Νότια Αφρική: Ασύλληπτο xάος, συνεχείς λεηλασίες και δεκάδες νεκροί μετά τη σύλληψη του τέως προέδρου Τζέικομπ Ζούμα (video)

Στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικά σημεία της χώρας, όπως αεροδρόμια και δημόσια κτίρια

Must Read

Περισσότεροι από 45 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους κατά το νέο ξέσπασμα βίας στη Νότια Αφρική, με αφορμή τη φυλάκιση του τέως προέδρου της χώρας, Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος παραδόθηκε στην αστυνομία την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα σχεδόν 800 άτομα έχουν συλληφθεί στις ταραχές που ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη, ως διαμαρτυρίες μετά τη φυλάκιση του Ζούμα, με τις διαδηλώσεις να γίνονται ολοένα και πιο βίαιες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, με αποτέλεσμα να κλείσουν κεντρικές λεωφόροι και πολλές επιχειρήσεις να λεηλατηθούν.

Πολλοί από τους θανάτους σημειώθηκαν εν μέσω χαοτικών καταστάσεων, καθώς δεκάδες άνθρωποι λεηλάτησαν τρόφιμα, ηλεκτρικές συσκευές, ποτά και ρούχα από καταστήματα, σύμφωνα με δηλώσεις του τοπικού άρχοντα της επαρχίας ΚουαΖούλου-Νατάλ, από την οποία κατάγεται ο Ζούμα. Μόνο εκεί έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι, ενώ άλλοι έξι πέθαναν στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου βρίσκεται η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Γιοχάνεσμπουργκ, γνωστοποίησαν αξιωματούχοι της χώρας.

Μεταξύ των θυμάτων και ένα 15χρονο αγόρι, που πυροβολήθηκε στο στήθος με λαστιχένια σφαίρα, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ, ενώ κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν επίσης τέσσερις αστυνομικοί.

https://twitter.com/BreslauLoewe/status/1414580022728347649

Κίνδυνος για ελλείψεις σε βασικά αγαθά

Οι λεηλασίες συνεχίζονται και σήμερα σε εμπορικά κέντρα του Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ υπήρξαν αναφορές και για συνέχιση των λεηλασιών στη Γκαουτένγκ. Ο υπουργός Αστυνομίας Μπέκι Τσέλε, σε συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε μαζί και με άλλους αξιωματούχους, είπε ότι αν συνεχιστούν οι λεηλασίες, υπάρχει ο κίνδυνος για κάποιες περιοχές να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά. «Η δυστυχία ή οι προσωπικές συνθήκες δεν δίνουν το δικαίωμα σε κανέναν να λεηλατεί, να βανδαλίζει και να κάνει ό,τι του αρέσει και να παραβιάζει το νόμο», τόνισε ο Τσέλε.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Νοσιβίουε Μαπίσα-Νκακούλα, δήλωσε πως «η χώρα δεν βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Ο νοτιοαφρικανικός στρατός ετοιμάζεται ωστόσο να στείλει 2.500 στρατιώτες, καθώς η αστυνομία μοιάζει αδύναμη να εμποδίσει επιθέσεις εναντίον επιχειρήσεων. Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί σε σημαντικά σημεία, όπως αεροδρόμια, και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν είχε προβλέψει την κλίμακα των λεηλασιών σε εμπορικά κέντρα και ότι δεν έχει ακόμη καταλήξει όσον αφορά τον αριθμό των στρατιωτών που θα χρειαστούν.

Ο 79χρονος τέως πρόεδρος καταδικάσθηκε τον περασμένο μήνα σε φυλάκιση 15 μηνών επειδή περιφρόνησε εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο, στη διάρκεια των εννέα ετών που βρισκόταν στην εξουσία μέχρι το 2018

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This