Ενώ τουλάχιστον 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά την τρομοκρατική επίθεση το βράδυ της Παρασκευής σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας και χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να έχουν αποκαλυφθεί οι «εγκέφαλοι» της αποτρόπαιας σφαγής, κορυφαίοι σύμμαχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν, ζητούν το «κεφάλι τους στο πιάτο», συζητώντας ακόμα και την επαναφορά της θανατικής ποινής!
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «The Moscow Times», στενοί συνεργάτες του Ρώσου προέδρου, όπως οι Ντμίτρι Μεντβέντεφ, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, Βλαντιμίρ Βασίλιεφ και Γιούρι Αφονίν, ζητούν να εξεταστεί το αίτημα περί επαναφοράς της θανατικής ποινής «όταν πρόκειται για τρομοκρατία και φόνο».
Όπως φέρεται να δήλωσε το Σάββατο ο επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, Βλαντιμίρ Βασιλίεφ στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου: «Τώρα τίθενται πολλά ερωτήματα σχετικά με τη θανατική ποινή. Αυτό το θέμα σίγουρα θα επεξεργαστεί σε βάθος, επαγγελματικά και ουσιαστικά. Θα ληφθεί μια απόφαση που θα ανταποκρίνεται στη διάθεση και τις προσδοκίες της κοινωνίας μας».
Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκε και ο αναπληρωτής επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας της Κρατικής Δούμας, Γιούρι Αφονίν, ο οποίος είπε λίγο αργότερα: «Είναι απαραίτητο να επαναφέρουμε τη θανατική ποινή όταν πρόκειται για τρομοκρατία και φόνο».
Ανάλογη στάση κράτησε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αναπληρωτής επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος με ανάρτησή του στο Telegram το βράδυ της Παρασκευής έγραψε ότι «Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο τον τρόμο αντιποίνων… θάνατος για θάνατο», ενώ ο πρόεδρος της Δούμας, Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, ζήτησε να «καταστραφούν οι τρομοκράτες».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η θανατική ποινή καταργήθηκε στη Ρωσία με μορατόριουμ που υπεγράφη τη δεκαετία του 1990, ωστόσο μετά την επίθεση που αιμοτοκύλησε την Μόσχα, ξαναμπήκε αυτό το είδος παραδειγματικής τιμωρίας στο δημόσιο λόγο, αυτή τη φορά από πολύ στενούς συνεργάτες του Πούτιν.
«Πανικός» στην αντιπολίτευση!
Την ίδια ώρα, όπως ήταν αναμενόμενο, επικριτές του Κρεμλίνου που πολύ συχνά έχουν εκφράσει την ανησυχία τους αναφορικά με τη χρήση αντιτρομοκρατικών και αντιεξτρεμιστικών νόμων, οι οποίοι -όπως στηρίζουν- έχουν χρησιμοποιηθεί προκειμένου να στοχοποιήσουν όσους αντιτίθενται στο Κεμλίνο, τόσο δηλαδή για τους αντιπάλους του Πούτιν όσο και για τους υποστηρικτές της Ουκρανίας, ανησυχούν μήπως η επιστροφή της θανατικής ποινής «γυρίσει» εναντίον τους!
Αναφέρουν μάλιστα ότι ο χαρισματικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι, που αποτέλεσε τον πιο σκληρό επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν την τελευταία δεκαετία και πέθανε σε φυλακή της Αρκτικής τον περασμένο μήνα, ήταν μεταξύ εκείνων που εκτίουν χρόνια φυλάκισης με κατηγορίες «εξτρεμισμού».
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Αλιόνα Πόποβα, «Αν επιτρέψουμε τη θανατική ποινή για την τρομοκρατία, καταλαβαίνετε πόσους ανθρώπους θα σκότωνε το σύστημα; Πόσα άτομα είναι στη φυλακή αυτή τη στιγμή… που δεν είναι τρομοκράτες με κανέναν τρόπο; Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παίζουμε με την τραγωδία».
Δείτε επίσης:
- Στους 137 οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης στην Μόσχα – Ανάμεσα τους τρία παιδιά
- Βαρύ πένθος στη Ρωσία – Μεσίστιες οι σημαίες στη χώρα
- Δεν ήταν και τόσο «ηρωικός» ο τρομοκράτης όταν έπεσε στα χέρια των Ρώσων
- Στην δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες των θυμάτων του μακελειού στην Ρωσία
- Κρεμλίνο: Δεν είναι Ρώσοι οι δράστες της επίθεσης στην Μόσχα – Σκληρή απάντηση στην Ουκρανία