«Ένεση» ρευστού στην Τουρκία από τη Νότια Κορέα

Μεταφέρει 780 εκατ. δολάρια στην τουρκική Κεντρική Τράπεζα

Must Read

Η Νότια Κορέα πραγματοποίησε μεταφορά αξίας 780 εκατομμυρίων δολαρίων στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας την περασμένη εβδομάδα, μέρος των συμφωνηθέντων 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής που υπογράφηκε το 2021, δήλωσαν δύο τραπεζίτες στο Reuters.

Το συνολικό ποσό που μεταφέρθηκε στην Τουρκία από τη Νότια Κορέα στο πλαίσιο της συμφωνίας ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια, δήλωσαν τραπεζίτες, επικαλούμενοι υπολογισμούς που βασίζονται στον ισολογισμό και τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει συμφωνίες ανταλλαγής σε τοπικά νομίσματα με αρκετούς από τους ομολόγους της, συνολικής αξίας 28 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Υπέγραψε συμφωνία με την Κίνα για 6 δισεκατομμύρια δολάρια, με το Κατάρ για 15 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα αποθεματικά της τουρκικής κεντρικής τράπεζας μειώθηκαν απότομα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω των παρεμβάσεων στην αγορά συνολικού ύψους 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019-2020 για τη στήριξη της λίρας. Έχει κάνει πιο έμμεσα βήματα για να σταματήσει την πτώση του νομίσματος φέτος, αναλαμβάνοντας έναν πιο κυρίαρχο ρόλο στην αγορά συναλλάγματος.

Τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματά της ανήλθαν στα 9,72 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Πέμπτης, από το χαμηλό 20ετίας των 6,07 δισεκατομμυρίων δολαρίων που άγγιξαν τον Ιούλιο.

Η τουρκική τράπεζα έχει δημιουργήσει τα αποθεματικά της μέσω συμφωνιών ανταλλαγής και πιο πρόσφατα μέσω νέων λογαριασμών depo σε δολάρια ή ευρώ. Σε περιόδους που τα αποθεματικά αυξάνονταν, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πει ότι «φιλικές χώρες (σ.σ. όπως Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία) υποστηρίζουν» την κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This