Υποβρύχιο «Titan»: Εντοπίστηκαν συντρίμμια κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού

«Κρίθηκε» η τύχη των πέντε επιβατών;

Must Read

Για τον εύρεση συντριμμιών κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού κάνει λόγο η ακτοφυλακή των ΗΠΑ, την ώρα που οι αγωνιώδεις έρευνες για τoν εντοπισμό του τουριστικού υποβρυχίου «Titan» βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως το σημείο με τα συντρίμμια ανακάλυψε εντός της περιοχής έρευνας το τηλεχειριζόμενο ρομπότ που έστειλε το καναδικό σκάφος Horizon Arctic, ένα από τα ROV, τα μη επανδρωμένα βαθυσκάφη που επιχειρούν επιτόπου τις τελευταίες ώρες, το οποίο και έφτασε στον πυθμένα του Ατλαντικού.

Κι ενώ οι ειδικοί ήδη αξιολογούν τις πληροφορίες, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 -τοπική ώρα- (22.00 ώρα Ελλάδας), για να ενημερώσει για τα τελευταία ευρήματα από την επιχείρηση αναζήτησης του μοιραίου -όπως όλα δείχνουν- υποβρυχίου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν νωρίτερα σήμερα, το οξυγόνο εντός του φέρεται να έχει εξαντληθεί, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η παροχή οξυγόνου στο «Titan» θα σταματούσε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, η ακριβής κατάσταση στο βαθυσκάφος είναι άγνωστη, με τους ειδικούς να επιμένουν ότι οι προβλέψεις σχετικά με τις προμήθειες είναι «ανακριβείς».

Το υποβρύχιο μήκους 6,7 μέτρων της εταιρείας OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε δε κάθε επαφή με το πλοίο υποστήριξης, από το οποίο και αποκολλήθηκε, έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Υπενθυμίζεται πως στο τουριστικό υποβρύχιο επέβαιναν ο πάμπλουτος 58χρονος Βρετανός επιχειρηματίας Χάμις Χάρντινγκ, ο οποίος μεταξύ άλλων, έχει καταδυθεί στην Τάφρο των Μαριανών και έχει πετάξει στο Διάστημα με σκάφος New Shepard της Blue Origin του Τζεφ Μπέζος, ο 77χρονος πρώην δύτης και απόστρατος αξιωματικός του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού Πολ-Ανρί Ναρζολέ, εξπέρ στο ναυάγιο του Τιτανικού, ο 48χρονος Πακιστανός μεγιστάνας και φιλάνθρωπος Σαχζάντα Νταγούντ, αντιπρόεδρος του ομίλου Engro και ο 19χρονος γιος του, Σουλεϊμάν, καθώς και ο 61χρονος Στόκτον Ρας, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της -ιδιοκτήτριας εταιρείας του «Titan»- OceanGate Expeditions.

Η οικογένεια του Χάρντινγκ κατηγορεί την OceanGate ότι άργησε να δηλώσει την εξαφάνιση του υποβρυχίου, καθώς, ενώ οι επικοινωνίες μεταξύ του υποβρυχίου και του σκάφους επιφανείας Polar Prince διακόπηκαν περίπου στις 9.45 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ενημερώθηκε μόλις στις 5.40 το απόγευμα (τοπική ώρα).

Σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του βαθυσκάφους

Όταν ξεκίνησε το -ενδεχομένως τελευταίο- ταξίδι του, το «Titan» διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία. Σημειώνεται πως το 2018 είχαν διατυπωθεί σοβαρά ερωτήματα για την ασφάλειά του, στη διάρκεια συμποσίου ειδικών της βιομηχανίας, ενώ, αργότερα το ίδιο έτος, ο πρώην επικεφαλής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, Ντέιβιντ Λόχριτζ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας, καθώς απολύθηκε, έχοντας εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του βαθυσκάφους.

Μεταξύ άλλων, ο Λόχριτζ είχε υποστηρίξει πως το φινιστρίνι στο μπροστινό μέρος του βαθυσκάφους έχει κατασκευαστεί για να αντέχει την πίεση μέχρι τα 1.300 μέτρα βάθος και όχι στα 4.000 μέτρα, όπου βρίσκεται το ναυάγιο του Τιτανικού.

Παράλληλα, οι αναφορές για «υποβρύχιους ήχους» στην περιοχή εξακολουθούν να διερευνώνται, αλλά πιστεύεται ότι μεγάλο μέρος τους μπορεί να είναι θόρυβος του ωκεανού, ξεκαθάρισε νωρίτερα ο υποναύαρχος Τζον Μάουτζερ στο Sky News.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This