνα

Must Read

Καιρό τώρα η Ευρώπη και η Κίνα βρίσκονται σε έναν άτυπο εμπορικό πόλεμο με σκοπό την κυριαρχία στις αγορές. Τους τελευταίους μήνες στα πλαίσια μιας γενικευμένης κρίσης εξαιτίας του κορωνοϊού η σύγκρουση των δύο οντοτήτων έχει φτάσει σε νέα επίπεδα. Μάλιστα μια πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ της νέας ευρωπαϊκής ηγεσίας και του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ της Κίνας δεν κατάφερε καν να αποδώσει ούτε την τυπική κοινή δήλωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από τους Κινέζους ηγέτες σε σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων για μια επενδυτική και εμπορική συμφωνία, ένα ζήτημα που έχει ολοένα και περισσότερο απασχολεί το μπλοκ των 27 μελών.

«Χρωμάτισαν» την ατμόσφαιρα της Συνόδου Κορυφής

Οι παρεκκλίσεις των Ευρωπαίων όμως αγνοήθηκαν από την Κίνα, η οποία έχει ενισχύσει τον έλεγχο που έχει στην εγχώρια οικονομία της και έχει γίνει πιο μαχητική στις σχέσεις τις με τις δυτικές δυνάμεις. Η ευαισθησία της Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού, οι κινήσεις της εναντίον του Χονγκ Κονγκ και η επιθετική διπλωματία της απέναντι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις χρωμάτισαν την ατμόσφαιρα της Συνόδου Κορυφής. Το γεγονός πως η σύνοδος ήταν σε μορφή τηλεδιάσκεψης μείωσε την ικανότητα διαπραγμάτευσης.

Επομένως, η συνάντηση, η οποία είχε ήδη αναβληθεί από τα τέλη Μαρτίου, δεν ήταν ποτέ πιθανό να οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο για τη σύναψη επενδυτικής συμφωνίας. Ακόμη και αν οι προσδοκίες ήταν χαμηλές για τις σύνοδο, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη για τους νέους Ευρωπαίους ηγέτες, την Πρόεδρο της Κομισιον Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τα αποτελέσματα εξακολουθούν να θεωρούνται απογοητευτικά.

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από την Κίνα να δείξει περισσότερη φιλοδοξία και να βάλει περισσότερο πολιτικό βάρος πίσω από τις καθυστερημένες διαπραγματεύσεις τιμώντας τις προηγούμενες δεσμεύσεις της. Αιτούμενη «υψηλότερο επίπεδο προσοχής» από τον Σι Τζινπίνγκ η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είπε: «Έχουμε τις προθέσεις, τις λέξεις που έχουν τεθεί σε χαρτί, αλλά χρειαζόμαστε και τις πράξεις».

Ο Γιόσεφ Φόντελλες, επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Δύση ήταν «λίγο αφελής» αναμένοντας υποχωρήσεις από την Κίνα ενώ είπε επίσης πως «Τώρα η Κίνα είναι πιο αποφασιστική και παγκόσμιος παίκτης». Τέλος εξήγησε πως η Κίνα «Είναι συνεργάτης» σε ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, «αλλά και ένας ανταγωνιστής, και ταυτόχρονα ένας αντίπαλος».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This