Χριστοδουλίδης προς Ερντογάν: Ας συνεργαστούμε καθοδηγούμενοι από ένα όραμα ειρήνης

Τόνισε την ανάγκη επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό

Must Read

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κάλεσε την Πέμπτη τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «να συνεργαστούν καθοδηγούμενοι από ένα όραμα ειρήνης και να οικοδομήσουν ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες τους, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά την ομιλία στην 78η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «όπως έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι καιρός ο ΟΗΕ να καταστεί κινητήρια δύναμη διαλόγου διορίζοντας, ως πρώτο βήμα, έναν απεσταλμένο για το Κυπριακό, για να διερευνήσει και να προετοιμάσει το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατιας πογράμμισε πως δεσμεύεται να διαπραγματευτεί μια διευθέτηση «που θα διαφυλάσσει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων συμπατριωτών μου —Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων— όλα σε ίση βάση».

«Μια συνολική διευθέτηση που θα τους επιτρέψει να ευημερήσουν σε συνθήκες συνύπαρξης και ειρήνης, χωρίς αναχρονιστικές εξαρτήσεις και σύστημα εγγυήσεων που δεν έχουν θέση σε μια ευρωπαϊκή χώρα» πρόσθεσε.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων βάσει του συμφωνηθέντος πλαισίου, διατηρώντας τα κεκτημένα του προηγούμενου γύρου διαπραγματεύσεων» επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Η πρόσκληση σε Ερντογάν

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως «κανείς δεν έχει να κερδίσει από τις συγκρούσεις και τις διαιρέσεις» για να προσθέσει: «Εμείς και οι γενιές που θα έρθουν μετά από εμάς έχουμε να κερδίσουμε από τον διάλογο, από τις σχέσεις καλής γειτονίας».

«Κύριε Ερντογάν, ας συνεργαστούμε καθοδηγούμενοι από ένα όραμα ειρήνης. Ας οικοδομήσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για τις χώρες μας, μέσω του διαλόγου και του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας» ανέφερε.

Επεσήμανε, δε «βρίσκομαι εδώ σήμερα με ένα σαφή σκοπό και με αποφασιστικότητα: το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση αυτού του κινδύνου αστάθειας που δημιουργείται από την απουσία ειρηνευτικής οδού, είναι να δημιουργήσουμε μια τέτοια οδό, να προωθήσουμε τον διάλογο, μέσω του οποίου οι θέσεις και οι ανησυχίες όλων των πλευρών μπορούν να αντιμετωπιστούν και να συζητηθούν με καλή πίστη».

«Είμαι έτοιμος να διαπραγματευτώ με τόλμη και θάρρος για το κυπριακό πρόβλημα, με καλή πίστη, πάντα εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου του ΟΗΕ και με πλήρη σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούν για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε μια εποχή που η διεθνής νομιμότητα δέχεται επίθεση, το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να υπερισχύουν» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This