«Επικοινωνιακή» επίθεση Ερντογάν στο Αιγαίο!

Η Άγκυρα ξεδιπλώνει τη νέα στρατηγική της κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας - Πώς ο «σουλτάνος» και τα φερέφωνά του προσπαθούν να εδραιώσουν τις παράνομες βλέψεις τους

Must Read

Παρακολουθώντας κάποιος τους διάφορους Ελληνες γεωπολιτικούς αναλυτές, που λόγω αναγνωρισιμότητας μονοπωλούν τις προτιμήσεις των ελληνικών τηλεοπτικών δικτύων στις ενημερωτικές ζώνες των καναλιών, διερωτάται εάν η ελληνική κοινή γνώμη καθοδηγείται από διάσημους ηλιθίους, από τους οποίους διαπλάθεται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να παραμένει ήσυχη και αδρανής μπροστά στην ολοένα και εντεινόμενη υπαρκτή τουρκική απειλή.

  • Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Οι αναλυτές αυτοί αποδίδουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις «επιστημονικές» προσεγγίσεις τους την αδιάκοπη, έξαλλη ρητορική του Τούρκου προέδρου Ερντογάν εις βάρος της χώρας μας στην επερχόμενη το 2023 εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία και στην προσπάθειά του να κερδίσει το εθνικιστικό ακροατήριο στη χώρα του. Οι αφελείς αυτοί «επιστήμονες» με τις απόψεις που εκφράζουν υποστηρίζουν είτε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί να κλέψει ψήφους από τα εθνικιστικά κόμματα είτε ότι έχει βρει στο «πρόσωπο» της Ελλάδας τον πιο «βολικό εχθρό», γεγονός που αξιοποιεί για να δυναμώσει τη θέση του στο εσωτερικό.

Ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να αναρωτηθούν: «Μα γιατί ο Ερντογάν να θεωρεί ότι θα κερδίσει την επερχόμενη προεδρική εκλογική μάχη με λόγια πολέμου και όχι ειρήνης, και μάλιστα εναντίον μιας χώρας που υποστηρίζει το δήθεν ακόμα ζωντανό στρατηγικό αίτημα της χώρας του να ενταχθεί στην Ε.Ε.;» Οι αναλύσεις αυτών των «αναλυτών» οδηγούν τον λαό στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις να θεωρεί τον Ερντογάν κάτι ανάμεσα σε παρανοϊκό ή και βλάκα, που εκστομίζει κάθε μέρα «ό,τι του κατέβει» και επομένως δεν χρειάζεται να του δίνουμε σημασία…

Τα διάφορα «θα έρθουμε μια νύχτα, ξαφνικά», «η Ελλάδα είναι πιόνι ξένων δυνάμεων», «οι Ελληνες να διδαχθούν από την Ιστορία, όταν τους πετάξαμε στη θάλασσα», «η Ελλάδα δεν μπορεί να συναγωνιστεί την Τουρκία σε οποιοδήποτε επίπεδο», «η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις εις βάρος της Τουρκίας στο Αιγαίο», κ.λπ. είναι λόγια ενός «τρελού» ή δηλώσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο που υπηρετεί καθορισμένους στόχους;

Ταγίπ Ερντογάν

Περί τις 11.000 παραβιάσεις του ΕΑΧ και εκατοντάδες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών

Παράλληλα η αυλαία του 2022 βρίσκει τα στατιστικά των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΑΧ) και τα καταγεγραμμένα στοιχεία από τις λοιπές παράνομες συμπεριφορές της Τουρκίας στα ύψη. Το 2022 κλείνει με 11.000 παραβιάσεις του ΕΑΧ, με εκατοντάδες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος και με αντίστοιχου μεγέθους παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας εντός του FIR Αθηνών.

Κανένα άλλο σοβαρό κράτος δεν θα μπορούσε να ανεχθεί τέτοια συμπεριφορά, πρωτοφανή σε διάρκεια και ένταση, χωρίς να αντιδρά με τρόπο που θα αναιρούσε οριστικά και αμετάκλητα αυτή την εξωτερική βιαιότητα εις βάρος του. Θα ενεργούσε ακαριαία, χωρίς περιθώρια παρερμηνειών, κόβοντας τελειωτικά την όρεξη για περισσότερα «παιχνίδια» κάθε επίδοξου επιδρομέα…

Δυστυχώς, οι αναλύσεις που φτάνουν μέσω τηλεόρασης στον λαό δεν είναι οι εμπεριστατωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις που κυκλοφορούν στα στρατιωτικά επιτελεία και εκπονούνται από ειδικευμένους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει τον πόλεμο στο πεδίο και όχι σε πάνελ τηλεοπτικών μαϊντανών. Σε αυτές τις στρατιωτικές αναλύσεις η ρητορική του Τούρκου προέδρου εις βάρος της χώρας δεν αντιμετωπίζεται ως «περιστασιακή», ούτε ο ίδιος ως «τρελός».

Τονίζουν ότι η ρητορική του Τούρκου προέδρου εντάσσεται στο πλαίσιο της «εθνικής στρατηγικής της Τουρκίας», την οποία έχει θέσει σε εφαρμογή μεθοδικά, καλύπτοντας όλους τους τομείς που απαιτεί μια ολιστική προσέγγιση.

Με την τουρκική επιθετικότητα να εκδηλώνεται σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων επί τρία συνεχή έτη, τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που προκύπτουν αποδεικνύουν ότι η τουρκική συμπεριφορά καλύπτει όλες τις πτυχές μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής τόσο στο επιχειρησιακό πεδίο όσο και στο πεδίο της επικοινωνίας. Από το τελευταίο καλοκαίρι ο Ερντογάν ξεδίπλωσε ακόμα μία πτυχή της στρατηγικής του εξαπολύοντας συνεχείς κατηγορίες κατά της δήθεν επιθετικής συμπεριφοράς της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Πέρα από την παραβατική συμπεριφορά στο πεδίο, τις συνεχείς παραβάσεις εντός του FIR Αθηνών, τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου στο Αιγαίο και τις συνεχιζόμενες υπερπτήσεις, η Αγκυρα του Τ. Ερντογάν εφαρμόζει παράλληλα μια καλά επεξεργασμένη επικοινωνιακή τακτική σε ό,τι αφορά τις παράνομες βλέψεις της στο Αιγαίο.
Το πιπίλισμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, που συνδυάζεται με τις γνωστές απειλές, ύβρεις και λεκτικές βαρβαρότητες, συνοδεύεται πλέον με καθημερινές κατηγορίες εναντίον της Ελλάδας ότι δήθεν «ασχημονεί» κατά της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν, ο Ακάρ και οι λοιποί Τούρκοι αξιωματούχοι διαμαρτύρονται σκόπιμα με δημόσιες δηλώσεις τους για τη δήθεν κακή συμπεριφορά της Ελλάδας στη… δική της θάλασσα. Με τον τρόπο αυτόν επιδιώκουν να εγκαταστήσουν στερεότυπο, ότι το Αιγαίο είναι τουρκικό και η Ελλάδα βρίσκεται παράνομα εκεί…

Το νεο-οθωμανικό όραμα με τη «Γαλάζια Πατρίδα»

Στις διάφορες φιέστες που διοργανώνει ο Τούρκος πρόεδρος, πέρα από τις προκλήσεις και τις απειλές που εκστομίζει εναντίον της Ελλάδας, δεν παραλείπει να αναφερθεί στο Αιγαίο σαν να είναι… τουρκική θάλασσα.

Ακόμη και στη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου η τουρκική προεδρία πρόβαλε με οπτικό υλικό το νεο-οθωμανικό όραμά της, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και την ίδια την ελληνική παρουσία στο ελληνικό αρχιπέλαγος. Στο βίντεο που έδωσε η τουρκική προεδρία με αφορμή τους εορτασμούς επισημαίνεται μεταξύ άλλων: «Το Αιγαίο είναι δικό μας».

Ακούγεται ακόμα το σύνθημα «τη “Γαλάζια Πατρίδα” τη χαράξαμε στις θάλασσές μας», ενώ επιχειρείται οικειοποίηση ακόμα και των συμβόλων του Βυζαντίου: «Ημασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην Ιστορία… Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς» αναφέρεται στο βίντεο. Εάν η κυρίαρχη άποψη είναι ότι ο Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτές τις κορόνες απλώς για προεκλογικούς λόγους, τότε η κατάληξη δεν θα είναι διαφορετική από αυτήν του… Βυζαντίου!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This