Αποκάλυψη Πομπέο: Όταν παραλίγο να σπάσει την πόρτα στο γραφείο του Ερντογάν!

«Χωρίς άδεια, περπάτησα στον διάδρομο και προσπάθησα να σπρώξω την πόρτα του δωματίου στο οποίο συναντιόντουσαν ο Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος»

Must Read

Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τον τίτλο «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love» και περιλαμβάνουν αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Ενδιαφέρον έχει το περιστατικό που διηγείται ο Πομπέο και συνέβη στο Προεδρικό της Τουρκίας. Όπως εξηγεί, τον Οκτώβριο του 2019 η κυβέρνηση Τραμπ έπεισε τον Ταγίπ Ερντογάν να υπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία, μετά από τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη περιοχών που προηγουμένως ελέγχονταν από τον αμερικανικό στρατό.

Τότε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, καθώς ο Ερντογάν τον έπεισε ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε ηττηθεί και η Τουρκία μπορούσε να φυλάξει τις περιοχές που εκκενώθηκαν από τους Αμερικανούς.

Η τουρκική στρατιωτική επίθεση εξόργισε την αμερικανική κοινή γνώμη και το Πεντάγωνο που πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να στείλει τους Πενς και Πομπέο στην Άγκυρα για να συζητήσουν τον τρόπο διεξόδου.

Σε αυτή τη συνάντηση ο Πομπέο προσπάθησε να σπάσει μια κλειδωμένη πόρτα στο προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας για να φτάσει στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, που είχε τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο και που κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει: «Όταν φτάσαμε στο παλάτι του Ερντογάν, ζήτησε να συναντηθούνε ιδιαιτέρως με τον αντιπρόεδρο για «λίγα λεπτά». Μετά από περίπου μισή ώρα, είπα στους οικοδεσπότες μας ότι έπρεπε να δω τον αντιπρόεδρο. Καμία τύχη. Πέρασαν άλλα είκοσι λεπτά και τώρα ήμουν αποφασισμένος. Χωρίς άδεια, περπάτησα στον διάδρομο και προσπάθησα να σπρώξω την πόρτα του δωματίου στο οποίο συναντιόντουσαν ο Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος. Ήταν κλειδωμένη. Στη συνέχεια είπα στον ομόλογό μου ότι θα σπάσουμε την πόρτα».

Και συνεχίζοντας αναφέρει ότι ανησύχησε μήπως ο Ερντογάν υποχρέωσε τον Πενς να δει το τρίωρο βίντεο με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, το ίδιο που είχε αναγκαστεί και ο Πομπέο να παρακολουθήσει στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία ως διευθυντής της CIA το 2017.

«Το βίντεο ήταν τόσο μεγάλο και τόσο αντιπαθητικό που το θεώρησα κίνδυνο για την ψυχική μου υγεία!», αναφέρει. Η προσπάθεια του Πομπέο τρόμαξε την ομάδα ασφαλείας του, η οποία πίστευε ότι οι Τούρκοι φρουροί θα αντιδρούσαν επιθετικά. Όμως η τουρκική ασφάλεια τον άφησε να περάσει και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσήλθαν στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πενς.

Στο βιβλίο του ο Πομπέο αναφέρεται και στις διαπραγματεύσεις του 2017 μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων, ώστε να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης για την κατάληψη της Ράκα στη βορειοανατολική Συρία από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο Πομπέο λέει ότι η Ουάσιγκτον είχε δύο επιλογές: να συνεργαστεί με τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ή να συνεργαστεί με τον τουρκικό στρατό.

«Ο Ερντογάν και ο Φιντάν (επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών) μου τηλεφώνησαν επανειλημμένα για να μου τονίσουν πώς το PKK -μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ- δεν διέφερε από τις SDF. Ισχυρίστηκαν ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν τις SDF, αυτό θα διέλυε τη σχέση μας με την Τουρκία», γράφει ο Πομπέο.

Όμως το Πεντάγωνο δεν είχε πειστεί ότι οι εκπαιδευμένες από την Τουρκία συριακές δυνάμεις είχαν αρκετή δύναμη για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, οπότε διάλεξαν τη δεύτερη επιλογή.

«Δεν έχω ξαναδεί τόσο θυμό να ξεσπά τόσο γρήγορα σε ένα δωμάτιο. Ο Καλίν και ο Φιντάν εξερράγησαν και στη συνέχεια έφυγαν γρήγορα. Δεν ήταν καλό για τη σχέση μας», γράφει για την αντίδραση της Τουρκίας στην επιλογή της αμερικανικής κυβέρνησης.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This