Οι ΗΠΑ ζητούν έκδοση Τούρκου επιχειρηματία που «ξέπλυνε» 133εκ. δολάρια

Ο επιχειρηματίας Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, γνωστός για τη σχέση του με την κυβέρνηση Ερντογάν, κρατείται στην Αυστρία και πρέπει να δικαστεί στη Γιούτα 

Must Read

Την έκδοση ενός Τούρκου επιχειρηματία από την Αυστρία αιτούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο ακόμα ενός σκανδάλου που «αγγίζει» την αυλή του Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, η Ουάσιγκτον ζήτησε από τη Βιένη την έκδοση του Σεζγκίν Μπαράν Κορκμάζ, ο οποίος είναι γνωστός για τη σχέση του με την κυβέρνηση Ερντογάν, προκειμένου να προσαχθεί σε δίκη στη Γιούτα, όπου αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για συνωμοσία με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απάτη.

Ο εν λόγω επιχειρηματίας κατηγορείται πως «ξέπλυνε» 133.000.000 δολάρια μέσω τραπεζικών λογαριασμών που έλεγχε στην Τουρκία και στο Λουξεμβούργο και συνελήφθη στην Αυστρία το Σάββατο, κατόπιν αιτήματος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, αφού αποσφραγίστηκε το κατηγορητήριο σε βάρος του, σύμφωνα με το οποίο έχει διαπράξει ξέπλυμα χρήματος, απάτη και παρακώλυση έρευνας.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε βάρος του Κορκμάζ διενεργείται έρευνα και από τις αρχές της Τουρκίας, αφού εισαγγελείς διέταξαν τον Δεκέμβριο να τεθούν υπό κράτηση 10 στελέχη της διοίκησης των εταιριών του, καθώς το Συμβούλιο Έρευνας για Οικονομικά Εγκλήματα (MASAK) του τουρκικού υπουργείου Οικονομικών ερίζει πως οι επιχειρήσεις του χρησιμοποιήθηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Αυτό που παρουσιάζει, όμως, ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι πως ο γνωστός αρχιμαφιόζος Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος τελευταία αναστατώνει συχνά πυκνά την Άγκυρα και τον ίδιο τον Ερντογάν με τις αποκαλύψεις του, είχε ισχυριστεί πριν από μερικές εβδομάδες πως ήταν ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου Ερντογάν, που ειδοποίησε τον διεφθαρμένο επιχειρηματία Κορκμάζ να εγκαταλείψει τη χώρα για να αποφύγει τη δίωξη, κάτι που αν αποδειχθεί θα δώσει ακόμα ένα χτύπημα, ίσως το μοιραίο, στην ετοιμοθάνατη σχέση της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ενώ θα βάλει ακόμα ένα κομμάτι στο παζλ των σχέσεων βαθέος κράτους και μαφίας στην Τουρκία.

Ο Πεκέρ πάντως, ο οποίος είχε σιωπήσει για αρκετές ημέρες, επανεμφανίστηκε με ένα βίντεο, με το οποίο εξηγεί τους λόγους που διέκοψε τις εμφανίσεις του. «Δεν αποφάσισα εγώ, αξιότιμοι φίλοι μου, να μη δημοσιεύω βίντεο. Στη χώρα όπου ζω με ενημέρωσαν ότι είμαι “στο κόκκινο”, δηλαδή ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο να με δολοφονήσουν. Θα επανεξετάσουν σε 15 ημέρες τον κίνδυνο για τη ζωή μου και θα αποφασίσουν. Αλλά εγώ, είτε εδώ είτε σε άλλη χώρα ή με άλλον τρόπο, θα ολοκληρώσω το έργο που ξεκίνησα. Αξιότιμοι, φίλοι μου, να ‘στε καλά και να με θυμάστε στις προσευχές σας. Ο Θεός να σας προσέχει» δηλώνει ο Πεκέρ, ο οποίος, όπως φημολογείται, έχει καταφύγει στο Ντουμπάι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This