Παρασκευή 30/7/2021

Το smart ρούχο που δημιούργησαν δύο Έλληνες μαζί με ερευνητές του ΜΙΤ

Δημιούργησαν την πρώτη ίνα υφάσματος που μπορεί να αποθηκεύσει μουσική και να αναλύσει δεδομέν

Την πρώτη ίνα υφάσματος που διαθέτει… ψηφιακές δυνατότητες δημιούργησαν ερευνητές του ΜΙΤ! Οι καινοτόμες ψηφιακές κλωστές περιέχουν υπολογιστική μνήμη, αισθητήρες θερμότητας και δυνατότητα προγραμματισμού με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Μπορούν δηλαδή να «αισθανθούν», να αποθηκεύσουν αρχεία μουσικής και να αναλύσουν δεδομένα, όταν υφανθούν σε ρούχα!

Μεταξύ των ερευνητών είναι και δύο Έλληνες. Πρόκειται για τον διακεκριμένο Ελληνοαμερικανό καθηγητή Φυσικής Γιάννη Ιωαννόπουλο, διευθυντή του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Νανοτεχνολογιών του ΜΙΤ, και τον 21χρονο φοιτητή του ΜΙΤ Γιάννη Χατζηβέρογλου , πρώην παίκτη της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού.

φ2 panathinaikos 1536x985 1
Ο Γιάννης Χατζηβέρογλου

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή του τμήματος Επιστήμης των Υλικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Γιοέλ Φινκ, δήλωσαν ότι οι ψηφιακές ίνες επεκτείνουν τις δυνατότητες των «έξυπνων» υφασμάτων, ώστε τα τελευταία να μπορούν να παρακολουθούν τη σωματική κατάσταση του οργανισμού ανιχνεύοντας έγκαιρα κάποια νόσο, ενώ έχουν και άλλες εφαρμογές. Μέχρι στιγμής οι ηλεκτρονικές ίνες ήταν αναλογικές και όχι ψηφιακές. «Είναι η πρώτη φορά που ένα ύφασμα αποκτά την ικανότητα να αποθηκεύει και να επεξεργάζεται δεδομένα με ψηφιακό τρόπο, προσθέτοντας μια νέα διάσταση περιεχομένου πληροφοριών στα υφάσματα και επιτρέποντας έτσι αυτά να προγραμματίζονται στην κυριολεξία» είπε ο Φινκ.

Η νέα ίνα δημιουργήθηκε από εκατοντάδες μικροσκοπικά ψηφιακά «τσιπάκια» πυριτίου, τα οποία διαμορφώθηκαν από κοινού σε μια ίνα πολυμερούς, που είναι πολύ λεπτή και εύκαμπτη, ικανή να περάσει μέσα από μια βελόνα και να ραφτεί σε ύφασμα, καθώς επίσης να πλυθεί τουλάχιστον δέκα φορές χωρίς να υποστεί καμία ζημιά! Μάλιστα, όταν ενσωματώνεται σε ένα ύφασμα, αυτός ή αυτή που το φορά δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά.

Οι ερευνητές μπόρεσαν να αποθηκεύσουν στην ψηφιακή ίνα ένα σύντομο αρχείο έγχρωμης ταινίας και ένα μουσικό αρχείο και μετά να τα αναπαραγάγουν. Τα αρχεία αυτά μπορούν να αποθηκευθούν στη μνήμη της έναν δυο μήνες χωρίς να απαιτείται παροχή ενέργειας.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ