Ουκρανία: Εντοπίστηκαν πτώματα σε υπόνομο βενζινάδικου – Καταστράφηκε ολοσχερώς το αεροδρόμιο του Ντνίπρο

5.600 έρευνες έχουν ξεκινήσει για εγκλήματα πολέμου

Must Read

Δεν έχουν τέλος οι θηριωδίες στην Ουκρανία και κάθε ημέρα που περνά η κατάσταση χειροτερεύει. Σήμερα ανακαλύφθηκαν δύο πτώματα σε αποχετευτικό αγωγό πρατηρίου καυσίμων σε αυτοκινητόδρομο έξω από το Κίεβο, ενώ μετά από βομβαρδισμό των ρωσικών δυνάμεων καταστράφηκε ολοσχερώς το αεροδρόμιο του Ντνίπρο.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσε ότι βρέθηκαν νεκροί κοντά στο χωριό Μπουζόβα το οποίο είχε καταληφθεί από τους Ρώσους, όταν είδε αστυνομικούς και στρατιωτικούς στο σημείο να χρησιμοποιούν ένα βυτιοφόρο για να αντλήσουν νερό από το εσωτερικό.

Τα θύματα έμοιαζαν να ήταν ντυμένα με πολιτικά ρούχα, όμως σύμφωνα με τους κατοίκους θα μπορούσαν να ήταν μέλη της άμυνας της περιοχής.

Μια γυναίκα πλησίασε στη σκηνή του εγκλήματος και κοίταξε στο εσωτερικό προτού καταρρεύσει καθώς αναγνώρισε το πτώμα από τα παπούτσια: «Ο γιος μου, ο γιος μου», κραύγασε.

Η αστυνομία απέκλεισε το σημείο και περιμένει τις μονάδες εξουδετέρωσης ναρκών προτού ανασύρει τις σορούς. Ίχνη αρμάτων μάχης ήταν ορατά πάνω στον δρόμο ενώ κοντά στο πρατήριο βρίσκονταν δύο κατεστραμμένα άρματα μάχης.

Χθες, Σάββατο, ο Τάρας Ντίντιτς, τοπικός αξιωματούχος, ανακοίνωσε μιλώντας σε ουκρανικό τηλεοπτικό σταθμό πως πτώματα αμάχων είχαν βρεθεί σε τάφρο στο Μπουζόβα.

«Κατά τη διάρκεια της κατοχής, υπήρξαν “καυτά σημεία” όπου πολλοί άμαχοι σκοτώθηκαν στον δρόμο Κιέβου-Ζίτομιρ. Κοντά στο χωριό Μρίγια όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο-εστιατόριο “Babouchkine Sad”, μια δεκαριά ιδιωτικά αυτοκίνητα πυροβολήθηκαν με ανθρώπους στο εσωτερικό», είπε ο Ντίντιτς στο δίκτυο ICTV.

«Κοντά σε ένα πρατήριο καυσίμων στο Μπουζόβα, βρέθηκαν άμαχοι σε μία τάφρο. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στο Μπουζόβα στη διάρκεια πυρών με άρμα μάχης εναντίον ενός σπιτιού», είπε.

Καταστράφηκε ολοσχερώς το αεροδρόμιο του Ντνίπρο

Στο μεταξύ, ρωσικές δυνάμεις εκτόξευσαν σήμερα πυραύλους στις ουκρανικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντνίπρο, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι, καταστρέφοντας ολοσχερώς ένα αεροδρόμιο και προκαλώντας ενδεχομένως απώλειες.

Ο Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο, περιφερειάρχης του Ντνιπροπετρόφσκ (κεντρική Ουκρανία), δήλωσε πως διασώστες ψάχνουν στα συντρίμμια μιας εγκατάστασης υποδομών που χτυπήθηκε στην πόλη Ζβονέτσκι και πρόσθεσε πως λεπτομέρειες για θύματα θα ανακοινωθούν αργότερα.

«Στη διάρκεια της νύχτας πύραυλοι υψηλής ακρίβειας κατέστρεψαν τη βάση και το αρχηγείο του εθνικιστικού τάγματος Δνείπερος στη Ζβονέτσκι, το οποίο έλαβε πρόσφατα επίσης ενισχύσεις από ξένους μισθοφόρους», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ο Ρεζνιτσένκο γνωστοποίησε στο Telegram πως σημειώθηκε επίσης επίθεση στο αεροδρόμιο της πόλης Ντνίπρο.

«Το ίδιο το αεροδρόμιο και οι υποδομές σε κοντινή απόσταση καταστράφηκαν. Και οι πύραυλοι εξακολουθούν να πέφτουν», είπε ο Ρεζνιτσένκο.

Ο Ρεζνιτσένκο είχε δηλώσει νωρίτερα πως ένας άνθρωπος τραυματίστηκε από επίθεση στο Ντνίπρο και πως οι πύραυλοι προκάλεσαν το ξέσπασμα πυρκαγιάς η οποία εντέλει κατασβέστηκε. Πύραυλος έπληξε επίσης ένα κτίριο στον τομέα Πάβλογκραντ, πρόσθεσε.

Ο Σεργκίι Γκαϊντάι, περιφερειάρχης του Λουχάνσκ, μιας περιοχής στην ανατολική Ουκρανία που συνορεύει με τη Ρωσία, έγραψε νωρίτερα στο Telegram ότι ένα σχολείο και ένα πολυώροφο κτίριο χτυπήθηκαν στην πόλη Σεβεροντονέτσκ. «Ευτυχώς, καμία απώλεια», είπε ο Γκαϊντάι.

Μέχρι στιγμής το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

5.600 έρευνες έχουν ξεκινήσει για εγκλήματα πολέμου

Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει 5.600 έρευνες για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο έδαφός της αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας Ιρίνα Βενεντίκτοβα στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Χαρακτηρίζοντας τον Ρώσο προέδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «βασικό εγκληματία πολέμου του 21ου αιώνα», η Ουκρανή γενική εισαγγελέας δήλωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί 5.600 περιπτώσεις φερόμενων εγκλημάτων πολέμου καθώς και 500 Ρώσοι εγκληματίες πολέμου.

Αναφέρθηκε κυρίως στην επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ (ανατολικά) κατά την οποία 52 άμαχοι μεταξύ των οποίων πέντε παιδιά σκοτώθηκαν σε ένα χτύπημα που αποδίδεται σε ρωσικό πύραυλο.

«Απολύτως, είναι ένα έγκλημα πολέμου», δήλωσε η Βενεντίκτοβα, λέγοντας ότι έχει «αποδείξεις» πως η Ρωσία βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν απλώς να σωθούν, ήθελαν να απομακρυνθούν».

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που επισκέφθηκε το Κίεβο όπου συνάντησε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και υποσχέθηκε την παροχή νέων όπλων στην Ουκρανία.

«Αυτό που έκανε ο Πούτιν στην Μπούτσα και στο Ιρπίν, είναι εγκλήματα πολέμου που κηλίδωσαν οριστικά τη φήμη του», είπε ο Μπόρις Τζόνσον αναφερόμενος στις δύο μικρές πόλεις κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα που έγιναν σύμβολα των θηριωδιών της ρωσικής εισβολής.

Είναι «πραγματικά μια μεγάλη υποστήριξη» για εμάς, είπε η Βενεντίκτοβα αναφερόμενη στην επίσκεψη του Τζόνσον, την πρώτη ενός αξιωματούχου της G7 στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η εισβολή.

Ζελένσκι: Δημιουργία ειδικού μηχανισμού στήριξης για τα εγκλήματα

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως θα δημιουργηθεί ένας “ειδικός μηχανισμός” για να «ερευνήσει όλα τα εγκλήματα της κατοχικής δύναμης στη χώρα μας και να ασκήσει διώξεις» και πρόσθεσε πως θα λειτουργεί στη βάση μιας «κοινής εργασίας εθνικών και διεθνών ειδικών».

«Ο μηχανισμός αυτός θα βοηθήσει την Ουκρανία και τον κόσμο να οδηγήσει στη δικαιοσύνη εκείνους που εξαπέλυσαν ή συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο σε αυτό τον φρικτό πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού και σε εγκλήματα εναντίον του λαού μας», είχε εξηγήσει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα κάλεσε τους επιστήμονες να μελετήσουν τα αποτελέσματα της ρωσικής προπαγάνδας η οποία, όπως είπε, προετοίμασε το έδαφος για τις θηριωδίες στην Μπούτσα.

«Η Μπούτσα δεν έγινε μέσα σε μία ημέρα. Επί πολλά χρόνια, οι ρωσικές πολιτικές ελίτ και η ρωσική προπαγάνδα υποκίνησαν το μίσος, απανθρωποποίησαν τους Ουκρανούς, έθρεψαν τη ρωσική ανωτερότητα και προετοίμασαν το έδαφος για αυτές τις ωμότητες», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.

«Προτρέπω τους ερευνητές σε όλο τον κόσμο να εξετάσουν τι οδήγησε στην Μπούτσα», είπε ακόμη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This