Πλήρης αποκατάσταση των σχέσεων Τουρκίας–Αιγύπτου! Νέα ψυχρολουσία για την Ελλάδα

Εθνική ήττα μεγάλων διαστάσεων – Τι ανακοίνωσαν Άγκυρα και Κάιρο

Must Read

Η Τουρκία και η Αίγυπτος μετά από μήνες συνομιλιών υψηλού επιπέδου, συμφώνησαν σε μια εξέλιξη-κλειδί για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Οι δύο χώρες αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την συμφωνία για αναβάθμιση των διπλωματικών σχέσεών τους και σε επίπεδο πρεσβευτών.

Σε κοινή δήλωση που δημοσίευσε το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Κάιρο και η Άγκυρα ανέφεραν ότι η Τουρκία πρότεινε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρεσβευτή της στο Κάιρο και η Αίγυπτος με τη σειρά της, όρισε τον Αμρ Ελχαμαμί ως πρεσβευτή της στην Άγκυρα.

Οι δύο χώρες αναβάθμισαν τις σχέσεις τους ευθυγραμμιζόμενες με τη συμφωνία που συνήψαν οι πρόεδροί τους Ταγίπ Ερντογάν και Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, πρόσθεσε το τουρκικό υπουργείο.

«Η άνοδος του επιπέδου των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών υλοποιήθηκε σύμφωνα με την απόφαση που έλαβαν οι πρόεδροι των δύο χωρών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση και προστίθεται:

«Αυτό το βήμα στοχεύει στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αντανακλά την αμοιβαία βούληση για βελτίωση των διμερών σχέσεων προς το συμφέρον του τουρκικού και του αιγυπτιακού λαού».

Τουρκία και Αίγυπτος, μπήκαν σε διαδικασία προσέγγισης τη δεκαετία του 2020, έχοντας πραγματοποιήσει συνομιλίες σε υπουργικό επίπεδο πολλές φορές το 2023 στις οποίες διαπραγματεύτηκαν ανοιχτά την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.

Εθνική ήττα

Όπως έχει επισημάνει αρκετές φορές το newsbreak.gr, αυτή η προσέγγιση ανάμεσα σε Τουρκία και Αίγυπτο, είναι «έργο» Μητσοτάκη και η Κυβέρνησή του φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς η αναβάθμιση των σχέσεων Καΐρου-Άγκυρας διαμορφώνει ένα εντελώς νέο σκηνικό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σκηνικό από το οποίο η Ελλάδα «εξαφανίζεται» σιγά-σιγά…

Η Ελλάδα λέει μεν ότι θεωρεί την Αίγυπτο «κομβικό παράγοντα» για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και στον Αραβικό κόσμο, αλλά δεν το δείχνει και δεν το προβάλει. Αρνητικό που πιστώνεται ως εθνική ήττα της χώρας μας και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This