Τελεσίγραφο της Gazprom στην Πολωνία: Ή πληρώνει σε ρούβλια, ή κλείνει η στρόφιγγα από αύριο!

Κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης για τον ενεργειακό εφοδιασμό!

Must Read

Ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Πολωνίας PGNiG έλαβε ειδοποίηση από την ρωσική Gazprom, ότι η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί από τις 27 Απριλίου, σύμφωνα με δήλωση της εταιρείας.

Ο ρωσικός κολοσσός ενημέρωσε την PGNiG για την πρόθεσή του να αναστείλει πλήρως τις παραδόσεις στο πλαίσιο της σύμβασης για ροή από τον αγωγό Yamal στις 27 Απριλίου, σε μια μεγάλη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Ευρώπης για τον ενεργειακό εφοδιασμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η ρωσική εταιρεία είχε δηλώσει ότι σήμερα Τρίτη, η Βαρσοβία είναι υποχρεωμένη να πληρώσει σύμφωνα με τους νέους κανόνες. Την ίδια στιγμή, οι πολωνικές αρχές δήλωναν ότι δεν θα πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί η Μόσχα.

Ανάλογη θέση πήρε και η διοίκηση της PGNiG – σύμφωνα με την εταιρεία, το διάταγμα του Ρώσου προέδρου «δεν είναι δεσμευτικό» για αυτήν.

«Επιπλέον, η Ρωσία δεν έχει συμβατικούς λόγους για διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου, επειδή η PGNiG δεν έχει χρέος προς την Gazprom και εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις πληρωμής έγκαιρα», ανέφερε ακόμα η εταιρεία, η οποία θεωρεί ένα τέτοιο βήμα εκ μέρους των Ρώσων, ως παραβίαση της σύμβασης.

Η Πολωνία επέβαλε σήμερα νέο γύρο κυρώσεων κατά της Gazprom, η οποία κατέχει μερίδιο 48% σε πολωνική εταιρεία που είναι συνιδιοκτήτρια του αγωγού φυσικού αερίου Yamal-Europe.

Η αντίδραση της πολωνικής κυβέρνησης

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Πολωνίας είναι ασφαλής», διαβεβαίωσε η Υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος Άννα Μόσκβα και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει ανάγκη άντλησης φυσικού αερίου από τα αποθέματα. Οι Πολωνοί καταναλωτές δεν θα μείνουν χωρίς φυσικό αέριο».

«Οι ροές από άλλες πηγές θα αντικαταστήσουν τις προμήθειες της Gazprom», τόνισε από την πλευρά του ο αρμόδιος υπουργός για την Ενεργειακή Ασφάλεια της Πολωνίας Πιοτ Ναΐμσκι, συμπληρώνοντας πως ούτως ή άλλως η σύμβαση για τον αγωγό Yamal επρόκειτο να λήξει τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This