Παρέμβαση Ελληνοαμερικανών βουλευτών στον Μπάιντεν για το Κυπριακό

Με επιστολή τους ζητάνε να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο ο Κύπριος πρόεδρος για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή

Must Read

Για μια ακόμη φορά οι Ελληνοαμερικανοί βουλευτές μπαίνουν μπροστά στην υπεράσπιση των συμφερόντων του Ελληνισμού.

Νικόλ Μαλλιωτάκη, Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους, και Τζον Σαρμπάνης με επιστολή τους στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, τον παροτρύνουν να προσκαλέσει επίσημα στον Λευκό Οίκο τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, για τα 50 χρόνια της τουρκικής εισβολής στη μεγαλόνησο.

Καλούν ακόμη τον Μπάιντεν να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην επιστολή τους:

«Ως μέλη του Hellenic Caucus του Κογκρέσου, προτρέπουμε τη κυβέρνησή σας να ταυτίσει αυτή τη θλιβερή χρονιά μνήμης με ουσιαστικές ενέργειες που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με έναν από τους πιο αξιόπιστους στρατηγικούς εταίρους μας. Συμφωνούμε με την πρόσφατη δήλωσή σας ότι η αμερικανική ηγεσία είναι αυτό που κρατά τον κόσμο ενωμένο, ότι οι αμερικανικές συμμαχίες είναι αυτές που μας κρατούν, την Αμερική, ασφαλείς. Η επιβεβαίωση του δεσμού μας με βασικούς εταίρους –στην περίπτωση αυτή, την Κυπριακή Δημοκρατία– είναι κρίσιμη για την προβολή των αμερικανικών αξιών και την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας στις πιο πιεστικές προκλήσεις του κόσμου».

Και συνεχίζοντας αναφέρονται στην τουρκική εισβολή: «Στις 20 Ιουλίου 1974, οι τουρκικές δυνάμεις εισέβαλαν σε κυπριακές πόλεις και χωριά, τρέποντας τους νόμιμους κατοίκους τους σε φυγή για να σώσουν τη ζωή τους. Από τότε, οι Κύπριοι έχουν υπομείνει μια μαζική τουρκική κατοχή σε μια συνεχιζόμενη προσβολή της κυριαρχίας και των δημοκρατικών ελευθεριών τους. Η παρατήρησή σας ότι γνωρίζουμε ότι οι σύμμαχοί μας και, ίσως το πιο σημαντικό, οι αντίπαλοι και οι ανταγωνιστές μας παρακολουθούν, δεν θα μπορούσε να ισχύει περισσότερο από ό,τι ισχύει για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο.

Το 2014, γίνατε ο υψηλότερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέφτηκε την Κύπρο από τον τότε αντιπρόεδρο Lyndon B. Johnson το 1962. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, αναγνωρίσατε τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου ως συμμάχου, παρατηρώντας: «Η Κύπρος μπορεί να είναι μια αυξανόμενη δύναμη για ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα ωφελούσε τον κόσμο»…».

Στην επιστολή τους γίνεται εκτενή αναφορά στην προσφορά της Κύπρου στους συμμάχους, καθώς αποτελεί σταθεροποιητική και ειρηνική δύναμη στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Και προτείνουν:

«Πρώτον, σας προτρέπουμε να καλωσορίσετε επίσημα τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο. Μια επίσημη επίσκεψη θα ρίξει ένα ισχυρό φως στην οικοδόμηση της ειρήνης στην Κύπρο και θα καταδείξει το ευρύ ενδιαφέρον της Αμερικής για ειρηνική επίλυση συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα είναι μια σημαντική δήλωση προς τους συμμάχους που απειλούνται από τον αυταρχισμό ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας αποφασιστικός παγκόσμιος ηγέτης που δεσμεύεται για τη διατήρηση και την προώθηση των δημοκρατικών ελευθεριών. Εχετε κάνει περισσότερα από οποιονδήποτε Αμερικανό πρόεδρο στην πρόσφατη μνήμη για να κρούσετε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις απειλές για τη δημοκρατία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Η επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία, βασικό εταίρο σε αυτόν τον συνεχιζόμενο αγώνα, θα επιβεβαιώσει την ακλόνητη δέσμευσή σας για την ενίσχυση των δημοκρατικών αρχών σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή.

Δεύτερον, σας ζητάμε να αξιοποιήσετε τη δύναμη του Πλαισίου 3+1 για να προωθήσετε τα κοινά στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου συγκαλώντας γρήγορα μια Υπουργική Σύνοδο Εξωτερικών 3+1. Σε μια περίοδο αυξανόμενων παγκόσμιων εντάσεων, είναι πιο σημαντικό από ποτέ η προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών χωρών-εταίρων για αμοιβαίους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους, διευκολύνοντας αυτές τις περιφερειακές συνομιλίες.

Τρίτον, επικροτούμε τα πρώτα βήματα για την προσθήκη της Κύπρου στο Πρόγραμμα Απαλλαγής από τη Βίζα μαζί με πολλούς από τους γείτονές της στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό το Πρόγραμμα χρησιμεύει για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των εθνών και η ένταξη της Κύπρου είναι η σωστή πολιτική. Προτρέπουμε την ομαλή και αποτελεσματική ένταξη της Κύπρου στο Πρόγραμμα μόλις ολοκληρωθούν τα απαραίτητα βήματα ασφαλείας από την κυβέρνησή σας».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This