Τετάρτη 16/6/2021

Spiegel για ελληνοτουρκικά: «Μια συμβολική διαμάχη για μικρές ποσότητες αερίου στα επίμαχα ύδατα»

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η κίνηση με το Oruc Reis είναι μια «προσπάθεια του Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα», σε ένα ζήτημα «εθνικής κυριαρχίας».

Για μια ακόμη φορά το γερμανικό Spiegel αναφέρεται στην ελληνοτουρκική διαμάχη, την οποία χαρακτηρίζει περισσότερο «συμβολική», καθώς, όπως υποστηρίζει υπάρχουν μικρές ποσότητες αερίου «στα επίμαχα ύδατα», κάνοντας σαφή προσπάθεια υποβιβασμού της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γερμανικό περιοδικό τονίζει ότι η τουρκική κίνηση με το Oruc Reis είναι μια «προσπάθεια του Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα», σε ένα ζήτημα «εθνικής κυριαρχίας».

«Η διαμάχη είναι περισσότερο συμβολική, καθώς υπάρχουν πιθανώς μόνο μικρές ποσότητες αερίου στα επίμαχα ύδατα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να μην είναι καθόλου κερδοφόρα. Ωστόσο, τόσο η τουρκική όσο και η ελληνική πλευρά έχουν αναδείξει το θέμα με την εθνικιστική τους ρητορική. Δεν είναι πλέον ζήτημα νομικών ζητημάτων, αλλά εθνικής κυριαρχίας. Ο Ερντογάν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα στέλνοντας  το Oruc Reis να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες», αναφέρει χαρακτηριστικά το Spiegel.

Η Ίλκε Τοϊγκιούρ, ειδικός σε θέματα Τουρκίας στο ισπανικό ινστιτούτο Elcano Royal Institute, στέκεται επίσης στο μήνυμα που θέλει να περάσει ο Ταγίπ Ερντογάν: «Στη Μεσόγειο, η Τουρκία δεν παλεύει μόνο για πρώτες ύλες, αλλά και για την υπεροχή στην περιοχή. Ο Ερντογάν είναι επίσης πιθανό να αντιδρά στην πίεση του υπερεθνικιστή κυβερνητικού εταίρου MHP, ο οποίος ζητά σκληρή στάση απέναντι στην Αθήνα».

Το Spiegel στη συνέχεια προσθέτει: «Οι πρόσφατες διενέξεις καθιστούν απίθανο να επιλυθεί γρήγορα η σύγκρουση. Αντ’ αυτού, οι Ευρωπαίοι και η Τουρκία βρίσκονται για άλλη μια φορά σε τροχιά σύγκρουσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ακύρωσε ανεπιφύλακτα ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Άγκυρα και ζήτησε τον τερματισμό των προκλήσεων και αντ’ αυτού επισκέφθηκε την Κύπρο και την Ελλάδα».

Από την πλευρά του, ο πρώην διπλωμάτης Ίλγκεν τονίζει :«Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια κατάσταση, στην οποία όλες οι πλευρές μόνο να χάσουν μπορούν».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ