ΟΗΕ: Οι Σύροι αντάρτες που στηρίζει η Τουρκία διαπράττουν εγκλήματα πολέμου

Must Read

Η Τουρκία πρέπει να χαλιναγωγήσει του Σύρους αντάρτες τους οποίους στηρίζει στη βόρεια Συρία και οι οποίοι προέβησαν σε απαγωγές, βασανιστήρια ή λεηλασίες ιδιοκτησίας πολιτών, σύμφωνα με τους ειδικούς ερευνητές των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου. Μάλιστα, η ειδική επιτροπή χαρακτηρίζει τον Συριακό Εθνικό Στρατό (SNA) μια συλλογή ισλαμιστικών φατριών υπό τουρκικό έλεγχο.

Η Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία τόνισε επίσης ότι η μεταφορά Σύρων πολιτών, κρατούμενων του Συριακού Εθνικού Στρατού, σε τουρκικό έδαφος προκειμένου να δικαστούν, μπορεί να ισοδυναμεί με το έγκλημα πολέμου της έκνομης εκτόπισης.

Στην έκθεσή της που καλύπτει το πρώτο εξάμηνο του 2020, η Επιτροπή αυτή αναφέρει ότι οι δολοφονίες και οι βιασμοί πολιτών, από όλες τις πλευρές, καταγράφουν αύξηση σε αυτή τη σύρραξη που ξεκίνησε το 2011.

«Στο Αφρίν, το Ρας αλ Αΐν και τις γύρω περιοχές, ο υποστηριζόμενος από την Τουρκία Συριακός Εθνικός Στρατός διέπραξε τα εγκλήματα πολέμου της αρπαγής ομήρων, βάναυσης μεταχείρισης, βασανιστηρίων και βιασμών», ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πάουλο Πινιέιρο. «Η Τουρκία θα πρέπει να δράσει για να αποτρέψει αυτές τις καταχρήσεις και να διασφαλίσει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και να παρέχει ειδική προστασία σε γυναίκες και παιδιά. Η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη από τις ισχύουσες υποχρεώσεις της Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα έναντι όλων των ατόμων που είναι παρόντα σε τέτοια εδάφη», πρόσθεσε.

Σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διενεργούνται από το τουρκικό υποστηριζόμενο SNA και τις θυγατρικές του και στις τρεις περιοχές, σύμφωνα με την έκθεση. «Η Επιτροπή επιβεβαίωσε επανειλημμένα πρότυπα συστηματικών λεηλασιών και ιδιοκτησιών, καθώς και εκτεταμένη αυθαίρετη στέρηση της ελευθερίας που διαπράττονται από διάφορες ταξιαρχίες του Συριακού Εθνικού Στρατού στις περιοχές Afrin και Ra-al-Ayn», αναφέρει η έκθεση.

«Αφού λεηλατήθηκε η περιουσία των πολιτών, οι μαχητές του Συριακού Εθνικού Στρατού και οι οικογένειές τους κατέλαβαν σπίτια που πολίτες τα είχαν εγκαταλείψει, ή τελικά εξανάγκασαν  κατοίκους, κυρίως κουρδικής καταγωγής, να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, μέσω απειλών, εκβιασμών, δολοφονιών, απαγωγής, βασανιστηρίων και κράτησης». προσθέτει.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η περιουσία των Κούρδων ιδιοκτητών λεηλατήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από μέλη του SNA με συντονισμένο τρόπο και όχι τυχαία. Η 25σέλιδη έκθεση διαθέτει επίσης αρκετά κομμάτια που εστιάζουν στη σεξουαλική βία στο Afrin και στο Ra’s al-Ayn, τις περιοχές υπό τον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης μέσω πληρεξουσίων συριακών δυνάμεων.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαβεβαιώνει ότι καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία.

Η Τουρκία κατέλαβε τη μεθοριακή πόλη Ρας αλ Αΐν πέρσι, σε μια επιχείρηση που είχε ως στόχο να απωθήσει από την περιοχή τους Συροκούρδους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), τους οποίους θεωρεί τρομοκράτες.

Η Άγκυρα ασκεί μεγάλη επιρροή στον Συριακό Εθνικό Στρατό, αφού χρηματοδότησε, εκπαίδευσε και επέτρεψε στους αντάρτες να μπουν στη Συρία από το έδαφός της, εξήγησε ο Χάνι Μεγκάλι, ένα μέλος της Επιτροπής. «Μολονότι δεν μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία ηγείται (των ανταρτών) και τους δίνει εντολές και τους ελέγχει, πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο την επιρροή της για να τους επαναφέρει στην τάξη και σίγουρα να τους πιέσει για να σταματήσουν τις παραβιάσεις που διαπράττονται, αλλά και να τους ερευνήσει», είπε.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This