Με εξουσίες έκτακτης ανάγκης ο Τριντό θέλει να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες στον Καναδά!

Ο πατέρας του το 1970, αυτός το 2022…

Must Read

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε ότι θα επικαλεστεί τον νόμο περί έκτακτων περιστατικών που δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, για να δώσει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρόσθετες εξουσίες για να καταπνίξει τις διαδηλώσεις των ανθρώπων (κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και κατά των περιοριστικών μέτρων) που παρέλυσαν την Οτάβα και απέκλεισαν τα συνοριακά περάσματα.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Τριντό απέρριπτε εκκλήσεις για χρήση του στρατού, αλλά έλεγε πως «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», συμπεριλαμβανομένης της επίκλησης του νόμου περί έκτακτων περιστατικών, ο οποίος δίνει στην κυβέρνηση ευρείες εξουσίες και κυρίως για τη χρήση της αστυνομίας.

Ο νόμος περί έκτακτων αναγκών, ο οποίος αντικατέστησε τον νόμο περί πολεμικών μέτρων στη δεκαετία του 1980, ορίζει την εθνική έκτακτη ανάγκη ως μια «προσωρινή επείγουσα και κρίσιμη κατάσταση» η οποία «θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλεια των Καναδών και έχει τέτοιες διαστάσεις ή φύση, που υπερβαίνει την ικανότητα ή εξουσία μιας επαρχίας να τις αντιμετωπίσει».

Ο νόμος δίνει ειδικές εξουσίες για την ανταπόκριση σε σενάρια έκτακτης ανάγκης που επηρεάζουν τη δημόσια ευημερία (φυσικές καταστροφές, κρούσματα ασθενειών), τη δημόσια τάξη (πολιτικές αναταραχές), διεθνείς καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης πολέμου.

Παρέχει στο υπουργικό συμβούλιο τη δυνατότητα «να λάβει ειδικά προσωρινά μέτρα που μπορεί να μην είναι κατάλληλα σε κανονικές συνθήκες» για να αντιμετωπίσει μια «επείγουσα και κρίσιμη κατάσταση» και τις επακόλουθες συνέπειες.

Ο προηγούμενος νόμος περί πολεμικών μέτρων, χρησιμοποιήθηκε σε καιρό ειρήνης μόνο από τον Πρωθυπουργό Πιέρ Έλιοτ Τριντό, πατέρα του σημερινού Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της κρίσης του Οκτωβρίου το 1970, κατά ενός κινήματος ανεξαρτησίας του Κεμπέκ.

Η ανακοίνωση του Τριντό

Σε δήλωσή του, ο Καναδός Πρωθυπουργός, είπε σχετικά με την πρωτοφανή απόφασή του:

«Αυτή δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία. Παράνομοι αποκλεισμοί έχουν διαταράξει τη ζωή πάρα πολλών Καναδών … Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επικαλέστηκε τον νόμο περί έκτακτων περιστατικών. Τα μέτρα θα είναι περιορισμένα χρονικά, γεωγραφικά στοχευμένα, καθώς και λογικά και ανάλογα με τις απειλές που προορίζονται να αντιμετωπίσουν. Δεν συνεπάγεται την κλήση του στρατού ή την αναστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αυτό αφορά τη διατήρηση της ασφάλειας των Καναδών, την προστασία των θέσεων εργασίας των ανθρώπων και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους θεσμούς μας. Ενισχύουμε τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς που κρατούν όλους τους Καναδούς ελεύθερους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This