Τοπικά lockdown σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ελπίδα να αποφευχθεί το… καθολικό «λουκέτο»

Εκ νέου περιοριστικά μέτρα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με στόχο την αποφυγή της περεταίρω εξάπλωσης του φονικού ιού

Must Read

Την ώρα που τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνουν τα 40.000.000, η Ευρώπη είναι -δίχως αμφιβολία- το νέο επίκεντρο της πανδημίας.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις λαμβάνουν εκ νέου περιοριστικά μέτρα και επιβάλλουν κατά τόπους lockdown, προσπαθώντας να αποφύγουν ένα καθολικό λουκέτο της χώρας τους, που θα έπληττε βαρύτατα την οικονομία.

Τα μέτρα στην Ευρώπη σκληραίνουν, στην προσπάθεια των κρατών να περιορίσουν την εξάπλωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, από την οποία έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 250.000 άνθρωποι στη γηραιά ήπειρο.

Ενδεικτικά, στο Βέλγιο καφέ και εστιατόρια θα κλείνουν στο εξής από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00, μέτρο που άρχισε χθες και θα έχει ισχύ τεσσάρων εβδομάδων, και το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους της εστίασης.

Στην Ιταλία ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε την Κυριακή νέα μέτρα, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τη Δευτέρα, απαγορεύοντας γιορτές και τοπικά πανηγύρια, όπως και τα ερασιτεχνικά ομαδικά αθλήματα, επεκτείνοντας, παράλληλα, την τηλεργασία έως στο 75% του συνόλου των υπαλλήλων κάθε επιχείρησης. Επιπλέον, οι δήμαρχοι θα μπορούν να κλείνουν οδούς και πλατείες όπου υπάρχει συνωστισμός μετά τις 21.00.

Στην Ελβετία, η οποία είχε γλιτώσει από το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη, παρατηρείται ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων και πλέον η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους κλειστούς δημόσιους χώρους, στα αεροδρόμια, στις στάσεις λεωφορείων και τραμ και στους σταθμούς των τρένων. Παράλληλα έχουν περιοριστεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και συστήνεται η τηλεργασία, ενώ στην Τσεχία, η οποία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κρουσμάτων και θανάτων ανά 100.000 κατοίκους στην Ευρώπη, η κυβέρνηση ζήτησε από τον στρατό να δημιουργήσει ένα νοσοκομείο εκστρατείας με 500 κλίνες, για ασθενείς με κορωνοϊό έξω από την Πράγα.

Στη Βαυαρία ο πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ προειδοποίησε ότι «πλησιάζουμε με μεγάλα βήματα σε μια κατάσταση προκαταρκτική ενός lockdown» και ζήτησε στους πολίτες να φορούν μάσκα παντού, ώστε να αποφευχθεί αυτό το σενάριο.

Όλοι σπίτια τους

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 30 ημέρες και η Ουαλία ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει lockdown δύο εβδομάδων, αρχίζοντας από την Παρασκευή, στο πλαίσιο του οποίου όλοι, με εξαίρεση τους εργαζομένους που εκτελούν απαραίτητες εργασίες, θα πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Τέλος, ακόμα και η Σουηδία, που είχε κρατήσει άλλη στάση κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος, προσανατολίζεται τώρα στην υιοθέτηση μέτρων ανάλογων με εκείνα των υπολοίπων χωρών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This