Όπλα στο Αζερμπαϊτζάν εξάγει το Ισραήλ, για να τα χρησιμοποιεί κατά της Αρμενίας

Σε αντάλλαγμα το Μπακού πουλά στο Ισραήλ καύσιμα, ενώ μοιράζεται πληροφορίες που συλλέγει για το γειτονικό Ιράν

Must Read

Πάνω από 90 πτήσεις από την εταιρεία εμπορευμάτων της Azeri Silk Way Airlines έχουν προσγειωθεί στο νότιο αεροδρόμιο Ovda του Ισραήλ τα τελευταία επτά χρόνια.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ανέφερε ότι η Silk Way Airlines είναι μια από τις λίγες ξένες εταιρείες που προσγειώνονται στην Ovda και έχουν άδεια να μεταφέρουν εκρηκτικά στον εναέριο χώρο του Ισραήλ.

Η έκθεση σημειώνει ότι η Ovda είναι η μόνη ισραηλινή αεροπορική βάση που είναι εξουσιοδοτημένη να δέχεται και να εκτελεί εξερχόμενες και εισερχόμενες πτήσεις που μεταφέρουν εκρηκτικά. Σε αντίθεση με την Ovda, που βρίσκεται στην έρημο Negev, η κύρια πύλη του Ισραήλ, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, βρίσκεται σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή στο κέντρο της χώρας, γι’ αυτό και δεν επιτρέπεται να προσγειώνονται εκεί φορτηγά αεροπλάνα που μεταφέρουν εκρηκτικά. Επίσης, η Ovda χρησιμεύει ταυτόχρονα ως αεροπορική βάση, τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές πτήσεις.

Η έκθεση της Haaretz σημειώνει, ωστόσο, ότι τρεις εβδομαδιαίες πτήσεις της Silk Way Airlines εκτελούνται μεταξύ του αεροδρομίου στο Μπακού και του Μπεν Γκουριόν.

Η έκθεση έρχεται καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται ξανά μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Δεν είναι μυστικό ότι οι δεσμοί μεταξύ Μπακού και Ισραήλ έχουν βαθύνει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, αν και μεγάλο μέρος του πεδίου αυτών των σχέσεων έχει διατηρηθεί διακριτικό. Το Αζερμπαϊτζάν μοιράζεται σύνορα με το Ιράν και είναι ένα σημαντικό σιιτικό κράτος, αν και η παραλλαγή του σιιτικού Ισλάμ που ασκείται εκεί είναι σημαντικά πιο μετριοπαθής από τον ριζοσπαστικό σιιτισμό του Ιράν. Ως εκ τούτου, η Ιερουσαλήμ θεωρεί το Μπακού σημαντικό εταίρο ασφάλειας και στρατηγικής.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης αποκάλυψε το 2021 ότι το Ισραήλ πουλάει όπλα στο Αζερμπαϊτζάν και σε αντάλλαγμα το Μπακού πουλά στο Ισραήλ καύσιμα, ενώ είτε μοιράζεται είτε ενεργοποιεί τις πληροφορίες που συλλέγει για το γειτονικό Ιράν. Ξένες αναφορές, όπως οι Times του Λονδίνου, ισχυρίστηκαν επίσης ότι το Αζερμπαϊτζάν εξουσιοδότησε τη Μοσάντ να δημιουργήσει γραφείο στη χώρα, αν και οι ισραηλινές αρχές δεν επιβεβαίωσαν ποτέ τέτοιες αναφορές. Το Ισραήλ δεν επιβεβαίωσε ούτε τις δηλώσεις των Αζέρων σχετικά με την πώληση προηγμένων οπλικών συστημάτων στο Μπακού, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων και επιθετικών drones, με τα τελευταία να χρησιμοποιούνται κατά της Αρμενίας στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This