Αναγκαστική σίτιση προφυλακισμένων (πρώην) υπουργών διέταξε πολωνικό δικαστήριο

Η πολύκροτη υπόθεση των Καμίνσκι και Βόισικ

Must Read

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Πολωνία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από αναταραχές.

Οι πρόσφατες εκλογές και ουσιαστικά η αλλαγή σκυτάλης δεν φαίνεται να ηρέμησαν το πολιτικό τοπίο, με την Βαρσοβία να είναι ξανά στο επίκεντρο.

Αιτία αυτή την φορά η υπόθεση με δύο προφυλακισμένους πρώην υπουργούς οι οποίοι ξεκίνησαν απεργία πείνας!

Πολωνικό δικαστήριο ωστόσο διέταξε την αναγκαστική σίτιση -όπως λέγεται- και για τους δύο, που παραμένουν κρατούμενοι στην φυλακή. Τουλάχιστον με βάση όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Το είχε συμβεί. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μάριους Καμίνσκι και ο αναπληρωτής του, Ματσέι Βόισικ, συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ βρίσκονταν στο προεδρικό Μέγαρο στην πρωτεύουσα (Βαρσοβία) και οδηγήθηκαν άμεσα στην φυλακή, καθώς καταδικάστηκαν αμφότεροι για κατάχρηση εξουσίας. Οι δυο τους ήταν μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης, του ακροδεξιού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Η φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση -υπό τον Τουσκ- προσπαθεί να ανατρέψει τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων, ειδικά στον δικαστικό τομέα, με στόχο να αποδεσμευτούν δισεκατομμύρια ευρωπαϊκών πόρων για την χώρα! Το PiS επιχείρησε να παρουσιάσει τους Καμίνσκι/Βόισικ ως πολιτικούς κρατουμένους, ένας χαρακτηρισμός που πάντως απορρίπτεται από την νυν κυβέρνηση αλλά και από ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Ενημερώθηκα από την σύζυγο Καμίνσκι ότι εκδόθηκε δικαστική εντολή για την αναγκαστική σίτισή του», ανέφερε ο Ντούντα από το Νταβός της Ελβετίας. «Καλώ και πάλι τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μπόντναρ και τον γενικό εισαγγελέα, ο οποίος έχει την δυνατότητα να τερματίσει την ποινή φυλάκισης, να το κάνουν οποιαδήποτε στιγμή», πρόσθεσε. Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης διερωτήθηκε για ποιο λόγο ο Ντούντα δεν «χρησιμοποιεί» την προεδρική εξουσία του, ώστε να δώσει χάρη στους δύο κραρτούμενους.

Να τονιστεί σε αυτό το σημείο, πως οι Καμίνσκι και Βόισικ καταδικάστηκαν πρώτη φορά για κατάχρηση εξουσίας το 2015 για σοβαρή υπόθεση διαφθοράς σε βάρος τους. Αρνήθηκαν -όπως αναμενόταν- την ενοχή τους και αργότερα ο Ντούντα τούς έδωσε χάρη, με αποτέλεσμα να αναλάβουν ξανά κυβερνητικές θέσεις, στην τότε κυβέρνηση του PiS. Αφότου όμως ανέλαβε την πρωθυπουργία ο Τουσκ, το δικαστήριο ξανάνοιξε την υπόθεσή τους και οι δύο πρώην υπουργοί καταδικάστηκαν τον Δεκέμβριο σε φυλάκιση 2 ετών.

Δείτε βίντεο με την στιγμή της σύληψής τους και από όταν κατευθύνονταν στα κρατητήρια

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This