Gazprom: Φωτιά σε εγκαταστάσεις της στη Σιβηρία – Απειλές για επιπλέον κλείσιμο της στρόφιγγας προς Ευρώπη

Ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του Nord Stream 1

Must Read

Στις φλόγες τυλίχθηκαν σήμερα οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Ρωσία, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, όταν σημειώθηκε έκρηξη σε αγωγό της Gazprom στη Σιβηρία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού, η φωτιά ξέσπασε κατά τις 2:30 τα ξημερώματα της Πέμπτης στο κοίτασμα φυσικού αερίου Urengoyskoye που βρίσκεται στην περιοχή Yamalo-Nenets της Σιβηρίας, με την DailyMail να αναφέρει πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργό κοίτασμα φυσικού αερίου στον κόσμο (10 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), με προμήθειες που προορίζονται κυρίως για την Ευρώπη, μέσω του αγωγού Yamal-Europe.

Οι εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν άμεσα και σήμανε συναγερμός, με την Gazprom να τονίζει πως η φωτιά τέθηκε γρήγορα υπό περιορισμό, προσθέτοντας ότι, παρά την έκρηξη, δεν υπήρξε διακοπή στον εφοδιασμό. Κι ενώ η ρωσική εταιρεία ακόμη αναλύει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από τη φωτιά, υπάρχουν -δικαιολογημένοι- φόβοι για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές του αερίου στην Ευρώπη.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

https://youtu.be/0DLzlec0NBQ

Απειλεί ο επικεφαλής της εταιρείας: «Δικό μας το προϊόν, δικοί μας οι κανόνες»

Των επιλογών του ομίλου του υπεραμύνθηκε σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ (κεντρική φωτο), τονίζοντας, χαρακτηριστικά, στη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης «το προϊόν μας, οι κανόνες μας. Δεν παίζουμε σύμφωνα με κανόνες που δεν έχουμε φτιάξει».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «η Ρωσία είναι ένας αξιόπιστος πάροχος ενέργειας για τους φίλους της», σε μια παραλλαγή του δόγματος που επαναλαμβάνει η Gazprom εδώ και χρόνια για την αξιοπιστία του ομίλου για τους πελάτες του.

Νωρίτερα σήμερα, ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  μιλώντας στο φόρουμ τόνισε πως παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο να διακοπεί πλήρως η λειτουργία του Nord Stream 1. Η Gazprom, εξάλλου, έχει ήδη διακόψει τις παραδόσεις αερίου σε πολλούς Ευρωπαίους πελάτες της που αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως απαιτεί, πλέον, το Κρεμλίνο, «απαντώντας» στις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας.

Σε αυτό προστίθεται η μείωση αυτή την εβδομάδα κατά 60% του αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με την Gazprom να υποστηρίζει πως αυτό οφείλεται σε δυσκολίες με τις τουρμπίνες του γερμανικού ομίλου Siemens, που οφείλονται στις δυτικές κυρώσεις. «Σήμερα, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιλυθεί η κατάσταση αυτή», δήλωσε ο Μίλερ, λέγοντας πως «η Siemens παραμένει σιωπηλή».

Την ίδια ώρα, τα έσοδα της Ρωσίας κάθε άλλο παρά έχουν επηρεαστεί από αυτή την πτώση των παραδόσεων αερίου, λόγω της «εκτόξευσης» των τιμών του φυσικού αερίου, με το Κρεμλίνο να νιώθει δικαιωμένο που είχε προβλέψει πως οι αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών θα πλήξουν περισσότερο απ’ όλους τους ίδιους τους πληθυσμούς των χωρών τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This