«Ψήνεται» (και) έκτακτη σύγκληση των G7 στις 24 Μαρτίου

Την ημέρα εκείνη στις Βρυξέλλες πρόκειται να διεξαχθούν τόσο η έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όσο και εκείνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 27

Must Read

Την έκτακτη σύγκληση της ομάδας των G7 στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου πρότεινε σήμερα η γερμανική προεδρία του διακυβερνητικού πολιτικού φόρουμ των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η εν λόγω πρόταση ήρθε δεδομένης της παρουσίας των έξι εκ των επτά μελών σε κορυφαίο επίπεδο την ημέρα εκείνη στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να λάβουν χώρα τόσο η έκτακτη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όσο και εκείνη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 27.

Όσον αφορά, πάντως, στη συμμετοχή τρίτων σε καθεμία από τις δύο συναντήσεις κορυφής, προς το παρόν επιβεβαιώνεται μόνο εκείνη του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δεν είναι ακόμα σαφές αν θα δοθούν προσκλήσεις και σε άλλους ηγέτες, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Καναδός ομόλογός του Τζάστιν Τριντό, ούτε αν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμμετάσχουν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται πως πριν από δύο εβδομάδες, στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. συμμετείχαν τόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, όσο και η Βρετανίδα ομόλογός του, Λιζ Τρας, η Καναδή ΥΠΕΞ Μέλανι Τζολί, καθώς και ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Θα λογοδοτήσουν οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα εξάλλου, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7, σε κοινή τους ανακοίνωση, προειδοποίησαν πως οι αυτουργοί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία θα πρέπει να «λογοδοτήσουν» ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, καθώς ο ρωσικός στρατός κατηγορείται καθημερινά ότι βομβαρδίζει αμάχους, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Βρετανίας υπογραμμίζουν ότι «εκείνοι που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, μεταξύ άλλων μέσω της τυχαίας χρήσης όπλων εναντίον αμάχων, θα πρέπει να λογοδοτήσουν»,

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, που ερευνά τις καταγγελίες περί εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία, μετέβη χθες στη χώρα και συναντήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο εισαγγελέας ξεκίνησε στις 3 Μαρτίου μια έρευνα με επίκεντρο την Ουκρανία, αφότου έλαβε το πράσινο φως από 40 και πλέον κράτη μέλη του ΔΠΔ.

Οι επικεφαλής διπλωματίας της ομάδας των 7 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις εργασίες έρευνας και συλλογής αποδείξεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, περιλαμβανομένων εκείνων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο» στην Ουκρανία.

Επιπλέον, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το ανώτερο δικαστήριο του ΟΗΕ, διέταξε χθες Τετάρτη τον άμεσο τερματισμό της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Στη δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών της G7 καλούν τη Ρωσία να «συμμορφωθεί» με αυτήν την εντολή. Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα τη συγκεκριμένη απόφαση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This