Αποκολλήθηκε στην Ανταρκτική παγόβουνο με μέγεθος 15 φορές η έκταση του Παρισιού!

Τα λέει η Γκρέτα Τούνμπεργκ, αλλά ποιος την ακούει...

Must Read

H κλιματική αλλαγή είναι εδώ και ο πλανήτης μας μάς το θυμίζει καθημερινά με ποικίλους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, η χθεσινή αποκόλληση ενός τεράστιου παγόβουνου την Ανταρκτική, μεγέθους 15 φορές όσο η έκταση του Παρισιού! 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Βρετανική Επιθεώρηση Ανταρκτικής (BAS), το παγόβουνο, μεγέθους 1.550 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αποκολλήθηκε όταν η παλίρροια διεύρυνε μια προϋπάρχουσα ρωγμή στον πάγο, την αποκαλούμενη Chasm-1, ανέφερε ο οργανισμός που ασχολείται με την έρευνα των πολικών περιοχών. Σύμφωνα με την BAS, πριν από δύο χρόνια, ένα παγόβουνο περίπου ίδιου μεγέθους είχε σχηματιστεί στην ίδια ζώνη, την αποκαλούμενη «Τράπεζα Πάγου Μπραντ», όπου βρίσκεται ο βρετανικός ερευνητικός σταθμός Χάλεϊ.

Οι παγετωνολόγοι που βρίσκονται στην περιοχή από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, παρατηρούν εδώ και περίπου 10 χρόνια την εξέλιξη των ρωγμών στον πάγο. Μάλιστα, το 2016 η BAS αποφάσισε να μετακινήσει κατά 20 χιλιόμετρα τον σταθμό Χάλεϊ, φοβούμενη ότι, επειδή λιώνουν οι πάγοι, μπορεί να κατέληγε να… πλέει πάνω σε κάποιο παγόβουνο. «Η αποκόλληση αυτή ήταν αναμενόμενη και συνιστά μια φυσιολογική συμπεριφορά της “Τράπεζας Πάγου Μπραντ”», εξήγησε ο Ντόμινικ Χότζον επιστήμονας ειδικός στους πάγους.

Η Ανταρτική υφίσταται τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πέρσι καταγράφηκαν εκεί θερμοκρασίες-ρεκόρ. Το 2021, το πλήρες λιώσιμο ενός παγόβουνου, σε απόσταση 4.000 χιλιομέτρων από το σημείο απ’ όπου αποκολλήθηκε το 2017, ελευθέρωσε περισσότερους από 150 δισεκατομμύρια τόνους γλυκού νερού, κάτι που ανησύχησε  σοβαρά τους επιστήμονες, καθώς δεν γνώριζαν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις στο εύθραυστο οικοσύστημα της περιοχής.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This