Σάλος στον ΟΗΕ: Συμμετείχε στις επιθέσεις της Χαμάς οργάνωση του Οργανισμού;

Αν και ο γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύτηκε πως «όποιος έχει ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει», Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία, Φινλανδία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδάς σταμάτησαν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Must Read

Σάλο έχει προκαλέσει στις τάξεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) η καταγγελία που βαραίνει εργαζομένους του οι οποίοι φέρονται ότι εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον αθώων Ισραηλινών πολιτών στις 7 Οκτωβρίου.

Ηδη η υπόθεση έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις και στις δύο πλευρές – τόσο στην παλαιστινιακή όσο όμως και στην ισραηλινή, ενώ πίσω από καθεμία συντάσσεται και διαμορφώνει τη στάση του το μπλοκ των συμμάχων τους, όπως τουλάχιστον αυτό έχει διαμορφωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου έως σήμερα. Συγκεκριμένα, στο στόχαστρο έχει βρεθεί η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), οργάνωση ιδιαιτέρως σημαντική για εκατομμύρια Παλαιστινίους από τη δημιουργία της το 1949, καθώς προσφέρει καθημερινά βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται εντός του θύλακα της Γάζας.

Πλέον όμως η χρηματοδότησή της απειλείται με οριστική διακοπή τουλάχιστον έως ότου πέσει φως στον ρόλο που διαδραμάτισαν μέλη της στα αιματηρά γεγονότα του περασμένου Οκτωβρίου.

Δέσμευση Γκουτέρες

Χθες πάντως ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες δεσμεύτηκε πως «όποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες» θα λογοδοτήσει, δείχνοντας έτσι τη βούλησή του να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Αντόνιο Γκουτέρες, γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Παρ’ όλα αυτά, απηύθυνε έκκληση στις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να στηρίζουν την υπηρεσία του ΟΗΕ, ενώ ήδη εννέα χώρες αποφάσισαν να κλείσουν τη χρηματοδοτική «κάνουλα». «Οποιος εργαζόμενος των Ηνωμένων Εθνών έχει ανάμειξη σε τρομοκρατικές ενέργειες θα λογοδοτήσει, μεταξύ άλλων και μέσω ποινικής δίωξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΗΕ, τονίζοντας πως «η Γραμματεία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την αρμόδια Αρχή που θα μπορεί να ασκήσει διώξεις σε βάρος των προσώπων σύμφωνα με τις συνήθεις διαδικασίες της Γραμματείας για τέτοιου είδους συνεργασία».

Παράλληλα, δήλωσε πως «οι δεκάδες χιλιάδες άνδρες και γυναίκες που εργάζονται για την UNRWA, πολλοί σε κάποιες από τις πιο δύσκολες καταστάσεις για εργαζομένους ανθρωπιστικών οργανώσεων, δεν θα πρέπει να τιμωρούνται. Πρέπει να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των απελπισμένων πληθυσμών στους οποίους προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».

Λεπτομέρειες

Στα πρώτα άμεσα σχόλιά του για το θέμα, ο επικεφαλής του ΟΗΕ έδωσε λεπτομέρειες για τους εργαζομένους της UNRWA που εμπλέκονται στις «αποτροπιαστικές, καταγγελλόμενες ενέργειες».

Από τους 12 εμπλεκόμενους, δήλωσε, η συνεργασία με τους εννέα έχει τερματιστεί, έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος του ενός ενώ μένει να διευκρινιστεί η ταυτότητα των άλλων δύο. Προς ώρας εντούτοις, οι Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελβετία και Φινλανδία που ακολούθησαν το παράδειγμα των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και του Καναδά και σταμάτησαν τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής, δεν φαίνεται να πείθονται να αλλάξουν στάση.

Κι αυτά συμβαίνουν ενώ το Ισραήλ κι άλλες χώρες να πάψουν να προσφέρουν χρήματα. Από τη δική του πλευρά, ο επικεφαλής της UNRWA Φιλίπ Λαζαρινί δήλωσε ότι «θα ήταν ιδιαιτέρως ανεύθυνο να τιμωρείται μια υπηρεσία και μια ολόκληρη κοινότητα στην οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της εξαιτίας ισχυρισμών για ποινικές ενέργειες σε βάρος ορισμένων προσώπων, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου, εκτοπισμών και πολιτικών κρίσεων στην περιοχή».

Στην ανακοίνωσή του ο Λαζαρινί καλεί τις χώρες να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους για αναστολή της χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This