Κυριακή 25/7/2021

Τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε ιταλικό ερευνητικό νότια της Κρήτης «περιγελώντας» τον EastMed

Η Τουρκία «ακυρώνει» πάλι την ελληνική κυριαρχία

Την ίδια στιγμή που στην Αθήνα αναμένουν -εναγωνίως- την απάντηση της Άγκυρας για το αν και πότε θα συνεχισθούν οι διερευνητικές επαφές, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς γιατί τόσο πολύ βιαστήκαμε να δώσουμε συγχωροχάρτι στον Ταγίπ Ερντογάν, η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της.

Με βάση το δόγμα ότι «χωρίς την Τουρκία δεν μπορεί να γίνει τίποτε στην περιοχή», στο στόχαστρό της αυτή τη φορά βρέθηκε ένα ιταλικό ερευνητικό πλοίο, το οποίο, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, βρίσκεται νοτιοανατολικά της Κρήτης και εκτελεί εργασίες για λογαριασμό της κοινοπραξίας για τη δημιουργία του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, στον οποίο τόσο πολλά έχει επενδύσει η ελληνική πλευρά τουλάχιστον διπλωματικά.

Μια τουρκική φρεγάτα, λοιπόν, παρακολούθησε και προσέγγισε το συγκεκριμένο πλοίο, μένοντας συνεχώς μαζί του και φτάνοντας μέχρι δυτικά της Καρπάθου. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα της Άγκυρας, που δείχνει ότι, παρά τις διερευνητικές επαφές, δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω στην τακτική της στην ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, συνεχίζει να υπερασπίζεται το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο επικαλύπτει σχεδόν το σύνολο της περιοχής από την οποία θα διέρχεται ο ΕastΜed.

Το πολιτικό διακύβευμα από τη συμφωνία για τον EastMed είναι ότι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θεωρούν ότι υπάρχει συνέχεια των θαλάσσιων ζωνών τους, χωρίς να παρεμβάλλονται αντίστοιχες τουρκικές ζώνες. Η τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή, υπό διάφορες μορφές, έχει σκοπό ακριβώς να αποδείξει ότι αυτό δεν συμβαίνει και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» προωθείται τόσο επιθετικά από την Άγκυρα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ