Τουρκία: Δεκτοί οι όροι της Ακσενέρ – Επιστρέφει στην αντιπολιτευτική συμμαχία των έξι!

Από ώρα σε ώρα αναμένεται πλέον η επίσημη ανακοίνωση του αντιπάλου του Ερντογάν

Must Read

Νέα ανατροπή στο τρέχον πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία, καθώς, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Μεράλ Ακσενέρ φέρεται να επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους υπολοίπους εκπροσώπους του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, καθώς οι όροι της είναι πολύ πιθανόν να γίνουν αποδεκτοί.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Reuters, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της χώρας αποδέχθηκε την πρόταση της επικεφαλής του Καλού Κόμματος (İYİ) να ανακοινωθούν ως Αντιπρόεδροι οι Δήμαρχοι Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου και Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, ώστε να γίνουν οι δύο εκτελεστικοί αντιπρόεδροι σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του CHP στο διεθνές πρακτορείο.

Όπως όλα δείχνουν, η κρίση που ξεκίνησε όταν η Μεράλ Ακσενέρ αποχώρησε από τη συνεδρίαση της Εθνικής Συμμαχίας των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει, πλέον, επιλυθεί. Λίγα λεπτά πριν από τη συνάντηση των ηγετών του CHP, του Κόμματος Ευθύνης, του Κόμματος DEVA, του Κόμματος του Μέλλοντος και του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ιμάμογλου και ο Γιαβάς επισκέφθηκαν την πρόεδρο του κόμματος İYİ.

Η συνάντηση των πέντε κομμάτων, η οποία επρόκειτο να συγκληθεί σήμερα στις 14:00, αναβλήθηκε για τις 15:00 (τοπική ώρα), προκειμένου να αναμένει το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής. Με την επίσκεψη των δύο δημάρχων, η φόρμουλα για την επιστροφή της Ακσενέρ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέστη σαφής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ο πρόεδρος της ομάδας του κόμματος İYİ, Ισμαήλ Τατλίογλου, η Μεράλ Ακσενέρ πρότεινε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να ανακοινώσει ότι οι Δήμαρχοι Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης θα είναι στο υπουργικό συμβούλιο ως αντιπρόεδροι, ενώ θα ανακοινώνει την υποψηφιότητά του ως αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν για το χρίσμα του προέδρου της Τουρκίας.




Το μόνο «πρόβλημα»

Αξίζει να αναφερθεί πως, σύμφωνα με τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του CHP Ιμπραΐμ Καμπόγλου, η πρόταση της Ακσενέρ παρουσιάζει κάποια ζητήματα, καθώς οι δύο δήμαρχοι δεν χρειάζεται μεν να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους μέχρι τις εκλογές, καθώς δεν έχουν επισήμως την ιδιότητα του υποψήφιου αντιπροέδρου, αλλά, στην περίπτωση που διοριστούν ως αντιπρόεδροι μετά τις εκλογές, θα πρέπει να το κάνουν.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Συνταγματολόγο, ο «καθυστερημένος» διορισμός των Γιαβάς και Ιμάμογλου ως αντιπροέδρων μπορεί, επίσης, να θεωρηθεί ως φόρμουλα, επειδή 10 μήνες μετά από τις προεδρικές εκλογές αναμένεται να γίνουν και οι δημοτικές εκλογές.

Συνοψίζοντας, εάν δοθεί εκ των προτέρων η υπόσχεση ότι θα διοριστούν ως αντιπρόεδροι μετά από 10 μήνες, αυτό μπορεί να εφαρμοστεί. Η μόνη άλλη λύση είναι να γίνει μια τροποποίηση του νόμου, ώστε η Δημαρχία και η Αντιπροεδρία να γίνονται μαζί, σύμφωνα με τον ίδιο.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This