Γαλλία: Επιχείρησαν να δολοφονήσουν blogger που ασκεί κριτική στον δικτάτορα Αλίεφ του Αζερμπαϊτζάν

Δύο πληρωμένοι δολοφόνοι – ο ένας τουρκικής καταγωγής

Must Read

…και η Ελλάδα συνεχίζει να ψωνίζει φυσικό αέριο από τον παράφρονα τύραννο του Αζερμπαϊτζάν!

Μετά τη σύλληψη στη Γαλλία, στις 12 Ιουνίου, δύο ανδρών με την υποψία ότι στάλθηκαν για να σκοτώσουν τον Mahammad Mirzali, έναν ακτιβιστή μπλόγκερ από το Αζερμπαϊτζάν που είναι πρόσφυγας στη Γαλλία, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) ζητούν αυτή την τελευταία προφανή απόπειρα δολοφονίας του Mirzali στη γαλλική επικράτεια να αντιμετωπιστεί από τις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Αζερμπαϊτζάν στο ανώτατο επίπεδο.

Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τους δύο ύποπτους δολοφόνους στις 12 Ιουνίου σε διόδια αυτοκινητόδρομου κοντά στην Ανζέ, 90 χλμ. ανατολικά της Νάντης, της βορειοδυτικής πόλης όπου ζει τώρα ο Μαχάμαντ Μιρζαλί – ένας σφοδρός επικριτής του δικτάτορα του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ.

Ο ένας ήταν από το Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος ήταν οπλισμένος με πιστόλι. Ο άλλος ήταν Μολδαβός τουρκικής καταγωγής. Και οι δύο οδηγούσαν αυτοκίνητα με πολωνική άδεια και είχαν ως προορισμό τους τη διεύθυνση του Mirzali στις συσκευές GPS τους.

Ο ένας είχε επίσης μια φωτογραφία του Mirzali στο τηλέφωνό του, όπως έμαθε η RSF από τον Mirzali, ο οποίος ενημερώθηκε από την αστυνομία για τις συλλήψεις και ο οποίος είπε στην RSF ότι ήταν ακόμα «σε κατάσταση σοκ». Ο ένας φέρεται να συνελήφθη με την κατηγορία της απαγωγής το 2018 στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΜΜΕ του Αζερμπαϊτζάν της εποχής.

Ο ακτιβιστής από το Αζερμπαϊτζάν που επιχείρησαν να δολοφονήσουν στη Γαλλία για τρίτη φορά

«Όλα φαίνεται να δείχνουν ότι αυτή ήταν μια ακόμη απόπειρα δολοφονίας του Μαχάμαντ Μιρζαλί, η τρίτη απόπειρα, εξίσου τρομακτική με τις δύο προηγούμενες», δήλωσε η Jeanne Cavelier, επικεφαλής του γραφείου της RSF για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Εστάλη ομάδα δολοφόνων από το εξωτερικό για να στοχεύσει έναν μπλόγκερ στον οποίο δόθηκε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία λόγω της κριτικής του στον Ιλχάμ Αλίεφ. Αυτή η υπόθεση πρέπει να αντιμετωπιστεί στο ανώτατο κρατικό επίπεδο».

Ο Mirzali είπε στο RSF ότι λαμβάνει «κατά μέσο όρο 2.000 απειλητικά μηνύματα την ημέρα, ειδικά στο YouTube». Είπε ότι η τυπική απειλή αποτελείται από μια φωτογραφία προφίλ με ένα καλάσνικοφ συνοδευόμενη από ορισμένες σαφώς απειλητικές λέξεις όπως «είμαι εδώ».

Ο Μιρζαλί χρειάστηκε να νοσηλευτεί μετά τη δεύτερη από τις δύο προηγούμενες απόπειρες δολοφονίας, κατά την οποία μαχαιρώθηκε στο κέντρο της Νάντης τον Μάρτιο του 2021. Τέσσερις άνδρες – τρεις από τους οποίους γεννήθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν και ένας γεννήθηκε στη Γεωργία – συνελήφθησαν σε σχέση με αυτό επίθεση και κατηγορήθηκαν για «απόπειρα ανθρωποκτονίας από οργανωμένη συμμορία».

Ο Πρόεδρος Αλίεφ καταστέλλει ανελέητα την ελευθερία του λόγου και την ελευθερία του Τύπου στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στις απόπειρες δολοφονίας του Μιρζαλί, ο οποίος ωστόσο έχει μηνυθεί από τους συμμάχους του Αλίεφ στη Γαλλία. Μια μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση που άσκησε ένας πρώην υφυπουργός Οικονομίας του Αζερμπαϊτζάν κατά του Μιρζαλί κρίθηκε απαράδεκτη από γαλλικό δικαστήριο την περασμένη εβδομάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δικτάτορας φαίνεται να συνδέεται περιέργως με δολοφονίες δημοσιογράφων. Είχε προηγηθεί η δολοφονία της ηρωίδας δημοσιογράφο από τη Μάλτα, της Δάφνης Καρουάνα Γκαλιθία, Η οποία είχε αποκαλύψει τους μαύρους λογαριασμούς του δικτάτορα και την φερόμενη δωροδοκία αρκετών δυτικών αξιωματούχων με το ιλιγγιώδες ποσό των 4 δις ευρώ.

Με τόσα λεφτά μίζας, μην απορείτε πως η Ελλάδα ψωνίζει ακόμα πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τον δικτάτορα Αλίεφ, ο οποίος μάλιστα έφτασε στο αίσχιστο επίπεδο προκλήσεις, να ταπείνωση τον Έλληνα πρέσβη στο Μπακού για λογαριασμό της Τουρκίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This