Αναβαθμίζει τις βάσεις στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν

Η Αγκυρα εδραιώνει τη στρατιωτική παρουσία, προχωρά ακάθεκτη στη διχοτόμηση και γίνεται κυρίαρχος στη Μεσόγειο, ενώ η Μόσχα αλλάζει στάση στο Κυπριακό

Must Read

  • Από τον Νίκο Σταυρουλάκι

Το Κυπριακό «βρίσκεται» σε νάρκη, εκ των πραγμάτων, αφού είναι δρομολογημένες εκλογικές διαδικασίες σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο, που θα πραγματοποιηθούν (κανονικά) το 2023, αν δεν υπάρξουν άλλες εξελίξεις μέχρι τότε, κυρίως στην Ελλάδα.

Ακόμα και με ενδεχόμενη επίσπευση των γενικών εκλογών στην Ελλάδα, το κυπριακό πρόβλημα υποχρεωτικά θα περιμένει την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και στην Τουρκία, καθώς οι διαδικασίες δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς την κατοχική δύναμη.

Ωστόσο, η Τουρκία στο διάστημα αυτό προχωρεί ακάθεκτη στα σχέδιά της για διχοτόμηση. Με ταχείες διαδικασίες προχωρεί σε αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στα Κατεχόμενα:

  • δημιουργία βάσης ραντάρ στην κατεχόμενη Καρπασία,
  • αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο για χρήση και από Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ), που αποτελούν πλέον την αιχμή του δόρατος της τουρκικής επεκτατικής πολεμικής μηχανής και
  • κατασκευή ναυτικής βάσης στο Μπογάζι, στο Τρίκωμο.

Κατοχύρωση παρουσίας

Τα έργα αυτά είναι πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Αγκυρας, ενώ συνεχίζεται η μεταφορά εποίκων στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου, αλλά και τα σχέδια επέκτασης του «ανοίγματος» στην παράνομα κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Οπως αναφέρουν κυπριακά μέσα («Φιλελεύθερος»), όλες οι κινήσεις που γίνονται ενισχύουν το γεγονός ότι η Αγκυρα επενδύει πλέον στρατιωτικά στην Κύπρο με στρατηγικό ορίζοντα τον έλεγχο ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου, αφού θα έχει κατοχυρώσει την παρουσία της στο νησί με τις απαραίτητες στρατιωτικές υποδομές. Οσο περνά ο καιρός η εδραίωση της τουρκικής παρουσίας ωθεί τα πράγματα de facto προς τη διχοτόμηση, απομακρύνοντας κάθε προοπτική επίτευξης συμφωνίας, στη βάση την οποία μέχρι σήμερα αποδεχόταν η διεθνής κοινότητα, δηλαδή την επανένωση της Μεγαλονήσου, με τη «λειτουργία» Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Ο ρωσικός παράγων

Σε μία τέτοια πιθανή πλην σχεδόν βεβαία εξέλιξη των πραγμάτων η Αγκυρα θεωρεί πως έχει σύμμαχο τη συγκυρία, καθώς η στάση που αποφάσισαν να τηρήσουν η Αθήνα και η Λευκωσία στα ρωσο-ουκρανικά ζητήματα (με την Αθήνα να παρασύρει τη Λευκωσία στη γραμμή του άκρατου «αντιρωσισμού», παρά τις ενστάσεις μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο, του Προέδρου Αναστασιάδη συμπεριλαμβανομένου) ανοίγει τον δρόμο για μία ενδεχόμενη, ηχηρή μεταστροφή της Μόσχας στο Κυπριακό. Η Ρωσία, ισχυρός υποστηρικτής της κυπριακής επανενοποίησης μέχρι σήμερα, ασφαλώς θα αναζητήσει απαντήσεις για τη στάση της Λευκωσίας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με μία αεροπορική και μία ναυτική βάση στο κατεχόμενο σώμα της Κύπρου η Αγυρα αναβαθμίζει κάθετα τη στρατηγική γεωπολιτική της παρουσία στην ευρύτερη περιοχή. Η κατασκευή ναυτικής βάσης στο κατεχόμενο Τρίκωμο και η αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Λευκόνοικο είναι δύο υψηλές προτεραιότητες της Τουρκίας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Με τις δύο αυτές υποδομές εδραιοποιείται η βασική επιδίωξη της Αγκυρας για τον πλήρη έλεγχο της ευρύτερης περιοχής.

Το Τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το βαθύ κράτος συνδέουν αυτές τις κινήσεις με τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια της κατοχικής δύναμης, που μεταφράζονται στο να καταστεί περιφερειακή δύναμη. Ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος στη θαλάσσια και την εναέρια περιοχή της Κύπρου, που αποτελεί φυσικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο για όποιον κατέχει έστω και τμήμα της κυπριακής γης.

Υπό αυτήν την έννοια, η Κύπρος θα χρησιμοποιηθεί για την εδραίωση του ελέγχου της ευρείας περιοχής από την Αγκυρα, καθώς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, με την κατασκευή των δύο αυτών υποδομών θα αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι όλων των άλλων χωρών που δρουν στην περιοχή.

Στην Αμμόχωστο ο Ταγίπ

Σε συνεργασία με το κατοχικό καθεστώς, η Αγκυρα συνεχίζει εργασίες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανακοινώσει ότι στην επέτειο της εισβολής, τον προσεχή Αύγουστο, θα βρίσκεται στα Κατεχόμενα, από όπου και θα εξαγγείλει τα σχέδιά του για την ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή η μεταφορά Τούρκων εποίκων, που είναι αδύνατον να απομακρυνθούν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Οταν θα ξανανοίξει το Κυπριακό, η κατάσταση στο νησί θα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που ξέραμε μέχρι σήμερα…

Συγκεντρώνει δυνάμεις ως «ασπίδα» στα τουρκικά γεωτρύπανα

Το Τρίκωμο, υπό κατοχή κοινότητα στην ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου, βρίσκεται σε «προστατευμένο» στρατηγικό σημείο, ακριβώς στο γεωγραφικό μασχάλιο που σχηματίζει η χερσόνησος της Καρπασίας με τη νοτιότερη γη της Αμμοχώστου. Είναι ξεκάθαρο από τους σχεδιασμούς πως η κατοχική Τουρκία θα συγκεντρώσει εκεί ναυτικές δυνάμεις, ικανές να βγουν στην ανοικτή θάλασσα του κυπριακού νότου γρήγορα, «προστατεύοντας» τα όποια γεωτρύπανα ή ερευνητικά σκάφη αποφασίσει να αποστείλει στην περιοχή, οξύνοντας το κλίμα στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών παραγόντων που παρακολουθούν τις προετοιμασίες των έργων, ενδεχομένως στο Τρίκωμο να σταθμεύει προσεχώς μεγάλος αριθμός πολεμικών σκαφών.

Την ίδια ώρα, η αεροπορική βάση στο κατεχόμενο Λευκόνοικο αναβαθμίζεται προκειμένου να φιλοξενεί μεγάλο (πραγματικά μεγάλο) αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV).

Στο αεροδρόμιο έχουν ήδη εγκατασταθεί, σύμφωνα με καταγραφές, τουρκικά UAV (drones), ενώ η ποιότητα των έργων καταδεικνύει ότι λαμβάνεται υπόψη πρόνοια ώστε σε κάποια φάση, στην αεροπορική βάση, να σταθμεύουν μόνιμα και μαχητικά αεροσκάφη.

Εκτιμάται ότι η εγκατάσταση μικρού αριθμού των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών έγινε για την αρωγή στα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη, που διενεργούσαν παράνομες έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ το προηγούμενο διάστημα. Η ενίσχυση του στόλου των UAV στο μέλλον θα περιλαμβάνει και οπλισμένα, αναφέρουν οι πληροφορίες.

Αυτά, σε συνδυασμό και με τον αριθμό των στρατευμάτων που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο, δημιουργούν συμπαγές στρατιωτικό δυναμικό, προετοιμάζοντας σε μελλοντική δοθείσα ευκαιρία ακόμα και έναν «Αττίλα 3»…

Το γεγονός ότι η Τουρκία αναβαθμίζει επικίνδυνα την παρουσία της στην Κύπρο δεν φαίνεται να ανησυχεί μόνο την Αθήνα και τη Λευκωσία, αλλά κι άλλες χώρες της περιοχής και ευρύτερα. Το ζήτημα αναφέρει συνεχώς η Αθήνα και στις επαφές της με τις χώρες του Κόλπου. Το καθεστώς Ερντογάν ενεργεί ετεροβαρώς αποσταθεροποιητικά και ως εκ τούτου δεν μπορεί τέτοιες ενέργειες να μείνουν αναπάντητες…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This