Ερντογάν: «Πακέτο» οι αποφάσεις για τα F-16 και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Πιστεύω ότι θετικές εξελίξεις στο θέμα των F-16, όσο και στην τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά, θα ενισχύσουν τη θετική άποψη του Κοινοβουλίου μας για το θέμα» της Σουηδίας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας

Must Read

Ορεξάτος ήταν ο Ταγίπ Ερντογάν στην πτήση της επιστροφής από τη Βουδαπέστη, όπου, μεταξύ άλλων, ο Βίκτορ Όρμπαν του δώρισε ένα άλογο, καθώς μιλώντας στους δημοσιογράφους υποστήριξε πως οι αποφάσεις για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση των αμερικανικών μαχητικών F-16 θα ληφθούν ταυτόχρονα.

Όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος τού ζήτησε να ψηφιστεί η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική εθνοσυνέλευση «με τον ίδιο τρόπο» που οι ΗΠΑ θα περάσουν την απόφαση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία. «Ας αφήσουμε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και τον υπουργό Εξωτερικών μας, Χακάν Φιντάν, να διεξάγουν ταυτόχρονα αυτή τη διαδικασία. Αν διεξάγουμε αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα, θα έχουμε και εμείς την ευκαιρία να το περάσουμε από το Κοινοβούλιο πολύ πιο εύκολα», ανέφερε ο Ερντογάν.

Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε και ένα νέο στοιχείο, υποστηρίζοντας πως «ένα άλλο ζήτημα που περιπλέκει την κοινοβουλευτική διαδικασία, είναι η αρνητική στάση του Καναδά και ορισμένων συμμάχων στις αμυντικές προμήθειες. Όλα αυτά είναι αλληλένδετα μεταξύ τους». «Πιστεύω ότι οι θετικές εξελίξεις που αναμένουμε τόσο στο θέμα των F-16 από τις ΗΠΑ, όσο και στην τήρηση των υποσχέσεων του Καναδά θα ενισχύσουν τη θετική άποψη του Κοινοβουλίου μας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι υποσχέσεις που μας έδωσε η Σουηδία στο Βίλνιους. Αναμένουμε ότι αυτές θα τηρηθούν και παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», δήλωσε σχετικά.

Ο Ερντογάν φέρεται να υποστήριξε πως θετικές εξελίξεις στην πώληση F-16 στην Άγκυρα, καθώς και στο εμπάργκο όπλων που επιβάλλει ο Καναδάς, θα επηρέαζαν αποφασιστικά το τουρκικό κοινοβούλιο στο να κινηθεί προς την επικύρωση του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. «Θετικές εξελίξεις, τις οποίες αναμένουμε τόσο όσον αφορά την προμήθεια από τις ΗΠΑ των F-16 όσο και στις υποσχέσεις του Καναδά για άρση του εμπάργκο όπλων, θα βοηθούσαν το κοινοβούλιό μας να έχει θετική προσέγγιση στη Σουηδία… Όλα αυτά συνδέονται», δήλωσε με νόημα ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είναι λάθος να περιμένει τόσα χρόνια η Τουρκία στην πόρτα της ΕΕ»

Ο Ερντογάν υποστήριξε, επίσης, πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει την ένταξη της Ουκρανίας και της Μολδαβίας στις τάξεις της, ισχυριζόμενος πως η Άγκυρα έχει από καιρό κερδίσει το δικαίωμα να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό συνασπισμό, αλλά την βάζουν να περιμένει για πολιτικούς λόγους.

«Το να τους δοθεί καθεστώς υποψήφιων χωρών δεν σημαίνει ότι θα γίνουν μέλη της ΕΕ. Μια διαδικασία θα αρχίσει με αυτές, θα τις καθυστερήσουν επίσης. Καμιά απ’ αυτές τις χώρες δεν είναι Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, και πρόσθεσε πως «είναι λάθος η Τουρκία, η οποία είναι περισσότερο έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ απ’ ό,τι μερικά κράτη μέλη, να περιμένει επί χρόνια στην πόρτα εξαιτίας πολιτικών εμποδίων».

Ο Ερντογάν ισχυρίσθηκε πως «το στρατηγικό και οικονομικό» δυναμικό της Τουρκίας της έχει από καιρό δώσει επαξίως το δικαίωμα να ενταχθεί στον ευρωπαϊκό συνασπισμό -κάτι για το οποίο η Άγκυρα λέει πως αποτελεί στρατηγικό στόχο της- και πρόσθεσε ότι μπορεί να επιτευχθεί πρόοδος σε αυτή τη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της εξάμηνης προεδρίας της Ουγγαρίας, με την οποία η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις. «Η ΕΕ χρειάζεται να διορθώσει αυτό το λάθος τώρα», τόνισε, σύμφωνα με το γραφείο του.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:
^

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This