Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Συνάντηση Στόλτενμπεργκ-Τσαβούσογλου με το βλέμμα στις διερευνητικές

Το ότι ο Τσαβούσογλου μίλησε για «ενότητα και αλληλεγγύη» μοιάζει με ανέκδοτο...

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ, ο Γενς Στολτνεμπεργκ και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη.

«Ο Γενικός Γραμματέας χαιρέτισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων του ΝΑΤΟ μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με έναν στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής στην Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σημειώνει ότι «ο μηχανισμός αποτροπής βοήθησε στη μείωση των εντάσεων και στη δημιουργία χώρου για πολιτικές συζητήσεις για την επίλυση των υποκείμενων ζητημάτων».

«Χαιρετίζω επίσης τις διερευνητικές συνομιλίες που πραγματοποιούνται στην Κωνσταντινούπολη την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ.

Σε ότι αφορά το Αφγανιστάν, επανέλαβε ότι στην επόμενη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τον Φεβρουάριο, το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αντιμετωπίσει το μέλλον της εκπαιδευτικής του αποστολής: «Όποιο δρόμο κι αν επιλέξουμε, είναι σημαντικό να το κάνουμε μαζί, με συντονισμένο και εσκεμμένο τρόπο», επισήμανε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αφγανιστάν και ως μέρος αυτής της διαδικασίας, είναι έτοιμο να προσαρμόσει περαιτέρω την παρουσία του.

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την ενότητα και την αλληλεγγύη εντός της Συμμαχίας. Η Τουρκία αναλαμβάνει κρίσιμους και ηγετικούς ρόλους στη διασφάλιση της αποτροπής και της άμυνας της Συμμαχίας και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις αποστολές του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ».

Στην ημερήσια διάταξη ήταν επίσης η προγραμματισμένη επέκταση της Εκπαιδευτικής Αποστολής του ΝΑΤΟ στο Ιράκ για να διασφαλιστεί ότι το ISIS δεν θα επιστρέψει ποτέ (σ.σ. η διπλή επίθεση στη Βαγδάτη δείχνει ότι δεν γίνεται και πολύ καλή δουλειά).

Για τη Λιβύη, ο Γενικός Γραμματέας εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση και επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του ΝΑΤΟ ότι η Συμμαχία παραμένει προσηλωμένη στην παροχή συμβουλών στον τομέα της ανάπτυξης θεσμών άμυνας και ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές και τις συνθήκες ασφαλείας.

Ο Στόλτενμπεγκ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Τουρκία για τη σημαντική συμβολή της στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και για την ηγεσία των δυνάμεων υψηλής ετοιμότητας του ΝΑΤΟ το 2021.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ