Κατάφερε να μιλήσει ο Σαλμάν Ρουσντί – Αθώος δηλώνει ο συλληφθέντας για τη δολοφονική επίθεση

Must Read

Αθώος για την κατηγορία της «απόπειρας φόνου» κατά του συγγραφέα, Σαλμάν Ρούσντι (Salman Rushdie) δηλώνει ο δράστης της επίθεσης, ένας νεαρός Αμερικανός λιβανικής καταγωγής, που οδηγήθηκε σε δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο 24χρονος Χάντι Ματάρ, που ζει στο Νιού Τζέρσεϊ, εμφανίσθηκε στο δικαστήριο της Τσοτόκουα με τη μαυρόασπρη ριγέ στολή του καταδίκου, με χειροπέδες και μάσκα και χωρίς να πει λέξη. Δήλωσε «αθώος» μέσω του συνηγόρου του και θα εμφανιστεί και πάλι ενώπιον του δικαστηρίου στις 19 Αυγούστου.

Οι εισαγγελείς θεωρούν πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σε πολιτιστικό κέντρο της Τσοτόκουα, όπου ο Ρούσντι επρόκειτο να δώσει μια διάλεξη, ήταν προμελετημένη.

 

Είπε μερικές λέξεις ο συγγραφέας

Ο Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος απειλείται με θάνατο από το 1989 που το Ιράν εξέδωσε σχετικό θρησκευτικό διάταγμα (φετφά) ένα χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου του συγγραφέα «Σατανικοί στίχοι», μαχαιρώθηκε δέκα φορές την Παρασκευή, σε μια επίθεση που προκάλεσε αγανάκτηση στη Δύση, αλλά χαιρετίστηκε από εξτρεμιστές στο Ιράν και το Πακιστάν.

Χθες, Σάββατο, οι αρχές και οι οικείοι του Σαλμάν Ρούσντι δεν έκαναν δηλώσεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Βρετανού συγγραφέα, που έχει πολιτογραφηθεί Αμερικανός. Μεταφέρθηκε την Παρασκευή στο νοσοκομείο στο Ήρι της Πενσιλβάνιας, στην όχθη της λίμνης που χωρίζει τις ΗΠΑ από τον Καναδά, και τέθηκε σε αναπνευστική υποστήριξη.

Πάντως ο λογοτεχνικός πράκτοράς του Άντριου Γουάιλι, ο οποίος είχε εκφράσει το βράδυ της Παρασκευής πολλές ανησυχίες μιλώντας στους New York Times –«ο Σαλμάν θα χάσει πιθανόν ένα μάτι, τα νεύρα στο μπράτσο του έχουν κοπεί και μαχαιρώθηκε στο ήπαρ»– είπε απλώς στους NYT πως ο πελάτης του άρχισε και πάλι χθες το βράδυ να μιλάει, χωρίς να διευκρινίσει αν βγήκε ή όχι από τον αναπνευστήρα.

Συμπτωματικά το γερμανικό περιοδικό Stern είχε πάρει συνέντευξη από τον Ρούσντι μερικές ημέρες πριν από την επίθεση: «Από τότε που ζω στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχω πια πρόβλημα (…) Η ζωή μου είναι και πάλι φυσιολογική», διαβεβαιώνει ο συγγραφέας στη συνέντευξη αυτή που θα δημοσιευτεί στις 18 Αυγούστου, ενώ δηλώνει «αισιόδοξος» παρά «τις καθημερινές θανατικές απειλές».

Ο φετφάς του Ιράν ουδέποτε ήρθη και πολλοί μεταφραστές των βιβλίων του Ρούσντι τραυματίσθηκαν από επιθέσεις, ακόμη και σκοτώθηκαν, όπως ο Ιάπωνας Χιρόσι Ιγκαράσι που μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου το 1991. Στις Ηνωμένες Πολιτείες η Amazon έκανε λόγο για αύξηση των παραγγελιών για τους «Σατανικούς στίχους» και το νεοϋορκέζικο βιβλιοπωλείο Strand Bookstore δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «άνθρωποι έρχονται να δουν τι έχει γράψει και να μάθουν τι απ’ αυτά έχουμε» σε στοκ.

Δείτε ακόμη: Απειλούν και την Τζ. Κ. Ρόουλινγκ μετά την επίθεση στον Σαλμάν Ρουσντί – «Μην ανησυχείς, θα είσαι η επόμενη»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This