Λωρίδα της Γάζας: Εντείνονται οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή – Προγραμματίστηκαν συναντήσεις

Αντιμέτωποι με λιμό οι εκτοπισμένοι 

Must Read

Την ώρα που ο φόβος για λιμό στην Λωρίδα της Γάζας εντείνεται και ενώ ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς μαίνεται για πέμπτο μήνα, υπάρχουν σήμερα ενδείξεις πως οι συνομιλίες ενόψει της κήρυξης ανακωχής, προχωρούν!

Ο επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, ο πρωθυπουργός του Κατάρ και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι επρόκειτο να συναντηθούν χθες στη Ντόχα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αυτό, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου. Παράλληλα, ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios, υποστήριξε πως έγιναν «θετικές» συζητήσεις και οι ισραηλινοί διαπραγματευτές θα παραμείνουν στη Ντόχα για να συνεχιστούν «λεπτομερείς» συνομιλίες με μεσολαβητές από το Κατάρ και την Αίγυπτο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από την πλευρά του ανακοίνωσε σήμερα πως ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα βρίσκεται αύριο στη Σαουδική Αραβία και μεθαύριο στην Αίγυπτο, με σκοπό να συνεισφέρει στην προσπάθεια να αρθούν εμπόδια.

«Δεχθήκαμε να υπάρξει μερική αποχώρηση»

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα έστελνε αντιπροσωπεία στη Ντόχα, χωρίς να διευκρινίσει το πότε.

Η εξέλιξη ακολούθησε αυτή που φάνηκε να είναι συμβιβαστική πρόταση της Χαμάς, που δήλωσε διατεθειμένη να αποδεχθεί ανακωχή έξι εβδομάδων, ενώ για καιρό αξίωνε οριστική κατάπαυση του πυρός. «Δεχθήκαμε να υπάρξει μερική αποχώρηση (του ισραηλινού στρατού) από τη Λωρίδα της Γάζας πριν γίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή και, μετά την αρχική φάση, πλήρης αποχώρηση», είπε χθες ο εκπρόσωπος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν και συμπλήρωσε αναφερόμενος στις συνομιλίες που ενδέχεται να συνεχιστούν για μερικές ημέρες ακόμη: «Στην πρώτη φάση θα υπάρξει πλήρης διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων».

Αντιμέτωποι με λιμό οι εκτοπισμένοι

Κι όλα αυτά ενώ οι εκτοπισμένοι πληθυσμοί παραμένουν αντιμέτωποι με το λιμό, δεδομένης της τεράστιας ανθρωπιστικής καταστροφής. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ένας στους δυο κατοίκους της Γάζας -ή αλλιώς 1,1 εκατ. άνθρωποι- βιώνει «καταστροφική» επισιτιστική κατάσταση, ειδικά στο βόρειο τμήμα του θυλάκου. Τα παραπάνω επιβεβαίωσαν χθες οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους να κάνει λόγο για «άμεσα επικείμενο λιμό».

Η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «υπαίθριο νεκροταφείο», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Τζουζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας πως ο λιμός «χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This